Hassasiyet mi kaçış mı?

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, ‘ağır abi’lere haber dahi vermeden görevinden istifa etti.

TÜSİAD’ın ağır abi’leri bellidir. Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gibi gruplar istişare ederler TÜSİAD’da başkanlık koltuğuna oturacak kişiyi belirlerler. Muharrem Yılmaz TÜSİAD tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve görev süresi dolmadan istifa eden ilk başkan oldu. Üstelik kimseye haber vermeden. Ne ‘ağır abi’lerin ne de yönetimdeki diğer üyelerin haberi vardı istifa edeceğinden. Dün bu ‘ağır abi’lerden biri beni aradı. İstifanın perde arkasını öğrenmeye çalışıyordu. Belli ki sürpriz olmuş kendisi için de.

Peki Muharrem Yılmaz neden istifa etti?

Ağır abi de bunu sordu.

‘İki gazetede Sütaş ile ilgili haber çıktı. Bu haberlerin TÜSİAD’a zarar vermemesi için hassasiyet gösterdiğini ve istifa ettiğini belirtti” dedim.

Gülerek “Yahu böyle mazeret, böyle hassasiyet mi olur. Bence Hükümet’e yakın iki gazetede birden kendisine yönelik haber olunca telaşlandı. ‘İşime gücüme bakayım. Hükümet ile karşı karşıya gelip kendi işime zarar vermeyeyim’ diye düşünmüş olabilir” yorumunda bulundu.

Sonra devam etti:

“Daha önce, gaçmişte TÜSİAD başkanları ne badireler atlattı. Sendikalarla, işçileriyle burun buruna geldi. Siyasilerle de burun buruna geldi. Hiçbiri böyle bir reaksiyon göstermedi. Bence Muharrem Bey kendine bir fırsat yarattı ve kaçtı.”

Bu ağır abi’nin kendi kişisel yorumu...

Ben sadece aktarıyorum.

TÜSİAD, Muharrem Yılmaz’dan memnun görünüyordu. Hatta görev süresini 1 dönem daha uzatmayı planlıyorlardı.

Şimdi bu ateşten gömlek koltuğa yeni bir başkan bulunması gerekecek. Hemen başkan toto’lar oynanmaya isimler ortaya atılmaya başlandı. Kayseri’den Boydak’ın adı geçiyor. İstişare Konsey Başkanı Erkut Yucaoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geçmesi de bir olasılık.

TÜSİAD bir yol ayrımında. Ya Başbakan Erdoğan tarafından ‘Vatan haini’ ilan edilmeyecek nitelikte sesi daha az çıkan bir başkan bulunacak...

Ya da TÜSİAD doğru bildiklerini söyleme cesareti gösterebilecek yeni bir cengaveri arenanın orta yerine atacak.

‘İstifa tek taraflı bir müessesedir’

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, SÜTAŞ fabrikasında işçileri ile yaşadığı sorunu ve bunun kamuoyuna yansıyış biçimini öne sürerek “Sütaş ile ilgili iddiaların TÜSİAD’ı yıpratmasını istemedim. TÜSİAD’ın istismarını engellemek amacıyla yapıyorum” diyerek istifa etti. 13 Ocak 2013’te başkanlığa seçilen Yılmaz’ın görev süresi Ocak ayında dolacaktı. Böylece TÜSİAD tarihinde ilk kez bir başkan görev süresi bitmeden istifa etmiş oldu.

Gelip denetlesinler

Sütaş’ın Karacabey fabrikasında yaşanan olaylara ilişkin olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerini denetime davet etti. Yılmaz, istifasında siyasi baskı olup olmadığı sorusuna ise “Hiçbir TÜSİAD Başkanı siyasi baskı nedeniyle istifa etmez” diye yanıt verdi.

İstifasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, şunları söyledi: “Bir Pazar günü, kimsenin olmadığı bir ortamda çevre düzenlemesi yapılıyor. O fotoğrafı lütfen bir gözden geçiriniz. Gübreyi yaymaya çalışan kim var? Sütaş işçileri mi, yoksa başka insanlar mı var? Neyi temizlemeye çalışıyorlar, olanı yaymaya çalışıyorlar. Bunun istismarı için yapıyorlar. Hazırlanmış bir senaryo var. Şov yapmaya çalışıyorlar. Fırsatı bulmuşlar dağıtarak, etrafa yayılmasını sağlayarak, ondan sonra fotoğrafını çekerek istismar yoluna gidildi.”

İDDİA NEYDİ?

Dün bir gazetede yayınlanan haberde Sütaş’ın, işe iade için Karacabey fabrikası önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton hayvan pisliği döktüğü belirtilmiş, tezek kokusu yüzünden süt fabrikasını sinek bastığı ve yönetimin döktüğü hayvan pisliğini temizlemek zorunda kaldığı iddia edilmişti.

DİĞER YENİ YAZILAR