Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ı aradı ve...

Kuzu vazgeçti Çiçek yine aday

Meclis Başkanlığı için aday olmak isteyen AK Partili Kuzu, Başbakan’la görüştükten sonra vazgeçti. AK Parti yine Cemil Çiçek’i aday gösterdi. Bahçekapılı, TBMM Başkanvekili olacak.

AK Parti, TBMM Başkanlığında 2 yıllık görev süresini tamamlayan Cemil Çiçek’i yeniden bu göreve aday gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile önceki gün telefonda görüşen Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun “Başbakanımızın tavsiyelerini dikkate aldım. Adaylık müracaatı yapmama kararı aldım” açıklamasından birkaç saat sonra AK Parti Çiçek’in adaylığına ilişkin başvuruyu yaptı.

2 Temmuz’da Genel Kurul’da gerçekleştirilecek seçimlerde Çiçek’in rakipleri CHP’li Osman Korutürk ve MHP’li Faruk Bal olacak. AK Parti grubunda dün yapılan seçimler sonucu ise Erdoğan’ın “talebi” doğrultusunda bir TBMM Başkanvekilliği ve bir Grup Başkanvekilliği koltuğu el değiştirdi. Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı TBMM Başkanvekili adayı olarak belirlenirken, İstanbul Milletvekili Belma Satır Grup Başkanvekilliği’ne getirildi.

Erdoğan’ın listesi

Çiçek’in TBMM Başkan adaylığı için resmi başvuru yapılmasından önce toplanan AK Parti grubunda ise TBMM Başkanlık Divanı’nda AK Parti’ye düşen üyelikler ile Grup Başkanvekillikleri ve Grup Yönetim Kurulu üyelikleri için seçimler yapıldı.

Haftabaşına kadar “tatile” çıktığı öğrenilen Erdoğan’ın katılmadığı grup toplantısında, 2 TBMM Başkanvekilli, 5 Grup Başkanvekili ve 15 kişilik Grup Yönetim Kurulu Erdoğan’ın önerdiği “tek liste” üzerinden yapılan seçimle belirlendi. Seçim sonucu TBMM Başkanvekili adaylığına halen bu görevi yürüten Sadık Yakut ile Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı seçildi. Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Mahir Ünal ve Ahmet Aydın yeniden Grup Başkanvekili seçilirken, Bahçekapılı’dan boşalan Grup Başkanvekilliği koltuğuna ise İstanbul Milletvekili Belma Satır oturdu.

Günay ve Türkeş yoktu

Seçim gündemli grup toplantısına, Gezi Parkı eylemleri sürecinde parti yönetimine yönelik eleştirel açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay katılmadı.

Ayrıca, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan ile Meclis tuvaletinde kavga ettiği Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ı tehdit ettiği öne sürülen İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş’in katılmaması dikkat çekti.

3. kadın başkanvekili

Genel Kurul’da önümüzdeki hafta yapılacak seçimler sonucu “resmen” TBMM Başkanvekili olacak Bahçekapılı AK Parti’nin ilk, TBMM Başkanlık Divanı’nın ise 3. kadın başkanvekili olacak. Grupta Erdoğan’ın milletvekillerini serbest bıraktığı 6 katip üyelik için 10, 2 idare amirliği için de 7 aday olmak üzere toplam 17 üye yarıştı. Seçimler sonucu İdare Amirliği adaylığına Salim Uslu ve Ömer Faruk Öz seçildi.

‘Çok şeyi hakettim’

Parti yönetiminin “Çiçek ile yola devam” kararına rağmen TBMM Başkanlığı’na aday olup olmayacağı merakla beklenen Burhan Kuzu’dan, grup yönetiminin tedirgin bekleyişini sonlandıran açıklama, başvurudan birkaç saat önce geldi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kuzu, adaylık için Çiçek’in isminin önde olduğunun anımsatılması üzerine “Çiçek’in ismi her zaman önde zaten biliyorsunuz. Şu ana kadar adaylığımı hep düşündüm. Bunda da çok samimi olarak davrandım. Çok şeyi de hak ettiğimi düşünüyorum bu arada” dedi. Partinin kurucu üyesi olduğunu bu nedenle daha farklı bir sorumluluk taşıdığını belirten Kuzu, önceki akşam Başbakan Erdoğan’ın kendisini telefonla aradığını ve yaklaşık 45 dakika görüştüklerini açıkladı. Kuzu, “Sayın Başbakanımızın tavsiyelerini dikkate aldım. O manada müracaatımı yapmama kararı aldım. Benimki bir demokrasi mücadelesidir. Ön seçimli olsa daha güzel olur. Ama bazen şartlar onu elvermiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı