Gazete Vatan Logo

Ergenekon’a da sil baştan yolu!

Balyoz’daki yeniden yargılamanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Ergenekon davasında verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti. Savcılığın talebi kabul edilirse, Ergenekon davası da yeni baştan görülecek...

Türkiye tarihinin en büyük davalarından olan Ergenekon’da çarpıcı bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davanın esastan bozulmasını talep etti. Başsavcılık, tebliğnameyi temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ne gönderdi. Daire, temyiz incelemesinin ardından Ergenekon kararlarının bozulup bozulmayacağına karar verecek. Kapatılan Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 yıl 10 ayda karar verdiği, 254 sanığın ceza aldığı 7 yıl süren tarihi Ergenekon davasının gerekçeli kararı, 2014 yılından beri Yargıtay’ın gelen evrak kısmında tutuluyordu.
Tüm sanıklar serbest
Ümraniye’de 13 Haziran 2007’de bir gece konduda 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon davasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararını 5 Ağustos 2013’te açıklamıştı. Ancak hem yargılamanın uzun sürmesi hem de gerekçeli kararın uzun süre açıklanmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi 10 Mart 2014’te sanıkların uzun tutukluluk nedeniyle mağdur olduklarını belirterek tahliye edilmeleri gerektiğine dair karar verdi. Soruşturmadan kısa bir süre sonra ise mahkeme 3 Nisan 2014’te 16.798 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. Kararın temyiz edilmesi için sanık avukatları da Yargıtay’a başvururken kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay’a göndermek için harekete geçti. Kararın tebliğ işlemlerinin ardından kamyonete konulan dosyalar Yargıtay’a gönderildi.
19 sanığa müebbet
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Gazeteci Tuncay Özkan, 1. Ordu eski Komutanı Hasan Iğsız, Ege Ordu eski Komutanı Hurşit Tolon, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Emekli tuğgeneral Veli Küçük ve Danıştay tetikçisi Avukat Alparslan Arslan gibi sanıklara müebbet hapis cezası veren mahkeme, CHP’li vekillerden Haberal’a 12 yıl 6 ay, Balbay’a 20 yıl, Sinan Aygün’e de 13 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.
Avcı’nın kararını bozan daire
Balyoz cezasını onayan Yargıtay 9. Ceza’nın yerine kurulan yeni terör Dairesi olan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın “Devrimci Karargah Örgütü” davasında daha önce onanan mahkûmiyet kararlarını bozmuştu. Avcı bu karar sonrası İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.
7 yılda 18 dalga
7 yıl süren davada, tam 18 dalga operasyon yapıldı, 23 ayrı iddianame birleştirildi. Toplam sanık sayısı 275’i buldu.

Haberin Devamı