King oynama otur düşün...

Haberin Devamı

İstanbul’a yeni yapılacak havalimanı ihalesini Limak-Cengiz-Kolin-Mapa ve Kalyon’dan oluşan grup aldı, hayırlı uğurlu olsun. İhalede ortaya çıkan para çok muydu, az mıydı, normal miydi, konsorsiyum bu işin altından kalkar mı kalkamaz mı ömrü olan görecek.

Ancak Limak’ın patronu Nihat Özdemir’in TAV’ın ortaklarından Hamdi Akın için sarfettiği sözler hiç şık olmadı. Ben biliyorum ki Özdemir, derslerini çok iyi çalışarak o rakama çıktıklarını vurgulamak için bu örneği verdi ancak söz maksadını çok aşmış görünüyor.

Belki Nihat Bey’de de uzun yıllar Aziz Yıldırım ile omuz omuza kulüp yöneticiliği yaptığı için mikrofonlar kendisine uzatıldığında aklına estiği gibi konuşma refleksi gelişti bilmiyorum ancak bildiğim bir şey var ki Hamdi Akın bu sözleri hiç de hakeden bir işadamı değil.

Bundan bir kaç ay önceydi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir panele katılmış geri dönüyordum. Ercan Havalimanı’nda salonda oturmuş uçağın kalkış saatini beklerken Hamdi Akın ile karşılaştık. Check-in işlemlerini yapmışım, güvenlikten geçmişim, salonda kapının açılmasını bekliyorum. Bir yandan da telefonumdan, üniversite yıllarından bu yana çok sevdiğim iskambil oyunu King yüklü, onu oynuyorum.

Yanıma oturdu ve ‘Ne yapıyorsun?’ diye sordu.

King oynadığımı anlayınca da, “Vaktini böyle boşa geçirmeyi bırakmalısın” diye bana takıldı.

“Allah aşkına uçağın kalkmasına yarım saat var. Şu salonda ne yaparsam vaktimi boşa geçirmemiş olurum. Vakit öldürüyorum işte” diyecek oldum.

“Bir şey yapmana gerek yok. Otur ve düşün mesela. Yapacaklarını planla. Yeni projeler geliştir” dedi.

O an oturup düşünmedim ama uçakta ve daha sonrasında Akın’ın bu sözlerinin üzerine çok düşündüm.

Mesela o salonda yan yana otururken Hamdi Akın durdu durdu ve “Bu havaalanını yapanlar ne kadar da saçmalamış” dedi.

Kıbrıs’a gidenler Ercan Havalimanı’nı bilir. Free shop kısmı ikinci kattadır. Oradan uçağa geçemezsiniz. Yani sırf free shop’a uğramak için üst kata çıkmanız lazım. Oysa havaalanı işletmecileri günümüzde free shop’ları nasıl olur da yolcuların tam gözüne sokarız daha çok harcamalarını sağlarız derken...

Bir işadamı ve havalimanı işletmecisi olarak Hamdi Akın’ın bakışındaki farklılığı bir gün mutlaka yazmalıyım demiştim. Özdemir’in sözlerinin üzerine bunları yazmak biraz tuhaf oldu belki ama Hamdi Akın böyle bir adam.

TAV olarak Atatürk Havalimanı ihalesine girip kazandı. Hatta yeni Türk yatırımcılara cesaret verdi. Araç muayene işine girdi, büyütüp sattı. Özel girişim sermayesi şirketlerine taş çıkaran al satlara imza attı. Bunlardan da örnek vererek Hamdi Akın reklamı yapabilirdim ancak free shop’a bakışı bana daha samimi ve sıcak geldi. Ayrıca şantiyeye gittiğinizde hep aynı şeyi görürsünüz, Londra gibi bir yere gidince ise farklı bakış açıları yakalayabilirsiniz...

DİĞER YENİ YAZILAR