Gazete Vatan Logo

Erdoğan: Türkiye kendini kullandırtmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’deki konuşmasında “Herkes bilmelidir ki Türkiye, geçici çözüm arayışlarında, kendisini kullandıracak bir ülke de değildir” dedi.

Erdoğan, TBMM’nin 24. Dönem, 5. Yasama Yılı’nın açılışı dolayısıyla Meclis Genel Kurulu’nda cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez hitap etti. Erdoğan şunları söyledi:

- Sessiz kalmayız: İçinde bulunduğumuz coğrafyada büyük çalkantıların ve dönüşümlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin, komşumuz olan ya da bölgemizdeki hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale arzusu yoktur, topraklarında da gözü yoktur. Bölgemizde yaşanan insanlık dramlarına sessiz kalmak, tarihe, ecdadımıza haksızlık olacaktır. Türkiye, mevcutla yetinen, seyirci bir devlet olamaz. Türkiye, oyun kurucu, inisiyatif alan, mesuliyetinin bilinciyle barış ve dayanışma için mücadele eden bir devlet konumuna yükselmiştir; bunu daha da ileriye taşımak zorundadır.

- İşbirliğine açığız: Ne topraklarımızda ne bölgemizde ne de yeryüzünde, hiçbir terör örgütüne sempatiyle ya da müsamahayla bakmamız söz konusu bile olamaz. Teröre karşı verilecek mücadelede, ülke olarak her türlü işbirliğine açığız ve hazırız. Ancak şunu da herkes bilmelidir ki Türkiye, geçici çözüm arayışlarında, kendisini kullandıracak bir ülke de değildir. Türkiye bölgedeki hemen her tarafla diyalog kurabilen bir ülkedir.

Haberin Devamı

- Derhal uzaklaştırılmalı: Bölgedeki tüm terör örgütleriyle kararlı bir mücadele sergilenmeli, Türkiye’nin öneri ve uyarıları da dikkate alınmalıdır. Aksi halde, havadan atılacak tonlarca bomba, tehlikeyi ve tehdidi sadece geciktirebilir, sadece erteleyebilir. Irak’ta bu yaşanmıştır. Suriye’nin gündem dışı tutulması da aynı şekilde çözümü palyatif bir hale getirecektir. Şam yönetiminin derhal uzaklaştırılması, Suriye’nin toprak bütünlüğü korunarak, herkesi kucaklayan bir yönetimin acilen tesis edilmesi de yine önceliğimiz olmaya devam edecektir.

‘Yeni anayasa için birleşmeli’
Türkiye’nin yeni sosyolojisi karşısında direncin başarı şansı olmadığı açıktır; siyasetin kararlı bir duruş göstermesi gerekiyor” diyen Erdoğan, ‘yeni anasaya’ yapılması gerektiğini söyledi: “Yeni Türkiye’yi sağlam bir temele kavuşturacak olan, takdir edersiniz ki, Yeni Türkiye’ye denk düşecek yeni bir Anayasa’dır. 2015 seçimlerinin hemen ardından, Meclis’teki tüm partiler, ön yargılardan uzak şekilde bir araya gelmeli, uzlaşma içinde yeni bir Anayasayı yazabilmelidir. Yeni Anayasa, daha fazla geciktirilmemelidir.”
Taş fırlatan kendini küçültür
Çözüm sürecinin devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle dedi: “Mimarı olduğum, her türlü siyasi riskine rağmen kararlılıkla bugünlere taşıdığımız çözüm sürecinin geleceğe taşınması en büyük arzumuzdur. Bu güzel süreçten rahatsız olanlar da var. Bu kan ve rant lobilerine karşı her zaman duyarlı olduk, olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin, çözüm yolundaki bu kararlı ilerleyişinin karşısında durmak, akıntıya kürek çekmektir. Siyasi partilerimiz, şiddetle aralarına mesafe koymalı. Ülkenin huzur ve güvenliği için canını ortaya koyan güvenlik güçlerine taş fırlatan bir siyaset anlayışı, aslında kendisini küçülten bir siyaset anlayışıdır.”
‘Paralel yapı mahkum oldu’
Devlet içindeki paralel yapı siyaseten mahkum olmuştur. Son iki seçim, bir anlamda paralel yapının ve destekçilerinin siyaseten tasfiyesidir. Ortalığa saçılan bütün delil, ve ahlak dışı teşebbüslere rağmen, paralel yapıya oksijen sağlayacak tavırlar ulusal güvenliğimiz adına kaygı duyulacak bir durumdur. Özellikle yargı içinde, bir çetenin güç kazanmasına göz yumulmayacaktır. İnanıyorum ki, yargı mensupları, onurlarına, sahip çıkacaktır.”
Tarihte bir ilk: Prompter
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sırasında prompter kullanması ise TBMM tarihinde bir ilk oldu. Önceki yıllarda TBMM’de açılış konuşması yapan hiçbir cumhurbaşkanı prompter kullanmadı. 2009 yılında TBMM’de konuşan ABD Başkanı Barack Obama da prompter kullanmıştı.
NOTLAR
- TBMM Genel Kurulun’a önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Bakanlar Kurulu üyeleri geldi, hemen ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Genel Kurul’a gelmedi.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı; AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlarken, CHP ve MHP liderleri ile milletvekilleri, HDP Grubu ayağa kalkarak karşıladı. Bazı CHP milletvekilleri kalkmadı. Erdoğan’ın konuşmasını muhalefet alkışlamadı.
- Erdoğan Genel Kurul’dan ayrılırken CHP’liler ayağa kalkmadı.
Gerginlik yaşandı
- Meclis’te Cumhurbaşkanlığı korumaları ile Meclis polisi arasında tartışma yaşandı. Cumhurbaşkanlığı korumaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından şeref kapısından içeriye girmek istedi. Buna, Meclis polisi engel oldu. Bu sırada kapı önünde gerginlik yaşandı.

Haberin Devamı