Avrupa’nın 4G’si varsa bizim de 3.5G’miz var

Haberin Devamı

Avrupa ülkeleri hızla 4G’ye geçiyor. En son geçen hafta İngiltere geçti. Ancak üzülmeyelim. Bizdeki 3G teknolojisi o kadar yeni ki, neredeyse Avrupalı’ya sunulan 4G servis hızına yakın.

Geçen hafta içinde 1 günlüğüne, hatta 1 günlüğüne bile değil, 18 saatliğine Londra’ya gidip geldim. İngiltere 4G şebekesiyle tanışan 11’inci Avrupa ülkesi oluyordu.

4G teknolojisine dünyada yön veren Vodafone Grubu, 29 Ağustos’ta Trafalgar Meydanı’nda yapılan lansmanla İngiltere’de Ultrafast 4G şebekesini hayata geçirdi.

Yanımda Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt ve Vodafone İngiltere Merkezi Network ve Hizmetler Bölüm Başkanı Ferhan Günen var. Ferhan Günen Türkiye’de 3G şebekesini kurduktan sonra İngiltere’ye transfer olmuş ve orada 4G şebeke hazırlıklarını yürütmüş.

Elinde telefon belli noktalarda sürekli 4G hız testi yapıyor. Ortalama 40 megabitleri görüyor. 67-68’e çıktığı da oldu. Bu şu demek, telefonu 1 saniye içinde ortalama 40 megabit büyüklüğünde veriyi alabiliyor...

Türkiye’den biliyorum, Türkiye’de 3G ile biz ortalama 30 megabit/saniye hızları görüyoruz. Abone yoğunluğunun az olduğu yani mobil telefon trafiğinin düşük olduğu yerlerde 43 megabitleri de görüyoruz.

Türkiye’deki 3G hızının neredeyse Avrupa’da 4G hızına yakın olmasının sebebi bizim 3G ile geç tanışmamız. 2009’da 3G’ye geçerken hem santralde hem de baz istasyonlarda son teknolojiler Türkiye’ye geldi ve Avrupa’nın en iyi 3G şebekesine sahip olduk. Oysa Avrupa 3G’ye çok önce geçmişti ve onların 3G ortalama hızları 7 ile 14 megabit/saniye arasında değişiyordu.

Yani şimdi onlar 4G’ye geçerek ortalama 10 megabitlerden 40 megabitlere çıktılar.

Bizdeki 3G hızı ise ortalama 30’larda. Yani onların 4G’sine karşılık bizim ki de üçbuçuk aslında

Diyeceğim o ki kıskanılacak bir durum yok ortada.

Biz 4G’ye geçiş için bir süre daha bekleyebiliriz.

İngiltere’nin 4G’sine Ferhan Hanım imzası

Vodafone’un İngiltere’deki 4G şebekesinin kullanıma sunulmasında 2011 yılında Vodafone Türkiye’den Vodafone İngiltere’ye transfer olan Ferhan Günen’in önemli bir rolü bulunuyor.

Vodafone İngiltere Merkezi Network ve Hizmetler Bölüm Başkanı olarak görev yapan Ferhan Günen, Türkiye’de de 3G lansmanı sırasında önemli sorumluluklar almış bir isim.

3G’nin Vodafone Türkiye tarafından 3 ay gibi rekor bir sürede 81 ilde aynı anda hizmete alınması çalışmalarında görev alan Günen, İngiltere’de de 4G için tüm şebekede ve bilgi işlem sistemlerindeki güncellemeleri koordine eden ekibi yönetiyor.

O hâlâ Beşiktaşlı Leslie Ferdinand

LTE 4G teknolojisini global olarak oluşturan ve standartları belirleyen Vodafone Grubu, 29 Ağustos’ta Londra Trafalgar Meydanı’nda yapılan lansmanla İngiltere’de Ultrafast 4G şebekesini canlı yayına aldı. Lansmanda Trafalgar Meydanı’na kurulan kalelerde eski Beşiktaş efsanesi Les Ferdinand’ın yanında Ian Wright, Tony Adams, Ledley King gibi unutulmaz futbolcular penaltı şovu yaptı. Vodafone’un özel olarak tasarladığı kale direkleri, kaleye gelen topun hızını ölçtü. Türkiye’de Beşiktaş ile çok büyük bir sponsorluk anlaşması imzalayan Vodafone’un İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt de bir süre Ferdinand ile sohbet etti. Ferdinand Beşiktaş’ta 1988-1989 sezonunda 24 maçta 14 gole imza atmıştı. “Kariyerimin en başarılı, zirve yaptığım dönemini Beşiktaş’ta geçirdim. O takımı ve taraftarı unutamam” dedi.

Öğüt: Hem operatör hem de tüketici geçişe hazır olmalı

Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt, “Türkiye’de 4G’ye geçiş için tüm hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Doğru zaman ise hem operatörlerin hem de tüketicilerin 4G’ye erişebilir olduğu zamandır” diyor.

