Gazete Vatan Logo

Ergenekon’da gerekçeli karar 15 gün içinde yazılacak

Adalet Bakanı Bozdağ, 6 ay önce karara bağlanan Ergenekon davasında hâlâ gerekçeli kararın yazılmamasını ‘hak ihlali’ olarak gördüğünü belirtince ÖYM’lerin kaldırılmasını öngören düzenlemeye özel madde eklendi

TBMM Adalet Komisyonu, 5. demokratikleşme paketi üzerinde önceki gün başladığı görüşmelerine dün de devam etti. Teklifin Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) kapatılmasını ve bunların ellerindeki davaların ağır ceza mahkemelerine devrini öngören 1. maddesinin görüşmelerine Ergenekon Davası sanıkları CHP milletvekilleri Sinan Aygün ve Mehmet Haberal da katıldı.

Yazılmaması suç mu?

Teklifin, kendilerini mahkum eden ÖYM’lerin kaldırılmasını öngördüğüne dikkat çeken Aygün, “Bizim gerekçeli kararımız daha çıkmadı. Bu kanun çıktıktan sonra ne olacak?” diye sordu. Ergenekon davasında kararın 5 Ağustos 2013’te verildiğini anımsatan Aygün, Adalet Bakanı Bakan Bekir Bozdağ’a “6 ay gerekçeli karar yazılmaması suç mu, değil mi?” sorusunu yöneltti.

‘Kanun maddesi var’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mahkemelerin kararlarını gerekçesini de yazarak açıklaması gerektiğini belirtirken Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 232. maddesinde de bu konuda açık hüküm bulunduğunu söyledi. Bozdağ, “CMK ‘hükmün gerekçesi tümüyle tutanağa geçirilmemişse en geç 15 gün içinde dava dosyasına konulur’ diyor. 6 aydır gerekçeli kararın yazılmamasını hak ihlali olarak görüyorum” dedi.

‘Şikayet edilirse...’

Bozdağ’ın bu sözleri üzerine Haberal, “Gerekçeli kararı yazmayanlarla ilgili kim işlem yapacak?” sorusunu yöneltti.

Bakan Bekir Bozdağ ilgili hakimlerin şikayet edilmesi halinde HSYK’nın inceleme ve soruşturma başlatabileceğini belirtti.

Tartışmaların ardından AK Parti’li milletvekillerinin verdiği önergeyle, ellerindeki davaları hükme bağlamış ancak gerekçeli kararlarını yazmamış ÖYM’lerin, yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde gerekçeleri kararlarını yazmalarını öngören bir hüküm düzenlemeye eklendi.

Muhalefet: İşe yaramaz

Komisyonca kabul edilen bu hüküm yasalaştığında Ergenekon davasına bakanlar dahil kapatılan tüm ÖYM’ler sonuca bağladıkları davaların gerekçeli kararını 15 gün içinde yazmak durumunda kalacak.

Ancak muhalefet temsilcileri CMK’da gerekçeli kararların yazılma süresiyle ilgli aynı hükmün zaten bulunduğuna dikkat çekerek, bu düzenlemenin heyetin gerekçeli kararı belirtilen sürede yazmasını sağlamayabileceğini öne sürdü.

Yeniden yargılama önergesine ret

ÖYM’lerin kapatılmasıyla ilgili düzenleme görüşülürken CHP’li milletvekilleri yeniden yargılamanın önünü açmaya ilişkin bir önerge verdi. Ancak önerge AK Partili üyelerin oylarıyla reddedildi. Adalet Bakanı Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden yargılama konusuna olumlu baktığını ve Adalet Bakanlığı’na çalışma talimatı verdiğini söyledi. Bozdağ, “Bakanlık olarak çalışma yürütüyoruz. Çeşitli alternatifler, öneriler var. Çalışma bittikten sonra, hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek, kamuoyuyla paylaşılacak” dedi. Önergelerinin reddedilmesine tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, “Kamuoyu aldatılıyor. Bakan çocuklarının soruşturmasının örtülmesi ivedi, cezaevinde tutukluların yeniden yargılanması ivedi değil” diye konuştu.


Haberin Devamı