Genel Energy uykudan uyanırsa

Mehmet Emin Karamehmet yıllar önce Erbil’de yaptığımız bir sohbette ‘Ne zaman iyi bir şey olsa, arkasından felaket kötü bir gelişme oluyor. Sevinmeye fırsatım olmuyor’ demişti.

Ancak bu kez şansı dönecek gibi görünüyor.

New York’tan gelen, Çukurova’nın yurtdışı varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırıldığı haberi, Karamehmet’in elini Rus Altimo’ya ödenecek 1.6 milyar dolarlık kredinin finansmanına erişim açısından rahatlattı.

Dün kreditörlerin dikkatini çekecek bir başka gelişme daha oldu.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, “Dünya yıkılsa ne yapıp edip Mayıs ayının başında Kuzey Irak petrolünü uluslararası piyasalara ulaştıracağız. Kimsenin önümüzde durmasına izin vermeyeceğiz. Bıçak kemiğe dayandı” şeklinde özetlenebilecek bir açıklama yaptı. Hatta 2 Mayıs’a da gün verdi.

Yani 2 Mayıs’ta Ceyhan’a pompalanan Kürt petrolü piyasaya çıkacak.

Muhtemel alıcılar arasında en kuvvetlisi Tüpraş gibi görünüyor. Tüpraş’ın Bağdat yönetimini kızdırma pahasına bu petrole talip olup olmayacağını göreceğiz.

Gelişmenin Mehmet Emin Karamehmet’i ve binlerce Turkcell yatırımcısını ilgilendiren başka bir değeri var.

Kuzey Irak petrolünün piyasaya çıkması demek, yıllardır bölgenin en büyük oyuncularından biri olan ve bu anı bekleyen Genel Energy’nin başka bir boyuta geçmesi demek olacak.

Genel Energy hisseleri Londra Borsası’nda işlem görüyor ve açıkçası uykuda...

Bu hisseleri uyandıracak gelişme o petrolün akması olacak.

Dün itibarıyla Genel Energy’nin piyasa değeri 2.5 milyar sterlin seviyesindeydi. 932 sterlin seviyesinden işlem gören hisse değerinin eğer Barzani dediğini yaparsa kısa sürede 1.200 sterlin seviyesini geçmesi kaçınılmaz. Yani Karamehmet’in elindeki hisselerin değeri artacak. Kreditörlerin kapısını çalıp karşısına geçtiğinde eli daha da güçlenmiş olacak.

New York’taki gelişmenin ardından, Kuzey Irak petrolünün de 1 hafta içinde akması demek, Karamehmet’in iki güzel haberi üst üste alması olur ki bu da şansının döndüğünü gösterir...

TeliaSonera’ya dikkat

Dün TeliaSonera tarafının New York’taki karar üzerine yaptığı açıklama da hayli dikkat çekici. Dava sonucu kendi aleyhlerine çıkmış olsa da “Mahkeme kararının Turkcell’de tıkanıklığın çözülmesi ve temettünün dağıtılması yolunda bir adım olacağını düşünüyoruz. Mahkemenin bir karara varmış olmasını olumlu karşılıyoruz” demeleri manidar.

Yani öncelikleri Karamehmet’i sıkıştırıp 932 milyon dolar tazminatın peşine düşmek değil, Turkcell’deki temettüye odaklanmak.

Tazminat davasından ne çıkacağı belli değil. Haklı olup olmadıkları bile belli değil. Oysa diğer tarafta yıllardır ödenmeyen birikmiş temettü var. Akıllı bir şirketin alacağı stratejik karar da böyle olmalı.

O yüzden bu açıklamayı, önümüzdeki günlerde olası gelişmelere ışık tutacak ayrıntı olarak bir köşeye not etmek lazım.

DİĞER YENİ YAZILAR