BTK henüz bir takvim açıklamadı ancak öyle görünüyor ki Türkiye 2015’te 4G için düğmeye basacak ve frekans ihalesini yapılacak. 4G’ye geçmenin hem operatörler için hem de tüketiciler için maliyeti var. Bir kere elimizde tuttuğumuz telefonların neredeyse yüzde 95’i 4G’ye uyumlu olmayacak ve değişecek. Cep telefonuna ödediğimiz yıllık 10 milyar doların üzerindeki bedel ve bizim 3G’de ulaştığımız hız da dikkate alındığında biraz daha bekleyebiliriz.

Gökhan Öğüt, operatörlerin 4G hazırlıklarını sanki yarın başlayacakmış gibi sürdürdüklerini belirtirken bu teknolojinin uygulanmasında yer altındaki fiber ağların önemine dikkat çekiyor. Operatörler de fiber ağ oluşturuyor ancak burada en yaygın ağ Türk Telekom’a ait.

Öğüt, “Yine tüm operatörler tek tek kazı yapıp kendi ağını kurmamalı. Mevcut altyapının kullanımı ve paylaşımına yatkın olmalıyız. Sonuçta harcanan kaynak Türkiye’nin kaynağı” dedi ve şöyle devam etti:

“4G’nin Türkiye’ye doğru zamanda gelmesi gerekli. Bu zaman bizce, operatörün de tüketicinin de 4G’ye erişebildiği an olmalı. Tüketicinin 4G’ye erişimi için LTE uyumlu akıllı telefonların yaygınlaşması gerekiyor. Türkiye’de tüm operatörler 4G hazırlıklarını yapıyor, burada da rekabet var ve rekabet iyi bir şey. Zira bizler operatörler olarak birşeyler ortaya çıkartıyor, bir başarı elde ediyorsak, sonunda kazanan yine Türkiye ve halkımız oluyor. Türkiye’de mobil data kullanımı kişi başına 300 MB’a kadar ulaştı. Gelişmiş pazarlarda bu miktar ortalama 2 GB. 4G’de asıl devrim data taşımada olduğu için en büyük yatırım ihtiyacı da fiber altyapısında. Her operatörün fiber altyapı yatırımını yapması hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir israf. Amerika ve Avrupa, mevcut fiber altyapısını uygun fiyatlarla paylaşıma açarak bu konuyu çözdü. Bizim beklentimiz Türkiye’de de uygun fiyatlarla fiber altyapının 4G için paylaşılabilmesi.”

Mesela İngiltere’de bu sinerji yaratılmış. Londra’nın kuzeyi ile güneyindeki 4G altyapısı iki farklı operatör tarafından oluşturulmuş ve birbirlerinin hizmetine sunulmuş. Türkiye’de de bu mutlaka hayata geçmeli. O yüzden geçen hafta sonu çıkan BTK’nın tesis paylaşımı yükümlülüğü kararı önemli. Düzenlemeyle sabit elektronik haberleşme altyapısı kurmaya ve işletmeye yetkili olan bütün işletmeciler kablo geçirmek için kullandıkları mülkiyetlerindeki boru, kanal, göz gibi altyapı tesislerini BTK’nın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde diğer işletmecilerle paylaşacak. Böylece kablo döşemek için yapılan ve vatandaşı rahatsız eden mükerrer kazılar önlenecek. Haberleşme sektöründe uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunulması ve sürdürülebilir rekabet ortamı da yaratılmış olacak.

Yeni telefon alacaklara...

Gökhan Öğüt, önemli bir noktaya dikkat çekti:

“4G için LTE uyumlu telefon gerekiyor. Belki de insanlar artık 4G’yi dikkate alıp tercihlerini buna göre yapmalı.”

Sonra telefonların yüksek fiyatına değindi: “Bu telefonlar ortalama 1000 TL. Bunu kaç kişi verebilir. O noktada da ülke olarak hazırlanmamız gerekiyor. Cihazların üzerindeki vergi yükünün de azaltılması bu hazırlığın bir parçası olabilir. Zira 4G’ye geçtiğimiz zaman bütün telefonlar değişecek. Telefonları daha erişilebilir kılmanın önemli bir yöntemi de yerli üretim. Yerli üretim için Türkiye’ye getirilen parçalar üzerinde de aynı oranda yüksek vergi uygularsanız yine bir şey değişmiyor. Yerli üretimi teşvik etmek için ona fiyat avantajı sunmak lazım.”

Londra ekonomisine katkı 1.5 milyar paund

Frekans lisans bedeli dâhil 900 milyon sterlini aşan yatırımla kurulan Vodafone İngiltere Ultrafast 4G altyapısı, mevcut 3G’ye göre neredeyse 6 kat daha hızlı mobil internet iletişimine olanak tanıyor. Ayrıca en geniş frekans altyapısıyla kapalı binalarda daha iyi çekim gücü sağlıyor.

Vodafone İngiltere, sürekli yatırımlarla her 30 dakikada bir yeni bir 4G baz istasyonunu faal hale getirerek 2015’te ülke nüfusunun yüzde 98’ini Ultrafast 4G kapsama alanı içine alacak. Frekans lisans bedeli dâhil 900 milyon sterlini aşan yatırımla hayata geçirilen 4G LTE şebekesinin, sadece Londra ekonomisine bir yıl içinde 1.5 milyar sterlin katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR