Bu satış da araştırmayı haketmiyor mu?

Haberin Devamı

Ümük operasyonuyla önce SPK devreye girdi hisse senedi işlemlerini araştırmaya başladı. Dün de BDDK döviz işlemlerini mercek altına aldı.

Benim kanaatime göre o araştırmalardan pek birşey çıkmaz.

Asıl araştırılması ve üzerinde durulması gereken başka bir işlem oldu ona dikkat çekmek istiyorum.

İçinde 70 bin metrekare kiralanabilir alan olan, koskoca İkea’nın da yer aldığı Ümraniye’deki Meydan AVM sadece 136.5 milyon euroya el değiştirdi.

Kelepir fiyatına...

Neden kelepir çünkü yıllık kira geliri 12 milyon 700 bin euro. Yani 11 yıl bile değil sadece 10.7 yıllık kira geliri karşılığında Alman Metro Grup tarafından satıldı.

Hatırlıyorum da Cevahir AVM 2007 yılında satıldığında yüzde 50’sine tam tamına 421 milyon dolar saymışlardı.

Yani toplam ederi 800 milyon doları geçiyordu. Cevahir’in 110 bin metrekare kiralanabilir alanı vardı.

2008 ortalarına kadar yıllık kira gelirinin 14-15 katına değerleme yapmak ucuz kaçıyordu. 17-18 yıllık kira gelirleri makul görülüyordu. 20 yıllık kira gelirinin toplamını satış değeri olarak kabul edenler alıcıya bu fiyatı çekenler vardı. Alıcılar da “Abi sen ne yaptın, ne uçtun böyle” demiyor ödeme planları çıkarıyordu...

Aradan geçen süre içinde İstanbul’un Anadolu yakasının en popüler AVM’lerinden birinin 10.7 yıllık kira gelirine karşılık gelecek bir fiyata el değiştirmesinin ardındaki gerçekler enine boyuna araştırılmalı.

Varlık fiyatlamalarında enteresan gelişmeler yaşanıyor.

Hangi lobi devrede bilmiyorum ancak sadece para ve sermaye piyasalarında değil reel ekonomide de tuhaf şeyler oluyor.

Fantazi düşmanlarla uğraşmak yerine ekonomi kurmaylarının acilen bu realite üzerinde kafa yormaları gerekiyor. Eğer hastalık doğru teşhis edilmezse kısa ve orta vadede reel ekonomiyi de içine alan farklı buhranlar görebiliriz. Bu meydandaki kriz öyle TOMA’yla biber gazıyla da dinmez...

DİĞER YENİ YAZILAR