Kasko sistemi değişiyor primlere zam var mı?

Haberin Devamı

1 hafta sonra yani 1 Nisan’da kasko sigortası genel şartları değişiyor. Peki aracı olup da kasko yaptıranlar için ne değişecek? Gerçekten iddia edildiği gibi primler yükselecek mi?

Kasko’da yeni dönem 1 Nisan’da başlıyor. 1 Nisan’dan itibaren sigorta şirketleri artık ‘full kasko’, ‘süper kasko’ adı altında, kıyaslanamayacak, bir diğeriyle farkı anlaşılamayacak tuhaf paketler satamayacaklar.

Yeni uygulamada 4 farklı paket olacak. Bunlar ‘dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko’ olarak adlandırıldı.

Şimdi herkes yeni dönemde sigorta şirketlerinin primleri serbestçe belirleyeceğinden ve kasko sigortasına acayip zamlar geleceğinden söz ediyor. Gerçekten öyle mi olacak bir bakalım...

Öncelikle Hazine Müsteşarlığı böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duydu?

Sigorta şirketleri vatandaşı kandırıyor muydu?

Hemen belirtmek lazım ki, bu sigorta işinde asla tek taraflı bir kandırmaca olmadı, olmayacak. Hele hele hasar tutanakları beyana dayalı yapılmaya başladıktan sonra sigorta şirketlerinin mağduriyetinin arttığını bile söyleyebiliriz. Sigorta işi biraz tuhaf. Ne yazık ki müşteri şirkete, şirket de müşteriye kuşku ile bakıyor. Zaten sorun da bu bakış açısından kaynaklanıyor.

Öncelikle yeni düzenleme sigorta yaptırana ne gibi avantajlar getiriyor onları sıralayalım...

- Poliçeler net olacak. Sigortalının satın aldığı ürün kolay anlaşılır tek tip şablonda hazırlanacak ve diğer sigorta şirketlerinin ürünleri ile kolaylıkla karşılaştırılabilecek.

- Sigortalı hasar anında alabileceği hizmetin niteliğini poliçeleştirme aşamasında belirleme imkanına kavuşmuş olacak.

- Hırsızlığın tanımı bile farklı farklı yapılacak. Örneğin aracınızı bir otoparka anahtarı ile verdiniz ve aracınız çalındı. Bunun kaskodaki tanımı, genel hırsızlık tanımından farklı olacak.

- Deprem, sel, terör daha önce de olduğu gibi yine sizin poliçeye ilave edebileceğiniz unsurlar olacak. Yani farklı hasar şekli tanımlarıyla poliçeyi genişletebilecek ya da daraltabileceksiniz.

- Bir de pert sorunu vardı. Poliçe üzerinde sigorta bedeli yazılmayarak, hasar anında eksik sigorta uygulanabiliyordu.

Ne, yüzde 50 zam mı?

Şimdi hasar anında aracın rayiç bedelinin tespitinde hangi kurumun değerlerinin referans alınacağı bilgisi bile poliçede yer alacak.

Onarımın sigorta şirketinin mi yoksa sigortalının mı istediği serviste yapılacağından tutun da orijinal parça ya da eşdeğer parça kullanımına kadar ayrıntılar yine poliçede görünecek.

Şimdi gelelim şehir efsanesine. Bu düzenlemelerin kasko primlerinden yüzde 50 civarı artışlar yaratacağı, zira artık primlerin şirketler tarafından serbestçe belirleneceği söylemlerine...

Bir kere hemen belirtmek lazım ki sigorta şirketleri 21 yıldır kasko primlerini kendileri serbestçe belirliyor. Trafik sigortası primleri de yine 1 Temmuz 2008 tarihinden bu yana serbestçe sigorta şirketleri tarafından belirleniyor.

Dolayısıyla bu algı yanlış.

Şu anda bile aslında poliçeye ‘O girsin o girmesin’ diyebiliyorsunuz. Mesela benim bir önceki aracımın kasko poliçesini hazırlayan broker şöyle bir teklifte bulunmuştu:

-Ön cam hasarını poliçe kapsamı dışında tutarsanız ödeyeceğiniz yıllık primi 1.700 TL yerine 1.450 TL yapabiliriz. Sizin için uygun mu?

Yani diyeceğim o ki bu tür çoktan seçmeli poliçeler hep vardı. Sadece tanımlar 1 Nisan’dan itibaren daha da belirginleşecek.

Siz genişletilmiş poliçeye ne kadar farklı içerik yüklerseniz de haliyle prim tutarı artacak.

Kazasız sürücüye ödül

Bir de tabii yaşınıza, aracın türüne, aracın yaşına, ehliyet yaşına, bulunduğunuz il ve ilçeye, daha önce kaza yapıp yapmadığınıza bakılacak.

Sigortanın tazminat ödediği kazaya karışan sürücünün primi, hiç kaza yapmayan sürücüye göre farklı olacak. Bu da aracını dikkatli kullanan ve hasara yol açmayan araç sahibine ödül olacak ki gayet anlaşılabilir bir yöntem. Sigorta mantığı şöyle işler:

Sigorta yaptıranların primleri bir havuzda toplanır. Ortaya çıkan zararlar bu havuzdan karşılanır. Doğaldır ki bu havuzdan çok faydalananla az faydalanan hatta hiç faydalanmamış bir kişinin aynı katkıyı yapmasını beklemek sigorta tekniği ve adalet kavramı ile örtüşmez.

Peki 1 Nisan’da yöntem değişikliği ile kasko yaptıracakları hiç bir tehlikenin beklemediğini söylemek mümkün mü?

Sigorta şirketleri malum bu kasko sigortasından para kazanmıyor tam tersine para kaybediyor.

O yüzden yeni dönemde primlere yüzde 50’ler civarında değil ancak yüzde 5 ile 10 arasında zam geleceğini biliyorum. Şirketler bunun hazırlığını çoktan yaptı. Ancak sektörde ciddi bir rekabet de var.

Dolayısıyla bu zamların hangi oranda uygulanacağına da şirketler biraz birbirlerini kollayarak karar verecekler.

Aracın rengi bile primi değiştiriyor
Kasko sistemi değişiyor primlere zam var mı
Avrupa ve ABD’de bırakın sürücünün yaşına, aracın rengine göre bile primler değişiklik gösterebiliyor. Örneğin kırmızı renk araç kullananların direksiyonda daha agresif olduğu istatistiğinden yola çıkılarak kırmızı renkli araçlardan daha çok prim talep ediliyor...

DİĞER YENİ YAZILAR