Gazete Vatan Logo

Erdoğan Esad’a sert çıktı

‘Sonun Kaddafi gibi olur’ uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ölene kadar savaşırım” çıkışında bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a, Libya eski lideri Muammer Kaddafi’nin sonunu anımsattı. “Halkına karşı savaşmak kahramanlık değil, korkaklıktır” diyen Erdoğan, “Kendi halkına karşı ölene kadar savaşan birini görmek istiyorsan, Nazi Almanya’sına, Hitler’e, Romanya’nın Çavuşesku’suna bak. Eğer bunlardan ders almıyorsan, kendi halkına silah doğrultan ve daha 32 gün önce hiçbirimizin arzu etmediği şekilde, aynen senin kullandığın ifadeleri kullanan ve öldürülen Libya’nın liderine bak” dedi. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, dozunu artırdığı eleştirileriyle Esad’a şöyle seslendi:

- Hac kafilesini taşıyan otobüsler silahlı saldırıya uğramış, bazı hacılarımız yaralanmış, bazıları da rehin tutulmuştur. Yabancı ülke vatandaşlarını, ülkesindeki misafirleri hele hele hac yolculuğuna çıkmış ve sadece transit geçen yolcuları korumak da bir ülkenin onuru ve namusudur.

- Esad, eğer topraklarına yönelik bir müdahale karşısında, ölene kadar savaşmaktan bahsediyorsan, kusura bakmasın ama insana sorarlar; İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri için neden ölene kadar savaşmadın? Kahramanlığını neden orada göstermedin, neden gösteremiyorsun?

- Esad’a çağrımı yineliyorum; Öncelikle Türkiye’nin temsilciliklerine, bayrağına saldıranları, topraklarından geçen hacılara hunharca saldıranları bul ve yargıya teslim et. Daha fazla kan dökmeden, zulmetmeden, halkının, ülkenin ve bölgenin selameti adına artık o koltuktan çekil.

PKK Suriye’den sızarsa gireriz

İngiltere’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Guardian gazetesindeki röportajında Suriye lideri Esad’a gözdağı verdi. Esad’a olan güvenini kaybettiğini belirten Gül, “Artık değişme zamanı geldi” dedi. 8 ayda binlerce kişinin öldürüldüğünü belirten Gül, Esad’ı kargaşayı durdurabilecek reform çağrılarına kulak asmamakla suçladı. Gül, Ankara’nın, Suriyeli muhalif kuruluşlara “demokratik bir platform” sunmaya devam edeceğini dile getirdi. Değişimin halkın eliyle olması gerektiğini vurgulayan Gül, bir iç savaşı kimsenin görmek istemeyeceğini ve bunu önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi. Suriye’nin geçmişte PKK üyelerini barındırdığına dikkat çeken Gül güvenli bölgelerden saldırı düzenlenmesi halinde, sınır ötesi harekatın gerekebileceğini söyleyerek, “Ancak Suriye hükümetinin o türden bir hata yapacağını düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı