Fiberde inatlaşmanın maliyeti 12 milyar $

4.5G’nin çalışmasına 3 aydan kısa süre kaldı ancak fiber altyapı konusundaki belirsizlik hâlâ devam ediyor. Devletin öncülüğünde 3 grubun fiber altyapı yatırımını ortak yapması isteniyor. Bu yapılmadığı takdirde maliyet 3.9 milyar dolar değil 16 milyar dolar olacak.

1 Nisan itibarıyla GSM şirketleri 4.5G teknolojisini devreye sokacaklar ancak Türkiye’nin bu teknoloji için fiber altyapısını hızlı biçimde geliştirmesi gerekiyor. Zira şu an 3 grubun toplamda 255 bin kilometrelik fiber altyapısı var. Daha çok bölgenin kazılması ve fiberin döşenmesi gerekiyor. Eğer 3 şirket ortak çalışmazsa her bölgeye 3 grup da ayrı ayrı kazarak ulaşacak. Bu da aynı maliyetin 3 kere tekrarlanması olacak. Kıt kaynaklar en çok konuşulan ve internete girilen nüfus yoğun bölgelere aktarılacağı için Türkiye’nin tamamının 4.5G ile tanışması çok uzun zaman alacak. Teknolojinin son harikası ürünler de 4.5G olmadan işlevsiz birer süs eşyasına dönüşecek.

İlk olarak Turkcell ortak şirket çağrısı yapmıştı. Vodafone Türkiye de bu çağrıya olumlu yanıt vermişti. Ancak burada asıl belirleyici Türk Telekom Grubu’nun tavrı. Zira en büyük fiber altyapı Türk Telekom’da ve rekabet açısından bu altyapısını diğer operatörlerle ortak kullanacağı modele şimdilik sessiz kalıyor.

Rakamlara bakacak olursak Türk Telekom’un yaklaşık 205 bin kilometre, Turkcell’in 36 bin 500 kilometre ve Vodafone’un da 15 bin kilometrelik bir fiber altyapısı var. Yani Türk Telekom’un işi ağırdan alması ve sessiz kalmasının da bir anlamı var.

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, her eve fiber ulaştırmanın milli bir mesele olarak görülmesi gerektiğini belirterek, “Ortak altyapı şirketi kurulmaması durumunda 3 operatörün 16 milyar doların üzerinde yatırım yapması gerekecek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. Yani 12.5 milyar dolara yakın bir rakam çöpe gitmemiş olur” dedi.

Kuruöz, 12 milyar dolarlık rakamın dünyanın en yoksul 5 ülkesinin bir yıllık gelirine eşit olduğunu ve bu paranın toprak altına gömülmesi yerine katma değerli servislere ve Ar-Ge’ye yönlendiririlmesinin daha mantıklı olacağını savundu.

2 şirket evet derse

Las Vegas’ta düzenlenen CES Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Kuruöz, Türk Telekom’un ortak altyapı şirketine yanaşmaması durumunda Vodafone ile birlikte hareket etmeyi düşünebileceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Üç operatörün ortak hareket etmesi konusunda ısrarcıyız. Baştan pes etmek istemiyoruz ama yeni gireceğimiz şehirler için Vodafone ile temastayız. Ortak yatırımları konuşuyoruz. İki operatör birlikte olursa yine yüksek bir yatırım miktarı gerekiyor. Bu da tahminimize göre 8.5 milyar doları bulur.”

Haberin Devamı

Devlet inisiyatif almalı

Türkiye’de ‘her eve internet’ projesinin gerçekleşmesi için fiber konusunda devletin insiyatif alması gerektiğini söyleyen Kuruöz, İspanya örneğini verdi. İspanya’da Rekabet Kurumu, geçtiğimiz günlerde hakim konumda bulunan Telefonica’ya altyapı paylaşımı yapması gerektiğini bildirmişti. Kuruöz, “Orada devlet işe el attı. Telefonica’ya ‘Dijitalleşme memleket meselesi’ dedi. Devlet inisiyatif alırsa bu iş oluyor. Eğer ortak yatırım kararı olmazsa herkesin kazma hakkının kolaylaştırılması gerekiyor” diye konuştu.

Kuruöz, Kasım ayında Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’yla toplantı yaptıklarını, dünyadaki modelleri anlattıklarını belirtti. Kuruöz, 1 Nisan’da geçilecek 4.5G için de fiber yatırımlarının şart olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Telefonica’ya ‘Paylaş’ talimatı

Geçtiğimiz günlerde İspanya Rekabet Kurumu (CNMC) ülkedeki telekomünikasyon şirketlerinde deprem etkisi yapan bir karara imza attı. CNMC, ülkede 3 fiber altyapı sağlayıcının da hizmet verdiği 34 bölge haricindeki yerlerde, yüzde 45 pazar payı ile hakim operatör konumunda bulunan Telefonica’ya altyapı paylaşımı yapması gerektiğini bildirdi. 34 bölge, İspanya yüzölçümünün dörtte birini oluşturuyor. Sanayi ve Ekonomi bakanlıkları tarafından da incelenecek olan CNMC’nin teklifi, onay alarak resmileştiği takdirde nihai karar mercii olan Avrupa Komisyonu’na taşınacak.

Fiberde inatlaşmanın maliyeti 12 milyar $

Gidilmesi gereken 12 milyon hane var

TÜRKİYE’DE şu ana kadar yaklaşık 261 bin kilometre fiber ağa ulaşıldığını söyleyen İlker Kuruöz, şunları anlattı: “Şu anda Turkcell 2.3 milyon haneye ulaştı. Türk Telekom da buna yakın. Gidilmesi gereken 12 milyon hane var. Fiber ağın uzunluğu 347 bin kilometreye yükseltildiğinde Türkiye’de hemen her evin kapısına internet gitmiş oluyor.”

Haberin Devamı

En hızlı olacağız

4.5G’DE dünyanın en güçlü altyapılarından birisini kurmak için çalıştıklarını ve 5G’de de standartlar belirlenirken söz sahibi olmak istediklerini vurgulayan İlker Kuruöz, “1 Nisan’dan itibaren Türkiye’nin 81 ilinde en hızlı 4.5G hızı olacak 375 Mbps mobil internet hızını sunabilen tek operatör olacağız. 2017 yılından itibaren de testlerini yaptığımız 1.000 Mbps üzeri mobil hızları da yine ilk olarak biz sunacağız. 4.5G ile data kullanımı 3G’ye göre 20 kat artacak. Çok daha yüksek hız ve kapasite sayesinde her yer ofis olacak. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuz çalışacak” dedi. Medyadan ulaşıma, lojistik sektöründen gıda sektörüne, enerjiden tarıma kadar her alanda büyük bir dönüşüm yaşandığını vurgulayan Kuruöz, “Değişime ayak uyduramayan şirketler ve sektörler yok olacak. Şirketler ulusal ve global rakipleri ile rekabet etmek için teknolojiyi kullanmak zorundalar. Şirketler için işlerini her yerden anlık takip edebilmek çok önemli. Bunun için kaliteli ve kesintisiz mobil iletişim gerekiyor. 4.5G şirketlerin büyümesi için en büyük itici güçlerden birisi olacak. 4.5G yeni iş alanlarının açılmasına da vesile olacak. Bugün ilkokula giden çocukların yüzde 80’i henüz ortaya çıkmamış işleri yapacaklar” diye konuştu.

Fiberde inatlaşmanın maliyeti 12 milyar $

12 milyar doların anlamı

Dünyanın en fakir 5 ülkesinin milli gelir rakamları

- Sao Tome and Principe (Orta Afrika): 248 milyon dolar

- Sierra Leone (Batı Afrika): 2.24 milyar

- Burundi (Doğu Afrika): 2.33 milyar

- Eritrea (Somali): 2.61 milyar

- Swaziland (Güney Afrika): 3.98 milyar

DİĞER YENİ YAZILAR