Gazete Vatan Logo

Ergenekon savcıları: Yıldırım beraat etmeli

Ergenekon savcıları: Yıldırım beraat etmeli

Ergenekon savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın, davada sanık, gizli tanık ve tanık

olan Danıştay saldırısı hükümlüsü Osman Yıldırım’a ceza verilmemesini talep ettikleri ortaya çıktı.

Ergenekon davasında 5 Ağustos 2013’te açıklanan kararda davada sanık ve gizli tanık olan Danıştay saldırısının önemli aktörlerinden Osman Yıldırım ‘terör örgütü üyeliği’nden 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yıldırım’ın cezası ‘suçlarla ilgili bilgi vermesi’ nedeniyle 4’te 3 oranında indirim yapılarak, 3 yıl 9 aya düştü. Mahkeme ayrıca Yıldırım’a ‘tehlikeli madde bulundurmak’tan, 5 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Toplamda 9 yıl hapis cezası alan Yıldırım, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak 5 Ağustos 2013’te tahliye edildi.
Beraat istemişlerdi
Ergenekon savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın davanın temyiz dilekçesinde Yıldırım için ceza verilmemesini istedi. Dilekçede “Sanık Osman Yıldırım’ın suçun işlenmesinden gönüllü olarak vazgeçtiği anlaşıldığından TCK 36/1, TCK 41/1 maddelerine göre ceza verilmesine yer olmadığı gerektiği halde sanığın cezalandırılması usul ve yasaya aykırıdır” denildi. Savcılar, Ergenekon davasının esas hakkındaki mütalaasında da sanık Yıldırım’a beraat istemişti.
Hem tanık hem sanık
17 Mayıs 2006’da gerçekleştirilen Danıştay saldırısıyla ilgili davada Yıldırım Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki müebbet hapis cezasına çaptırıldı. Cezaevinden mahkemeye dilekçeler gönderen Yıldırım, daha önceki ifadelerini reddederek Danıştay saldırısını ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanma olaylarını Ergenekon’un talimatları doğrultusunda yaptıklarını söyledi. 2008’de Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, Osman Yıldırım’ın tanık olarak ifadesini aldı. Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava Ergenekon davası ile birleştirildi. Yıldırım ise daha önce tanıklık yaptığı Ergenekon davasında sanık oldu. Ardından, davada ifade veren ‘Gizli tanık 9’un da Osman Yıldırım olduğu anlaşıldı. Polis ve savcıların Yıldırım’a ‘Osmanım’ diye hitap ettiği belirtiliyordu.
Nasıl kurtuldu?
Mahkeme Osman Yıldırım’ı Ergenekon üyeliğinin sabit olduğu gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak Yıldırım’ı bu cezadan ‘etkin pişmanlık yasası’ kurtardı. Ceza 3 yıl 9 aya indirildi. Mahkeme, Yıldırım’a tehlikeli madde bulundurmak suçundan ise 5 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Yıldırım toplamda 9 yıl hapis cezası aldı ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınıp serbest bırakıldı.
Yüzünü değiştirmişti
Osman Yıldırım Antalya’da bir dizi estetik operasyon geçirip kendine yeni yüz ve yeni kimlik edindi. İzmir’de sosyal tesisleri, havuzu ve güvenliği bulunan bir sitede 150 bin dolara ev satın alıp burada yaşamını sürdüren Yıldırım’ın tanınmaz halde olduğu öne sürüldü. Kimlik ve adres bilgileri gizli tutulan Yıldırım’ın estetik ameliyat nedeniyle kimliği yeni yüzüne uygun olarak düzenlendi. Vatan bu gelişmeyi 19 Ağustos 2013’te manşetinden duyurmuştu.
Sabıkası kabarık
Osman Yıldırım’ın sabıkası oldukça kabarık. Yıldırım’ın adının geçtiği olaylar ve aldığı diğer cezalar ise şöyle:
Ablasını öldürdü: 1986 yılında Akhisar’da kız kardeşi Miyase Yıldırım’ı bıçaklayarak öldürüp kaçtı. 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 4 yıl yatıp çıktı.
Fuhuşa aracılık: 1993’te yeğeni 18 yaşındaki Zübeyde Güzelceyi gezdirmek maksadıyla götürdüğü Erzurum’da erkeklere pazarladığı gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Adam öldürmeye teşebbüs: Tahliyesinden 1 yıl sonra 1994’te İstanbul Otogarı’nda Şeref Özkan’ı alacak verecek meselesi yüzünden vurdu. Adam öldürmeye teşebbüsten hapse girdi. Yine aftan yararlanarak 2000 yılında çıktı.
Sahte kimlik: 1998 yılında Kırklareli’nde sahte kimlik çıkartmaya çalışırken yakalandı.
Atatürk’e hakaret: Kamu görevlisine hakaret ve Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçlarından 3 yıl 9 ay ceza almıştı.

Haberin Devamı