Gazete Vatan Logo

Ergenekon yargısına kumpastan ilk dava

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da sanıkları arasında bulunduğu Ergenekon kumpasının aktörleri olan hakim ve savcılar hakkında ilk iddianame tamamlandı ve kabul edildi. 400 yıl hapisleri istenen FETÖ’cüler, 16 Kasım’da mahkemeye çıkacaklar

Ergenekon yargısına kumpastan ilk dava

Yargıtay Başsavcılığı, Ergenekon davasının açılmasına neden olup, yargılama boyunca görev alan dönemin hakim ve savcıları hakkında “kumpas” iddianamesi hazırladı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi de iddianameyi kabul edip davanın görülmesi için duruşma günün verdi.

Ergenekon davası sanıklarından Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, CHP Milletvekili, emekli Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz ve İlkay Sezer’in müşteki olduğu iddianamede, kapatılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakim ve savcılarından Hüsnü Çalmuk, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal, Sedat Sami Haşıloğlu, Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Murat Dalkuş hakkında, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği ve suç delillerini yok etme ile gizleme suçundan 3 yıl ile 400 yıl arası hapis cezası istendi.

Hakim Şengün tanık

16 Kasım tarihinde davanın ilk duruşmasının görülmesi için gün veren mahkeme, dönemin mahkemesinde görevli olan ancak alınan kararlara şerh koyduğu için FETÖ’cüler tarafından görevden el çektirilen emekli hakim Köksal Şengün’ün tanık sıfatıyla dinlenilmesine karar verdi. Daha önce hakkında dava açılan ancak görevsizlik kararı nedeniyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderilen Ergenekon mahkemesinin hakimi Hasan Hüseyin Özese hakkında hazırlanan iddianamenin de celse arasında bu davayla birleştirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

İŞTE FETÖ KUMPASININ BAŞAKTÖRLERİ…

HASAN HÜSEYİN ÖZESE: Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin en kıdemli hâkim üyesiydi. Mahkeme başkanı Köksal Şengün’ün Bolu’ya atanmasından sonra mahkemenin başkanı oldu. Mart 2014’te Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atandı. 15 Temmuz darbe girişimin ardından FETÖ’den tutuklandı. Özese hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açıldı. Bolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu.
HÜSNÜ ÇALMUK: Kapatılan özel yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Hüsnü Çalmuk hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açıldı. FETÖ üyeliğinden tutuklu olan Çalmuk Bolu T Tipi Cezaevi’nde, Özese ile aynı koğuşta kalıyor. Çalmuk, o dönem İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kullanılan 41 adet masaüstü bilgisayarı, teslim etmeden önce, genelgelere aykırı biçimde kesinlikle dönüşü olmayacak şekilde format attırmak suretiyle, bilgi ve belgeleri sildirdi.
ERCAN FIRAT: Ergenekon’un yedek hakimlerinden. Karara imza atan Fırat, “Verdiğimiz kararda vicdanen çok rahatız” diyordu. Fırat, 2014 yılında HSYK kararıyla Zonguldak’a atandı. Daha sonra meslekten ihraç edildi.
MEHMET ALİ PEKGÜZEL: Zekeriya Öz ve Nihat Taşkın’la birlikte Ergenekon davası savcılarından. 2015’te Mersin’e atandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklandı. Ankara Sincan T Tipi Cezaevi’ne konuldu. Pekgüzel’in cüzdanında da ‘1 Dolar’ çıktı ve delil olarak el konuldu.
NİHAT TOPAL: Yedek hakimdi. 2014’te Kayseri’ye atandı. FETÖ soruşturması kapsamında önce gözaltına, ardından açığa alındı. 5 Ekim 2016’da meslekten ihraç edildi.
SEDAT SAMİ HAŞILOĞLU: Kuddusi Okkır, 2007 yılında Ergenekon operasyonları kapsamında tutuklandı. Savcı Zekeriya Öz, Okkır’ı “Ergenekon’un finansörü” ilan etmişti. Kanser olan Okkır, 2008 yılında hapishanede yokluk içinde hayatını kaybetti. Ölümünden iki ay önce Okkır’ın tahliye talebini reddeden hakim Sedat Sami Haşıloğlu’ydu. FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin 51 hakim ve savcı firari olarak aranıyor. Aranan firariler arasında, Ergenekon davasına bakan üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu da bulunuyor.
MEHMET MURAT DALKUŞ: Dalkuş da HSYK kararıyla meslekten ihraç edilen hakim ve savcılardan biri. İddianamede, savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Mehmet Murat Dalkuş’un 13 Ocak 2012’deki duruşmada, internet ortamında yayınlanan dava konusu ile hiçbir bağlantısı olmayan yasa dışı ses kayıtlarının dava dosyasına celbini talep ettikleri belirtildi. Mahkeme heyetinin yasa dışı bu ses kayıtlarının hukuka aykırı delil olduğu yönündeki itirazları kabul etmedikleri belirtildi.

Haberin Devamı