Gazete Vatan Logo

Erdoğan: "Her zaman 'hayır'da hayır yoktur"

AKP'lileri ikna etmek için parti grubunu toplayan Erdoğan "2003'te 73 milyar dolar borç ödemesi var. Tezkere çıkmazsa sıkıntıya gireriz" dedi

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Gül, asker tezkeresinin Meclis'ten geçmesine karşı olan milletvekillerini ikna etmek için dün partisinin Meclis grubunu topladı. 5 saat süren toplantıda Erdoğan, Gül ve bakanlar milletvekillerini tezkereye "evet" oyu vermeleri için iknaya çalıştılar. AKP Grubu'nun bugün de toplanacağı bildirildi. Bu arada Erdoğan, dün öğle yemeği için verilen aradan sonra AKP Grup toplantısına giderken Meclis kulisinde AP eski Milletvekili Hüsamettin Başer'le karşılaştı. Başer'e sağlığını soran Erdoğan, ayaküstü kısa bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Başer tezkerenin Meclis'ten geçmemesi gerektiğini söyledi. Ancak Erdoğan "Sayın Milletvekili, her zaman hayırda hayır yoktur. Rahat olun, gelişmeler kontrolümüzde" dedi. Erdoğan, tezkere geçse de geçmese de ABD'nin harekatta kararlı olduğunu belirterek, Türkiye'nin 2003 yılı içinde 73 milyar dolar borç ödemesi olduğunu söyledi ve tezkerenin çıkmaması halinde Türkiye'nin ekonomik olarak çok sıkıntıya gireceğini ifade etti. Başer ise, Erdoğan'a 1996 referandumunu hatırlattı ve "O zaman da Demirel böyle söylemişti. Ama yasaklar kalktı, Türkiye perişan oldu. Hayırda her zaman hayır vardır Sayın Erdoğan" diye konuştu.

Yarar-zarar tablosu
AKP'li bakanlar da tezkere konusunda Türkiye'nin kazanç-kayıp bilançosunu çıkardılar, çıkarıldı. Milletvekillerine "tezkere geçmeli" şeklinde açık bir ifade kullanılmadı ancak tezkerenin kabul edilmesinin yol açacağı kazanımların daha fazla olduğu anlatıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, "tezkerenin yararlarını" sıralarken çarpıcı bilgiler verdiler. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül "Açık konuşmamız lazım" AKP'lilere aşağıdaki tabloyu sundu:

Tezkere reddedilirse kayıplar:
* TSK bölgede olmayacağı için Kürt devleti kurulabilir.

* Stratejik ortağımız ve müttefiğimiz ABD'nin her alandaki desteğini kaybederiz. Bölgesel sorunlarda kendimizle başbaşa kalırız.

* Dışında olduğumuzu deklare etmemize rağmen AB nezdinde destek verdiğimiz, ABD nezdinde de destek vermediğimiz sonucu ortaya çıkar.

* Uluslararası yalnızlık içinde Kıbrıs ve Ege sorununda tezlerimiz zayıflar.

* Reddetmemiz Müslüman ülkelerden destek bulsa da dünyada etkili bir lobiye sahip Yahudi lobisinin desteğini kaybederiz.

* Bölücü terör yeniden hortlar.

* Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı tehlikeye girer.

* Bölgede TSK hakimiyeti olmayacağından en önemli petrol kaynağı olan Kerkük-Musul, Kürtlerin eline geçer.

* TSK K Irak'ta olmazsa bu göçü önleyemeyiz, altından da kalkamayız.

Tezkerenin kabulünün yararları:

* Hem müttefikimiz ABD ile hem de bölgede konuşlanacak Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ile bölgede bir Kürt devletinin kurulmasını önleriz.

* Türkiye her alanda bölgesinde güç odağı haline gelir. Bölgemizle ilgili her platformda sözü dinlenir.

* Bölgesel güç olarak müttefikimiz ABD'nin de açık desteği ile Kıbrıs ve Ege müzakerelerinde elimiz güçlenir.

* ABD ile her platformda stratejik ortaklığımız artarak gelişir.

* Irak'ın toprak bütünlüğünü korurken Türkiye'ye olası terror girişimleri ile mücadelede uluslararası alanda destek buluruz.

* Hem ekonomik alanda hem siyasi alanda çıkarlarımızı korumamız kolay olur.

Haberin Devamı