Gazete Vatan Logo

Erdoğan: İslam Ortak Pazarı'na karşıyım

Başbakan Erdoğan, Cidde'de yaptığı konuşmada islam Ortak Pazarı anlayışını doğru bulmadığını belirterek, etnik, dini köken ve coğrafyaya bağlı olarak kurulan yapılanmalarda kamplaşmaların başlayacağını ifade etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Suudi Arabistan İş Konseyi'nin verdiği öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, sözlerine, "Bir şey söylemek istiyorum ama yanlış anlaşılmaktan korkuyorum" diyerek başladı.

Erdoğan, islam Ortak Pazarı anlayışını doğru bulmadığını belirterek, "Bu birlikteleri ne etnik kökene ne dini kökene ne de coğrafyaya bağlı olarak düşüneceğiz" dedi. Erdoğan, Cidde'de sürdürdüğü temasları çerçevesinde TOBB-DEİK İş Konseyi yemeğine katılarak, Türk ve Suudi işadamlarına hitaben bir konuşma yaptı. Erdoğan'ın konuşması şöyle:

Oturdular konuştular dağıldılar: Acemlerin, bir sözü vardır: Oturdular, konuştular ve dağıldılar. Biz de yemekleri böyle güzel sofralarda yiyip dağılmamalıyız. Netice almazsak hiçbir faydası yok. Netice almamız şart. Onun için her toplantı mutlaka netice vermelidir. Kaldı ki bizim değerlerimizde yatan önemli bir ilke var: Bir günü bir güne eşit olan zarardadır.

İslam dünyası gerideyse sebebi biziz: Ama şu anda çok gerilerdeyiz. Doktor Mahathir Muhammed'in forumdaki bir sözü çok
yerindeydi; 'Eğer İslam dünyası bugün geriyse bunun sebebi biziz.' Yani Müslümanların kendisidir. Bu bizim kişisel ve toplumlar olarak sorunumuzdur. Bugün benim de ifade ettiği gibi bizim birbirimize güvenimiz yok, dayanışmamız yok.

İslam ortak pazarı anlayışını doğru bulmuyorum: Ben İslam Ortak Pazarı anlayışını doğru bulmuyorum. Çünkü, ne olursa olsun bu birliktelikleri ne etnik, ne dini kökene ne de coğrafyaya bağlı olarak düşüneceğiz. Artık dünyada bunların hiçbirisi kaldı mı? Ekonomik ilişkilerde böyle bir şey var mı? Kuruluşları böyle oluşturmaya kalktığımız anda kamplaşmalar başlar, münasebetler kesilebilir. Biz, şöyle bir şey koyabiliriz; 'Ekonomik ve Ticari Alanda Ortak Kalkınan Ülkeler Birliği' diye bir şey oluşabilir. Burada ortak payda dayanışma olabilir.

Haberin Devamı