Tavla performansımız 2023’te ilk 10 zor diyor

Haberin Devamı

Türkiye’de 7’den 70’e herkes bir futbolu çok iyi bilir bir de tavlayı. Ya da bildiğini iddia eder. Ancak dünya tavla klasmanında ilk 50’de bir Türk’ün bile olmaması garip değil mi?

Türkiye’de tavlayı bilmeyen tavlada iyi olduğunu iddia etmeyen yok gibidir. İş güç sahibi de işsizi de, eğitimlisi de eğitimsizi de tavla şampiyonudur. Eminim 1000 tavla ustasına (Türkiye standartlarındaki ustalar) sorsak, ‘Dünyanın en iyi tavlacısı hangi ülkeden?’ diye 999’u ‘bir Türk’tür mutlaka’ diye tahminde bulunabilir.

Ancak gelin görün ki uluslararası tavla klasmanında bırakın şampiyonluğu, ilk 50’de bile Türk yok. Dünya birincisi Falafel Natanzon adında İsrail asıllı bir Amerikan vatandaşı. İkinci Japonya’dan Nasayuki Mochizuki...

İlk 50’ye bakıyorum, bol miktarda Amerikalı var. Danimarkalısı, Alman’ı, Fransızı, Bulgarı hatta İtalyanı var ama tek bir Türk yok. Peki niye böyle?

Bu kadar tavla sevdalısı bir ülkeden dünya klasmanında bir oyuncu çıkmaması garip değil mi?

Bunun cevabını İstanbul Tavla Spor Kulübü Derneği (İSTAVDER) Başkanı işadamı Fuat Erdağ veriyor: “Tavla uluslararası normlarda tıpkı satranç gibi stratejik bir oyun olarak oynanıyor. Tavla bir düşünce sporu olarak görülüyor. İşin içine matematik ve fen giriyor. Adamlar başarılı tavla müsabakalarının hamlelerini bilgisayara yükleyip ders çalışır gibi gece gündüz hamle çalışıyorlar. ”

Dünyanın en iyisi ama
Tavla performansımız  2023’te ilk 10 zor diyor
Fuat Erdağ, ilginç bir örnek de veriyor: “Dünyanın en iyi tavlacısı kabul edilen Falafel Natanzon’un herhangi bir turnuvada şampiyonluğu bulunmuyor. Ancak en az hata ile oyun oynayan ve tüm tavlacıların saygısını kazanmış birisi. Diyelim ki siz 9 hata ile oynadınız. Rakibiniz sadece tek bir zarda hatalı oyun oynamasına rağmen size yenildi. Bu hata rakamlarını bilgisayar programı analiz edip söylüyor. Belki siz oyunu kazanıyorsunuz ancak iyi tavlacı olamıyorsunuz, saygı görmüyorsunuz. “

Matematik eksikliği

Fen, matematik ve bilimdeki eksikliğimiz, çok sevdiğimiz tavlada bile ortaya çıkıyor. Aynı futbolda olduğu gibi. Allah vergisi yeteneğimizin üstüne çok çalışarak, bilimi de dahil ederek katkı koyamıyoruz.

Turnuvalar gösteriyor ki bilimsel yaklaşan bizi çok sevdiğimiz Ata sporu diye abartabileceğimiz bir oyunda dahi alt edebiliyor. Şimdi ‘Helal olsun sana bu konudan bile toplumsal bir mesaj çıkarttın ya’ diyenler olabilir. Ancak maalesef durum böyle. Zaten bu realitede yola çıkarak çoğu kişi, Türkiye’nin 2023’te ilk 10 ekonomiden biri olabilmesinin bu şartlarda mümkün olmayacağını düşünüyor.

Fen ve matematik eğitimin odağına yerleşmedikçe de bırakın ilk 10 ekonomiyi, tavlada ilk 10’a giremeyeceğiz.

Fene yatkın bir genci en iyi tavlacı yaparız

Fuat Erdağ’ın şu iddiası tavlada bile konunun dönüp dolaşıp bilimsel metodolojiye dayandığını gösteriyor: “Türkiye’nin en iyi tavlacısı olduğunu iddia eden ve gerçekten de iyi oynayan birini uluslararası müsabakalara hazırlamaktansa tavlayı hiç bilmeyen ancak fen ve matematik kafası olan bir lise ya da üniversite öğrencisini hazırlamayı tercih edebiliriz. O genç 1-2 yıl içinde Türkiye’nin en iyi tavla oyuncusu olabilir.”

Uluslararası turnuva bu hafta Türkiye’de

İSTAVDER’in dünyanın ve Türkiye’nin en iyi tavlacılarını bir araya getirdiği bizde ‘Vido’lu diye bilinen Backgammon Turnuvası bu hafta sonu Yeşilköy’de WOW Hotel’de gerçekleşecek. Turnuvaya dünyanın en iyisi Natanzon da katılacak. Erdağ, “Her yıl şubat ayında yaptığımız bu turnuvayı bir Dünya şampiyonası haline getirmek istiyoruz. Vidolu tavlayı Türkiye’de yaymak için de dernekleşiyoruz” diye konuştu.

Fuat Erdağ, tavlaya gönül vermiş bir işadamı. “İyiydim ancak vidolu strateji oyununu öğrenmem yıllarımı aldı. Sabırla her maçtan sonra hamlelerimi analiz ettim. Gece gündüz çalıştım” diyor. Erdağ, dünya 55’inciliğine kadar yükselmiş. Bakalım bu hafta sonu nasıl bir sonuç çıkacak?

DİĞER YENİ YAZILAR