Rakiplerine ‘helal’ baskısı yaptı, sağlık memuruna maaşının 10 katını kazandırdı

Haberin Devamı


60 yıllık kozmetikçi Hunca, Hunca Life markası ile doğrudan satış pazarında Avon, Oriflame, Amway gibi uluslararası markalara rakip oldu. Helal sertifikası olan Hunca’da hedef ilk üçe girmek. 4 ay önce satışlara başlanırken ayda 1.000 TL maaşı olan bir sağlık memuru geçen ay 10 bin liralık kazancı ile en çok kazanan satış temsilcisi oldu.

Türkiye’de doğrudan satış hızlı büyüyor. Bir önceki yılın cirosu 470 milyon dolar iken 2011’de toplam ciro 535 milyon dolara çıktı. Bu pazarda uluslararası devler cirit atıyor. Avon, Amway, Oriflame piyasanın ağır abileri. Yerli firmalar pazardan ancak 15 milyon dolar pay alabiliyor. Kalan kısmı bu devler paylaşıyor.

Türkiye’nin 60 yıllık kozmetik markası Hunca da, Hunca Life markası ile 4 ay önce bu pazara adım attı. Hunca Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hunca, doğrudan satış için Jagler, She, Caldion gibi markaları ile öne çıkan Hunca’dan tamamen bağımsız Hunca Life markasını geliştirdiklerini ve farklı 450 ürün tasarladıklarını söyledi.

50’ye yakın ülkeye Hunca markası ile ihracat yaptıklarını kalitelerine güvendiklerini belirten Tuncer Hunca, “Özellikle kozmetikte ve parfümde helal sertifikalı ürünlerimizle büyük sükse yaptık. Kalitemize ekibimize güveniyoruz. Bu pazarda uluslararası firmaların tekelini kırmaya kararlıyız. 10 yıl içinde ilk 3 arasına girmek gibi bir hedef koyduk kendimize” şeklinde konuştu.

Avon’un 12.5, Amway’in 8.5 milyar dolarlık küresel cirolara ulaşan devler olduğuna dikkat çeken Tuncer Hunca, 4 ayda Hunca Life markasının 5 milyon TL ciro yaptığını, 2013 yılı hedeflerinin 25 milyon TL olduğunu ifade etti. Kısa sürede 10 bin satış temsilcisine ulaştıklarını ifade eden Tuncer Hunca, “Dişçisinden işçisine, hademesinden işsizine kadar geniş bir yelpazede temsilcilerimiz oldu. Geçen ay bir sağlık memuru arkadaşımız 10 bin TL’ye yakın kazancı ile ayın birincisi olmayı başardı“ diye konuştu.

Kâr marjı % 30

Yeni oluşturulan Hunca Life’ın Genel Müdürü Gökhan Elçin ise markaya güvenin çok yüksek olduğunu belirtti ve rakip firmada 600 bin liralık ciro yapan bir tanıdığının bu ciroyu bırakarak Hunca Life grubuna katılmayı tercih ettiğine dikkat çekti. Satış temsilcilerine ilk satışta yüzde 30 kâr marjı verdiklerini belirten Elçin, “Tanıtım, iletişim, raf bedeli gibi giderler olmayınca, bu payı temsilcilerimize prim olarak verebiliyoruz. İlk etapta yüzde 30 olan kâr marjı primlerle ekip kârı ile birlikte çok daha yukarı çıkabiliyor” dedi.

Jagler çok maço Küba’da iyi satıyor Çin’de 1.500 mağazaya giriyor

Tuncer Hunca, Hunca Balsam ile ilk bilinirliğini gerçekleştiren markanın yurtdışındaki algısının da yüksek olduğunu söyledi. 50 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Tuncer Hunca, henüz 4 aylık Hunca Life markasına da 5 ülkeden talep olduğunu söyledi. Jagler’in Anadolu’da fan’ları olduğunu kaydeden Hunca, aynı markanın Küba ve Meksika’da da çok tutulduğunu belirtti. Tuncer Hunca, koku seçiminin bölgeden bölgeye değiştiğine de işaret ederek şöyle devam etti: “Rusya’da fresh kokular tercih ediliyor. Makyaj yapmadan çıkmıyorlar. Sert kokular özellikle Latin Amerika’da bizim gibi maçoluğu seven ülkelerde tutuluyor. Mesela Jagler ürünümüz Peru, Meksika Küba gibi ülkelerde çok iyi pazar paylarına sahip. Ancak en başarılı ürünümüz She. Genç kızlara hitap eden bu ürünümüzle yurtdışında yüzde 8 pay aldığımız ülkeler var. Markalarımıza ilgi büyük. Rusya ve İran’da görüştüğümüz yatırımcılar var. Çin’de ise 1.500 Watsons mağazasına kendi markamızla girmeye hazırlanıyoruz.”

DİĞER YENİ YAZILAR