Rum tarafındaki kriz fırsattır THY görebilirse

Haberin Devamı

Yunanistan’dan sonra Kıbrıs Rum Kesimi’nin de içine düştüğü ekonomik krizi tribünden maç seyreder gibi seyrediyoruz. Bıyık altından gülmenin dışında acaba bu krizi fırsata çevirmek için ne yapıyoruz?

Galiba hiçbir şey...

Önceki gün Kuzey Kıbrıs’ın en büyük yatırımcısı olan Merit Otelleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar ile konuşma fırsatı bulduk. Reha beyi tanıdım tanıyalı, uçuş ambargosunun delinmesi için uğraş verdiğini bilirim. Son gelişmelerden sonra KKTC’nin önüne ciddi bir fırsat çıktığına vurgu yapıyor.

Televizyonlardan, gazetelerden Kıbrıs’ın Rum tarafındaki sokak gösterilerini seyreden Avrupalılar’ın tur iptaline başladığını tatil tercihlerinin bir bölümünün de Kuzey Kıbrıs’a yöneldiğine dikkat çekiyor. Almanlar, Ruslar ve tabii ki İngilizler Kıbrıs Rum tarafındaki tatil planlarını rafa kaldırmış görünüyorlar. Peki bu kriz fırsata nasıl dönüşür?

Reha Arar, burada kilit rolü oynayacak kurumun Türk Hava Yolları olduğuna dikkat çekiyor. Formülü de şöyle aktarıyor:

“İran’dan Azerbeycan’dan, Lübnan’dan KKTC’ye ciddi bir turist akını olabilir. Son gelişmelerden sonra İsrail de önemli bir potansiyel. Ancak ulaşım sorunu var. Beyrut, sadece 20 dakika uzaklıkta ancak ambargodan dolayı buraya gelme süreleri 5 saat. Önce Beyrut’tan İstanbul’a gelecekler. Uçak değiştirecekler KKTC’de Ercan Havalimanı’na ulaşacaklar. Zahmetli bir yolculuk. Dolayısıyla gelmiyorlar. THY, Tahran-Erzurum bağlantılı Ercan uçuşu, Bakü-Trabzon bağlantılı Ercan uçuşu ya da Beyrut-Adana bağlantılı Ercan uçuşu gerçekleştirirse yol kısalır. Beyrut’tan yola çıkan yolcu, uçaktan inmeden Ercan’a iner. THY bu formülü değerlendirmeli.”

KKTC ekonomisinin turizmden başka gelirini artırıcı çok fazla seçeneği yok. 2013 bütçesini inceledim. 3 milyar 443 milyon TL’lik bir bütçe büyüklüğü var KKTC’nin. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı yardım ve kullandırdığı kredi toplamı 1 milyar TL’ye yakın. Bu yardım olmasa inanılmaz bir açıkla karşı karşıya kalırlar. KKTC’nin turizmini geliştirebilmesi, Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duyan ekonominin kendini toparlamasına da fayda sağlayacaktır.

Turizmde potansiyel büyük

ADANIN turizm potansiyeli çok büyük ve zengin turisti cezbedecek yeni yatırımlar yapılıyor. Bugüne kadar Ada’ya 1.5 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapan Merit Grubu, Mayıs’ta Merit Royal Hotel’i açmaya hazırlanıyor. 120 milyon dolara malolan otel, Akdeniz çanağının en lüksü olacak. 250 odalı otelin 70 kral dairesi var. Zengin Arap ve Çinli turistler hedefleniyor. Tabii ulaşım sorunu çözülebildiği ölçüde.

Reha Bey, dünyada oda başına düşen kapalı alanda rekorun 102 metrekare olduğunu, bu otelde oda başına kapalı alanın 215 metrekare olacağını vurguluyor. Oteldeki kral dairelerindeki özel SPA’lar ve 5 bin metrekarelik casino dikkat çekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR