Gazete Vatan Logo

'Bu can bu tende olduğu müddetçe...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Levent-Rumeli Hisarüstü Metro Hattı açılış törenine katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim altına metro geçirdiğimiz bu hatların Kılıçdaroğlu adını bile bilmez. Kağıthane'ye Kağıttepe der. Aday olur Kağıttepe'den öyle mi? Peki siz Kılıçdaroğlu'na ne diyeceksiniz? Önce öğren, sonra gel diyeceksiniz" dedi.

Davutoğlu, Levent-Rumeli Hisaru?stu? Metro Hattı açılış töreninde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran'da iktidara gelemeyeceğini bildiği için "bol keseden" harcadığını ve rahat bir şekilde konuştuğunu söyledi.

Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu bana 4 yıl verin diyor. Neden? Çünkü 4 yıl gelecek aynı SSK'da 1990'lı yıllarda yaptığı gibi gelip bizim doldurduğumuz hazineyi rezervlerimizi tüketip çekip gidecek. Sayın Kılıçdaroğlu, yok öyle yağma. Millet seni bırakmaz. Millet senin iktidara gelmene zaten izin vermez ama bu sözlerinin de hesabını sorar" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun "En büyük hedefim yüzde 35" şeklindeki sözlerini hatırlatan Davutoğlu, "Yüzde 35'le Türkiye'de iktidara gelinir mi? Yüzde 35'le iktidara gelinemeyeceğine göre Kılıçdaroğlu'nun bugün verdiği sözlerin bir anlamı var mı? Verdiği sözler bir hayalden ibaret değil mi? Hayalperest Kılıçdaroğlu'na karşı, yerleri, tünelleri delip geçip bütün İstanbul'u raylı sistemle dolduran gerçekçi AK Parti iktidarları var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, milletin, gerçek ile hayal arasındaki farkı göreceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bu millet sayın Cumhurbaşkanımızın 12 yıllık Başbakanlığı döneminde yapılan hizmetleri de görür ve o hizmetlerden hareketle aldığımız emanetle 2023'e doğru bizim yapacağımız hizmetleri de tahayyül eder ve gelir onurla, vakarla 7 Haziran'da oyunu AK Parti'ye verir. Bizim millet ne yalana dolana bakar ne de hayale bakar. Bizim millet gördüğüyle amel eder gördüğüyle. Bugün gördüğü de 28 ayda biten bu metro hattı ve daha önceki dönemlerde hiçbir ulaşım aksının olmadığı alanlarda inşa edilen raylı sistemler" diye konuştu.

Seçimlere giderken İstanbul'a bir mega proje daha söz verdiklerini aktaran Davutoğlu, "3 katlı tünel projesi. Bu dünyada ilk defa inşa edilecek yüzde yüz Türk yapımı Boğaziçi'nin altından iki katı karayolu, bir katı metro tüneli. Metro hattı Boğaziçi Köprüsüyle irtibatlanacak. Karayolları da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, bu projeyle Hasdal Kavşağı'ndan, Ümraniye Çamlık Kavşağı'na ulaşımın 14 dakikaya ineceğini belirterek, İncirli, Okmeydanı, Mecidiyeköy, Altunizade ve Söğütlüçeşme hattının da sadece 40 dakika olacağını söyledi.

"İktidar olamayacağı için önce rakamlarla oynuyor"

"Bizim altına metro geçirdiğimiz bu hatların Kılıçdaroğlu adını bile bilmez" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kağıthane'ye Kağıttepe der. Aday olur Kağıttepe'den öyle mi? Peki siz Kılıçdaroğlu'na ne diyeceksiniz. 'Önce öğren, sonra gel' diyeceksiniz. Bugün verdiği rakamları da oyun zannediyor oyun. O rakamlar oyun değil, o rakamların karşılığını bulmak için 24 saat çalışan AK Parti kadroları lazım, yiğitler lazım ama dediğiniz gibi oyun oynayacak vakti çok. Nasıl olsa iktidar olamayacağı için önce rakamlarla oynuyor. 8 Haziran'dan itibaren de muhalefetçilik oyunu oynayacak, sadece muhalefetçilik. Bir de paralelciler ve üst akıl ona ne diyorsa onu oynayacak. Başka bir şey oynamaya kudreti yetmez."

Haberin Devamı

Davutoğlu, Levent-Rumeli Hisarüstü hattının İstanbullulara hayırlı olmasını dileyerek, şunları kaydetti:

"Sizi soğukta fazla bekletmek istemiyorum. İstanbul aşığı sayın Cumhurbaşkanımızın da hitabını dinleyeceksiniz ama gitmeden önce bir kez daha sizden söz istiyorum. İstanbullular 7 Haziran'da yeni bir destan yazmaya var mısınız? İstanbullular, 7 Haziran'da milli iradeye sahip çıkmaya var mısınız? İnşallah 8 Haziran'dan 2023'e kadar, gece gündüz durmadan 2023 hedeflerine ulaşmak için bizimle omuz omuza vermeye var mısınız? Siz varsanız, biz de varız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da metro sistemi yeni projelerle genişledikçe ulaşımın İstanbullular için eziyet değil keyif haline geleceğini belirterek, "Şehrin her köşesine dağılan bu dev ulaşım ağı, İstanbul'un cazibesi ve marka değerini de artıracaktır" dedi.
Erdoğan, Levent-Rumeli Hisaru?stu? Metro Hattı ac?ılıs? to?reninde yaptığı konuşmada, İstanbul metro sistemine eklenen hattın hayırlı olmasını temenni ederken, Levent-Nispetiye-Etiler ve Boğaziçi istasyonlarından oluşan 3 bin 104 metre uzunluğundaki hattın İstanbul'a kazandırılmasını sağlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve projede emeği geçenleri tebrik etti.
Açılan her yeni metro hattıyla İstanbul'u toplu taşımada dünyanın en uzun raylı sistemlerinden birine sahip kent yapma hedefine adım adım yaklaştıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şehrin en doğu ucundan en batısına kadar, en kuzeyinden en güneyine kadar her yerine uzanan raylı sistem hatlarına, sürekli yenilerini ekliyoruz. Marmaray'la bu sistemi denizin altından da birbirine bağlamış, entegre hale getirmiştik. Tabii burada bizim bir aşkımız, bir sevdamız vardı. Neydi o? Biz diyorduk ki, Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü. Bize yakışan nedir? Biz de denizin altından bunu başarır mıyız? 'Başarırız' dedik, kimsenin başaramadığını biz başardık. Şu anda Marmaray, hamdolsun gayet başarılı şekilde çalışıyor. 'Yetmez' dedik, Avrasya tünelinin adımını attık. Avrasya tüneliyle de çift katlı lastikli sistem önümüzdeki yıl açılacak. Az önce değerli Başbakanımızın ifade ettiği, iki köprü arasından şimdi de 3 katlı tünelin projesi açıklandı. İnşallah onun da temeli yakın zamanda atılacaktır. Değerli kardeşlerim! Bu bir ufuk meselesidir, bu bir aşk meselesidir. Aşkınız varsa dağları delersiniz ama aşkınız yoksa bunların hiçbirini yapamazsınız."
"Bu ülkede dikili taşınız olsun"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de yapımına hızla devam edildiğini, bu köprünün de 4 gidiş, 4 geliş olacağını ve ortasından raylı sistem geçeceğini bildiren Erdoğan, "Bundan bile rahatsız oldu? Kim? Muhalefet. Ya bir de bu ülkede dikili taşınız olsun. Bir dikili taşınız olsun. Çünkü bunlar bu ülkede yapmaya değil yıkmaya geldiler" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un şu anda 144 kilometreyi aşkın bir raylı sisteme sahip olduğunu, yapımı süren ve hazırlık aşamasındaki projelerle 2019 yılında bu rakamı 430 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul gibi dünyanın en büyük metropollerinden birinin ulaşım sorunun ancak bu şekilde çözüme ulaşacağını gayet iyi biliyoruz. Bu yolda epeyce bir mesafe kat ettik. Sadece