Çeke iade-i itibar

Son dönemde kimsenin çek kabul etmek istememesi üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı düzenlemeye son halini verdi. Çek yasası dünkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çek yasasına son halini verdiklerini ve konuyu Bakanlar Kurulu’na getirmeye hazır olduklarını söyledi. Tüfenkci, söz konusu düzenlemenin algısı kötüleşen çeke yeniden itibar kazandıracağını ifade etti. Çek yasası ile ilgili değişiklikler dün yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındı.

Memleketi Malatya’da Fikir Sofrası tarafından organize edilen yemeğe katılan Bülent Tüfenkci, özellikle çek mevzuatında yapmaya hazırlandıkları radikal değişikliklere değindi. İş dünyasının bir süredir çekle ilgili sorun yaşadığını kaydeden Tüfenkci, “Aslında rakamsal istatistiklere baktığınızda karşılıksız çıkan ödenmeyen çek sayısında bariz bir artış yok. Ancak iş dünyasında çeke karşı olumsuz bir algı oluştu. Kimse kimseden mecbur kalmadıkça çek kabul etmemeye çalışıyor. Bu da ticarette bazı tıkanmalara neden oluyor. Bunu dikkate alarak iş dünyasının uzun süredir talep ettiği çek düzenlemesine ilişkin detayları netleştirdik konuyu Bakanlar Kurulu ve Meclis’e getirmeye hazırız” dedi.

Haberin Devamı

Yeni düzenlemede özellikle iki konunun öne çıkacağını ifade eden Tüfenkci, “Karekodlu çeklerde artık çek kabul edecek kişi çeki keşide edenin geriye dönük tüm ödeme performansını görebilecek. Bu performansı 5 yıl geriye dönük olarak çek alacak kişiyle paylaşacağız. Sorgulamanın ardından çekin kabul edilip edilmeyeceğine alıcı karar verecek. Karekod da zorunlu olacak” diye konuştu.

Karşılıksız çek veren hiçbir yöneticinin veya şirket ortağının daha sonra şirkette yönetici olamayacağını belirten Bakan Tüfenkci, çekte yer alması gereken bazı temel bilgilerin de MERNİS sistemi üzerinden karşılaştırmasının yapılabileceğini, böylece çek alacak kişinin çeki kesen kişinin çek düzenleme yetkisinin olup olmadığını da sorgulayabileceğini belirtti. Bakan Tüfenkci, özellikle bu iki konunun çözülmesi ile birlikte çeke yeniden itibar kazandırılmış olacağını, ticaretin önünün açılacağını ifade etti.

Gümrükte iki saatte işlem

Gümrüklerde tek pencere sistemi ile işlemlerin çok hızlandığını, kırmızı hatta işlem görme oranının yüzde 13’lerden yüzde 6’lara indiğini belirten Tüfenkci, “2023’de 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hayal olarak görülebilir. Ancak bizim işimiz ihracatçılarımızın önüne bariyer koymamak. Bunun arayışındayız” dedi. Gümrükte işlemlerin yüzde 70’inin 4 saat içinde yapıldığını, 2 saatlik hedef koyduklarını ve bunu da kısmen başardıklarını söyleyen Tüfenkci, bunu daha aşağı çekmek istediklerini, bir taraftan maliyetleri düşürmenin yollarını aradıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Sınır kapıları bir örnek olacak

TÜRKİYE’NİN sınır kapılarının neredeyse tamamının farklı mimari özellikler taşıdığını söyleyen Bakan Bülent Tüfenkci, tüm sınır kapılarını bir örnek yapmayı istediklerini kaydetti. İlk örnek olarak yıkılıp yeniden yapılacak Sarp Sınır Kapısı’nda bu modeli deneyeceklerini söyleyen Tüfenkci, “Temmuz’da Sarp’ta temel atmayı planlıyoruz. Artık Türkiye’ye nereden giriş yapılırsa yapılsın kapıların bir karakteri bir kimliği olsun istiyoruz. Giriş yapanlar Türkiye’ye girdiğini anlasın istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çek kullanımı % 11 azaldı

TÜRKİYE Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Nisan ayı çek raporuna göre, 2016 yılının ilk 4 ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 11 azalarak 6.5 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 3 artışla toplam 214 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, parasal tutarı 8.4 milyar TL’yi bulan 232 bin çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 1, tutarında yüzde 10 azalma yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1 milyar TL tutarındaki 36 bin adet çek daha sonra ödendi.

İflas ertelemeye ayar yolda

Son dönemde iş dünyası ve bankalar tarafından sık sık eleştirilen iflas erteleme uygulamasını yeniden düzenlemek için çalışmalar hızlandı.

Bakan Bülent Tüfenkci, konuyla ilgili çalışmayı Adalet Bakanlığı ile birlikte yaptıklarını, öncelikle olarak ele alıp Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını söyledi. Tüfenkci, amaçlarının iş dünyasının sıkça rahatsızlığını dile getirdiği iflas erteleme uygulamasındaki haksız noktaları gidermek olduğunu ifade etti. Tüfenkci, küresel ticarette rekabet ortamının giderek ısındığını ifade ederek, Türkiye’nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için bir takım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Söz konusu reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, “2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarını buna ‘hayal’ diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım” dedi.

Haberin Devamı

Tüfenkci, dış ticaretin kolaylaştırılması noktasında bir çok desteklemeler yapıldığının altını çizerek, şunları söyledi: “Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret paketlerini de önümüzdeki günlerde paylaşmış olacağız.”

20. Fikir Sofrası’nda yüzleri güldürdüler

FİKİR Sofrası’nın kurucusu Malatyalı işadamı Ahmet Arslan, Ramazan Bayramı öncesi Sevgi Evleri Çocuk Yuvası’nda kalan yüzlerce çocuk ve Huzurevi’ndeki yaşlıların yüzünü güldürdü. Arslan, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı 20’inci Fikir Sofrası toplantısının ardından yuvanın bahçesinde 300’e yakın çocuk, 100’e yakın yaşlının yer aldığı kalabalık bir gruba akşam yemeği verdi. Çocuklar için özel Keloğlan gösterisi yapılırken, Otistik ve Down Sendromlu Çocuklar Orkestrası da müzikleriyle geceyi neşelendirdi. Fikir Sofrası düşünce grubu temsilcileri her masada çocuklar ve yaşlılarla ilgilenirken Arslan da hediyeler verdi. Hediyeler daha önce yurt yönetimi tarafından belirlenen isimlere verildi.

DİĞER YENİ YAZILAR