Sağlıksız turistten sağlıklı net gelir!

Avrupa’nın en büyük dünyanın ikinci büyük hastanesi Bilkent’te yükseliyor. Hastane, sadece inşaat özellikleri ile değil, çalışan sayısı ve 18 yıl vadeli kredisi ile de çok özel...

Murat Çeçen arayıp da “Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün finansman sözleşmesini imzalayacağız. Sağlık Bakanımız ve Maliye Bakanımız da bizimle olacak. Seni de bekliyoruz” dediğinde şu aktarmaya çalışacağım manzara ile karşılaşacağımı hiç ummuyordum. Gerek finansmana katılan bankaların yöneticilerinin anlattıkları gerekse Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sağlık turizmi ile ilgili ortaya koyduğu projeksiyon ve ayakları yere basan hedeflerle, hastane inşaatına dair büyüklükler karşısında çok etkilendiğimi itiraf etmeliyim.

Ankara Bilkent’te müthiş bir iş çıkarılıyor ve inşaatın yüzde 30’u da bitmiş. 2016’nın yaz aylarında tamamlanma sözü verilen sağlık kompleksi rakamlarıyla şaşırtıyor. Sağlık Bakanlığı’nın Kamu Özel İşbirliği Modeli ile inşa edilen Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nü DİA Holding yapıyor. 2007’de IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding ve İntersun Holding’in işbirliği ile kurulan DİA Holding, bu büyük proje içinde Bilkent’in yanısıra Mersin Entegre Sağlık Kompleksi’ni de yapıp işletecek.

Haberin Devamı

Yeni ihaleler var

Bu modelde, sağlık hizmetlerinin tümüyle kamu tarafından sunulması, hastane kampüsünün finansmanının, inşaasının ve işletmesinin ise özel sektör tarafından üstlenilmesi öngörülüyor. Böylece hem tasarruf amaçlanıyor hem de hizmetin kalitesi ve verimliliği özel hastane standartına yükseltiliyor. DiA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Bayar, imza töreninde işin boyutunu aktaran bir konuşma yaptı: “Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, Türkiye’de Kamu Özel İşbirliği Modeli altında bir kreditör konsorsiyumuyla kredi sözleşmesi uluslararası standartlarda imzalanmış en büyük proje. Bilkent Kampüsü, tamamlandığında 1.3 milyon metrekare inşaat alanı ve 3.804 yatağıyla Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ikinci büyük hastanesi olacaktır. Keza dünyada tek seferde inşa edilmiş en büyük hastane olma özelliğine de sahip”

Rabbimiz ne diyecek?

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye’nin şu an 500 bin yabancı hastadan 2.5 milyar dolar gelir sağladığını söyledi. Oysa 2002 yılında 120 bin Türk hasta yurtdışında tedaviye gitmiş 1.5 milyar dolar bırakmıştı. Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan bile ameliyat için ABD’yi seçmişti. Eşi Ahsen Hanım’ın “Rabbimiz bize Cleveland dedi” sözleri çok konuşulmuştu. Şimdi rüzgar tersine döndü. Müezzinoğlu, Bilkent gibi tesislerin de devreye girmesiyle birlikte 2018’de sadece sağlık turizminden 10 milyar dolar, 2023’de ise 25 milyar dolar gelir elde edilmesinin planlandığını vurguladı.

Haberin Devamı

Sadece hastane yaparak bu hedefe ulaşmanın zor olacağının da altını çizen Müezzinoğlu “Organizasyon, tanıtım ve bölge kamuoyuna bunları yansıtma sorunu olduğunu biliyoruz. Bu konuda çalışma yapıyoruz. Bir yol haritası çizildi. Tanıtım, hukuksal altyapı, finansman ve güvence konularında çalışmak üzere üç grup kuruldu. 2 ay içinde sonuçlandırma toplantılarını yapacağız” diye konuştu.

18 yıl vadeli kredi Türkiye’de ilk

Bilkent Ankara Entegre Sağlık Kampüsü için finans kuruluşları 890 milyon euro tutarında kredi verdi. Söz konusu bu kredinin vadesi de Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Yerli bankalar ağırlıklı olarak tek seferde sağlanan en büyük kredi; aynı zamanda 18 yıllık vadesi ile de bugüne kadar ki en uzun vadeyi ifade ediyor. 3 yılı ödemesiz olan kredinin son dilim ödemesi 2033 yılında yapılacak. Nitekim Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş “Vadenin sonu Cumhuriyetin kuruluşunun 110’uncu yılına geliyor. Son dilim ödemesini görür müyüz görmez miyiz belli değil. Türkiye’de yakın zamana kadar 10 yıllık vadeyi bile konuşmak mümkün değilken, 18 yıla çıkıldı. Bu çok önemli. Finansman literatürüne girecek bir iş” değerlendirmesini yaptı. Denizbank, bu sendikasyonda 200 milyon euro ile yer aldı. Finansbank’ın katkısı ise 125 milyon euro olarak belirlendi. Projenin finansmanında kullanılacak 890 milyon euro tutarındaki kredide Denizbank ve Finansbank’ın yanısıra Garanti Bankası, İş Bankası, Siemens Financial Services, Garanti Bank S.A, Yapı ve Kredi Bankası ve UniCredit Bank Austria AG yer aldı.

Haberin Devamı

UniCredit Bank Austria AG’nin finansal danışman olarak rol aldığı projede finansman sağlayan kuruluşlardan Siemens Financial Services AG bugüne kadar sağlık sektöründe verdiği en büyük kredi dilimini bu proje için sağladı.

Haberin Devamı

Sağlıksız turistten sağlıklı net gelir

DİĞER YENİ YAZILAR