şu anda hizmete girmiş olan raylı sistemler dahi ulaşım bakımından İstanbul'a çok büyük bir nefes aldırdı. Toplu taşıma ilgi duymak zorundayız. Yoksa altımızda bir araba, aynı evde bir ikinci araba... Bunlarla sadece refah düzeyinizin yüksek olduğunu bilirsiniz ama İstanbul'daki ulaşım sıkıntısını aşamazsınız, aşamayız. İnşallah bu sistem yeni projelerle sürekli genişledikçe ulaşım İstanbullular için bir eziyet değil keyif haline gelecek. Şehrin her köşesine dağılan bu dev ulaşım ağı, İstanbul'un cazibesi ve marka değerini de artıracaktır. Ülkemizin ticarette, bilimde, kültürde, sanatta, sporda ve diğer pek çok alanda adeta lokomotifi olan İstanbul güçlendikçe, Türkiye de hedeflerine doğru çok daha kararlı bir şekilde devam edecektir."
Levent-Hisarüstü Metro hattını, bu önemli misyonun toplu taşıma alanında en son devreye giren sistemi olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, emeği geçenleri tebrik ederek, "Değerli kardeşlerim, her zaman ifade ettiğim gibi, İstanbul Türkiye'dir aynı zamanda İstanbul Avrupa'dır, Asya'dır. İstanbul coğrafi bakımdan kilit konumda olmasının yanı sıra tüm medeniyetlerin de buluşma noktasıdır. Böyle bir şehre hizmet etmek, sadece bilgiyle, projeyle olmaz. Bu şehre ancak tüm kalbinizi, tüm benliğinizi ona adarsanız hizmet edebilirsiniz. İstanbul'u sadece siyasi ve ticari bir rant kapısı olarak görenlerin yol açtıkları rezaletleri, her gün görüyoruz, duyuyoruz. Bu şehre kalp gözüyle değil rant gözüyle bakanların akıbeti elbette bu olacaktır" diye konuştu.
"Benim İstanbul sevgim bitmez, İstanbul aşkım küllenmez"
Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;/Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar/İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim;/ O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim./İstanbul benim canım;/Vatanım da vatanım.../İstanbul,/İstanbul..." dizelerini okuyarak, şunları kaydetti:
"Evet, biz İstanbul'a böyle bir nazarla bakıyoruz. İstanbul bizim canımız. İstanbul başka. Türkiye'den başka vatanı olmayan bizler için bu şehir zamanı ve mekanı aşıp gelen bir sevgilidir. İstanbul'a bu gözle bakmayan, onu sadece kirletir, sadece sömürür. Nitekim geçmişte uzun süre bu şehri kirlettiler. Kaçak yapılarla kirlettiler, çöp dağlarıyla kirlettiler, güzelim Haliç'i ihmal ederek kirlettiler, hava kirliliğiyle rezil ettiler. Maskeler dağıttılar. Tarihini, kültürünü, kimliğini, tabiatını tahrip ederek kirlettiler. Kardeşlerim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızda attığımız adımlarla bir değişim, bir dönüşüm yaşadık ve yaşattık ve bu günlere geldik. Biz arkadaşlarımızla birlikte tüm siyasi hayatımız boyunca işte buna karşı mücadele verdik. Başbakanlığımız döneminde, İstanbul başta olmak üzere, tüm Türkiye'de bu adımları kararlı bir şekilde attık. İnsanın gönlündeki tahribattan başlayarak şehirlerin fiziki hasarlarını onarmanın gayreti içinde olduk. Kardeşlerim, şimdi de Cumhurbaşkanı olarak aynı kararlılıkla bu yola devam ediyoruz. Kalbimdeki İstanbul sevgisi, İstanbul aşkı her geçen yıl daha da güçlendi, daha da güçleniyor. Aynı hislerle İstanbul'a bakıyorum. Bu can bu tende olduğu müddetçe, benim İstanbul sevgim bitmez, İstanbul aşkım küllenmez."

Haberin Devamı