Karamehmet’e kötü haber

Haberin Devamı

Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, İngiltere’de Privy Council’den çıkacak kararı bekliyor. 4 Mart’taki son oturumda herkes gibi biz de kararın çıkmasını bekliyorduk ancak yüzde 13.81 Turkcell hissesinin alımında kendisine uygulanacak faiz netleştirilemedi. Rus Altimo tarafı Libor artı yüzde 8’de diretti. Karamehmet ‘Libor’un üzerine yüzde 1 temerrüt faizi uygulanmalı. Fazlası insafsızlık olur’ dedi, Mahkeme ek süre istedi.

Zira iki tarafın kafasındaki rakamın arasında 1 milyar dolar civarında fark var.

Karamehmet bir taraftan Turkcell cephesinde yabancı ortakları ile boğuşurken ve Turkcell’de kontrolü kaybetmemeye çalışırken diğer taraftan Kuzey Irak’tan daha da doğrusu Bağdat’tan gelecek iyi bir haber bekliyordu. Ancak gelişmeler Karamehmet’in kafasındaki plana bir kez daha uymadı.

Siyasi dengeler planı bozdu

Dün Bağdat’ta Irak’ın 2013 bütçesi oylandı. Kürt vekilller istedikleri olmayınca oylamayı boykot etti. Buna karşılık Şii ve Sünni 168 oyla yeterli çoğunluk sağlandı ve Irak’ın 2013 bütçesi kabul edildi.

Bütçe görüşmeleri sırasında Kürt milletvekilleri Kuzey Irak’ta iş yapan petrol şirketlerinin giderlerinin karşılanması için 4 trilyon dinar yani 3.5 milyar dolarlık bir pay ayrılmasını istiyordu. Zira petrol şirketleri ödeme yapılmadığı için petrol ihracatı da yapamıyor, Irak enerjideki potansiyelini harekete geçiremiyordu.

644 milyon dolar ayrıldı

Ancak bu istek geri çevrildi ve yabancı şirketlere ödenmek üzere ayrılan tahsisat 750 milyar dinar yani 644 milyon dolarda bırakıldı. Exxon Mobil, Chevron, Gazprom ve Genel Energy gibi şirketler bu parayı bekliyordu.

Karamehmet, Kuzey Irak’tan ekstra bir gelire kavuşsa hiç fena olmayacaktı. Turkcell operasyonunda elini güçlendirebilirdi. Kuzey Irak petrolünün paylaşımı ile ilgili Erbil ve Bağdat’ın yeniden anlaşması, petrol sevkiyatının başlaması Londra Borsası’nda işlem gören Genel Energy hisselerine de yarayacaktı kuşkusuz. Yani Karamehmet nakit yaratma konusunda iki türlü elini güçlendirebilirdi.

Sonuç olarak Karamehmet bıçak sırtı hayatına devam ediyor. Şapkadan tavşan çıkarıp çıkaramayacağını bekleyip göreceğiz.

DİĞER YENİ YAZILAR