Koç, Zulu savaşçılarıyla Afrika’ya meydan okudu

Defy’ı aldıktan sonra, konsolide ciroda Afrika’nın payını yüzde 13’e çıkardı

Güney Afrikalı beyaz eşya üreticisi Defy’ı aldıktan sonra Arçelik, konsolide cirosu içinde Afrika’nın payını yüzde 3’lerden yüzde 13’lere taşıdı. Yüzde 40’lık ciroyu da Avrupa’dan sağlayan Koç’un amiral gemisi Arçelik’in gözü şimdi Güneydoğu Asya’da

Yıl 2008. Arçelik’in Beko markası ile giderek güçlendiği Avrupa pazarlarında global krizle birlikte durgunluk hakim olmaya başlar. Mustafa Koç, pazar çeşitlendirmesinin önemli olduğuna vurgu yapar ve global oyuncu olmak isteyen Arçelik Grubu yeni arayışlara girer.

Koç Grubu Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Güney Afrika’daki satın alma fırsatına dikkat çeker. Kurmaylar değerlendirir ve Güney Afrika’nın en büyük beyaz eşya üreticisi Defy, 324 milyon dolara Franke’den satın alınır.

Satın alma işleminden 3 yıl sonra Güney Afrika’daki Defy fabrikalarının kapılarını Türk gazetecilere ilk kez açan, bu arada East London eyaletinde gardırop tipi buzdolabı üretecek hattı da hizmete alan Koç Grubu’nun Başkanı Mustafa Koç, bu satın almanın nasıl pozitif sonuçlar doğurduğunu son verilerle birlikte paylaştı. Artık global bir oyuncu olan Arçelik’te Türkiye satışlarının konsolide cirodaki payı yüzde 38’e gerilerken, Avrupa yüzde 40, Afrika ise yüzde 13’lük paya ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

Koç, Zulu savaşçılarıyla Afrika’ya meydan okudu

Geleceği satın aldık

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Biz burayı 324 milyon dolara aldık içine de 56 milyon dolar daha harcadık. Bu yatırım Türkiye’den Afrika kıtasına gerçekleşen en büyük yatırımı ifade ediyor. Marka çok güçlüydü. Her araştırmada Afrika’da bir numara çıkıyordu. Yeni hatlara yatırım yaptık. Üretim teknolojimizi buraya transfer ettik ve ürün gamında olmayan, örneğin küçük ev aletleri gibi ürünleri de dahil ettik. Performans beklediğimizden de iyi oldu. Şimdi hem Güney Afrika pazarında hem de sahra altı tüm Afrika ülkelerinde büyük bir hızla yayılıyoruz” diye konuştu.

Koç, satın almadan sonra diğer Afrika ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 60 arttığını, yine 3 yıllık dönemde Defy’ın Güney Afrika satışlarını da yüzde 40 artırma başarısı gösterdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Koç, Defy ile birlikte Afrika’nın 39 ülkesine yayılabildiklerine de işaret etti ve “Topluluğumuzun global büyüme stratejisine en büyük ivmeyi kazandıran şirketi kuşkusuz Arçelik. Arçelik’in yaptığı yatırımlar ile gerçek bir küresel oyuncu olduk” diye konuştu.

Koç, Zulu savaşçılarıyla Afrika’ya meydan okudu

Uzak ara birinciyiz

Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da sadece Güney Afrika’da değil, sahra altı Afrika’da da çok bakir, potansiyeli yüksek bir pazar olduğunu söyledi. Çakıroğlu “Biraz zaruriyetten ancak tam zamanında bir satın alma yaptık. Bu pazarda yüzde 36 pazar payımız var ve uzak ara birinci durumdayız. Bizden sonra pazarın ikinci oyuncusunun pazar payı yüzde 16. Yani 20 puan fark var. Güney Afrika’nın lider markası Defy, Afrika’daki büyüme stratejimizi destekleyen çok güçlü bir platform” dedi.

Çakıroğlu, istikrarlı büyüme performansı ile dünya beyaz eşya pazarının yarısına denk gelen Avrupa-Ortadoğu ve Afrika bölgesini içine alan EMEA pazarının ikinci büyük beyaz eşya şirketi konumuna yükseldiklerine de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yeni yatırım hedefi Güneydoğu Asya

Global oyuncu Arçelik Afrika’dan sonra gözünü Güneydoğu Asya’ya dikti. 2015 yılında bir sürpriz yapabileceklerini kaydeden Mustafa Koç, “Biz her zaman yapabileceğimizin maksimumunu yapmaya çalışan bir takımız. EMEA dışında bir diğer büyük pazar Asya. Çin’in dışında Endonezya, Malezya, Tayland, Vietnam, Filipinler gibi ülkeler de çok hızlı büyüyor. Çin başlı başına bir pazar ancak bizim açımızdan daha büyük fırsatlar gördüğümüz Güneydoğu Asya pazarında potansiyeli değerlendirmek istiyoruz“ diye konuştu.

Mustafa Koç, satın aldıkları markaların üzerindeki tozu aldıklarına dikkat çekerken örnek olarak Alman Grundig’i verdi ve satın alma sonrası bazı analistlerin, “İki kere iflas etmiş bu tozlu markayı nasıl hayata geçireceksiniz” diye alaycı bir yaklaşımda bulunduklarını hatırlattı.

Tozlu marka parladı

Mustafa Koç, “Ancak bu marka yeniden canlandı. Grundig televizyonda üçüncü marka haline geldi. İskandinav ülkelerinde de çok hızlı bir büyüme temposu yakaladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Koç, Zulu savaşçılarıyla Afrika’ya meydan okudu

Gardırop soğutucular Beko ile Avrupa’da

Defy’ın Güney Afrika’daki tesislerinin kapıları Türk basınına ilk kez açılırken seyahat kapsamında Ezakheni’deki soğutucu cihazlar ile Jacobs’taki pişirici cihazlar ve çamaşır kurutma makinesi işletmeleri ziyaret edildi. Bu arada dün de Defy’ın East London’daki fabrikasında 100 cm eninde gardırop tipi buzdolaplarını üreten hattın resmi açılışı gerçekleşti. Dünyada ilk kez bu ene sahip buzdolapları Afrika’da Defy tarafından üretilirken, ürünler Beko markası ile Avrupalı tüketicilerin de beğenisine sunulacak. 2 milyonu aşkın üretim

kapasitesi olan Defy’ın G. Afrika’daki 3 üretim tesisine paralel olarak 8 de satış birimi bulunuyor. Ayrıca bu yapıya ek olarak Botsvana, Namibya, Upington, Swaziland ve Mpumalanga’da da satış temsilcilikleri var. Defy ürünlerini; aralarında Nijerya, Zambia, Mozambik, Zimbabwe ve Tanzanya gibi ülkelerin bulunduğu Afrika pazarlarına ihraç eden Arçelik daha üst segmentte bulunan Beko markalı ürünleri de satıyor ve bu marka ile de kuvvetli bir büyüme gerçekleştiriyor. Bu arada güneş enerjisiyle çalışan derin dondurucular da basın ziyareti sırasında ilk kez tanıtıldı. Bu ürünlerin özellikle elektriğe ulaşmakta büyük sıkıntı çeken Afrika pazarında önemli bir satış gücüne ulaşması bekleniyor. Güneş panellerinden aldığı güçle soğutan ürünlerin diğer pazarlarda tekne sahipleri tarafından da ilgi görmesi muhtemel görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR