TÜİK rakamlarla oynuyor patates bunun şahididir

Haberin Devamı

İstanbul’da Sosyalist Enternasyonal Arap Dünyası Özel Komite Toplantısı’na ev sahipliği yapan CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah ekonomi kurmayları ile birlikte gazetecilerin karşısına çıkıp, AKP’nin gururla sunduğu ekonomi rakamlarını yerden yere vurdu.

Şu an Türkiye’de olağanüstü ekonomik gelişmelere imza atan, konusuna hakim bir hükümet görüntüsü ortaya konmaya çalışıldığını öne süren Kılıçdaroğlu, ekonominin temel bazı verilerine bakınca durumun hiç de öyle olmadığının altını çizdi. Kılıçdaroğlu bazı örnekler vererek durumun gösterilmek istendiği gibi tozpembe olmadığını iddia etti.

Sözlerine enflasyon gerçekleşmesi ile başlayan Kılıçdaroğlu, “Orta vadeli programda TÜFE için öngörü yüzde 5.3. TÜİK rakamı 10.45 çıktı. Bir ekonomide temel bir konuda bu kadar büyük bir sapma iyi bir tahmin, sonuç olarak düşünülemez” dedi.

Kayıtdışı insanlık suçu

Cari açıktaki hedefin 42.2 milyar dolar ancak gerçekleşmenin 77 milyar dolar olduğunu da kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bu rakamlara bakınca gerçekten ekonomi sağlıklı yönetiliyor mu? Yok böyle bir şey. Bu rakam ABD’den sonra en büyük cari açığa işaret ediyor” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu büyümede rekorlar kırıldığından sözedildiğini ancak son 30 yılın ortalamalarına bakınca AKP iktidarı döneminde ortalamalarla paralel bir büyüme olduğunu belirtti. Ödemeler dengesinde net hata noksan rakamının 12.4 milyar dolar olduğunu da hatırlatan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Planlı olduğu iddia edilen bir ekonomide bu kadar para geliyor ve Hükümet kaynağını bilmiyor. Merkez Bankası bilmiyor, Hazine bilmiyor. Kabul edilemez. İktidara geldiklerinde kayıtdışılığı bitireceklerdi. 10 yıl oldu ekonominin yüzde 42’si kayıt dışı. Bu utanılacak rakamları azaltmak için hiçbirşey yapılmadı. Adam 10 yıl 20 yıl çalışıyor emekli olamıyor. Çocuğu eşi sosyal güvenlikten yararlanamıyor. Bu insanlık suçudur.”

Kılıçdaroğlu en büyük eleştiriyi ise açıklanan işsizlik rakamlarına yönelik yaptı. TÜİK’e göre işsizliğin yüzde 9.8 olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bize göre gerçek işsizlik yüzde 15’ler seviyesinde” dedi ve iddiasının altını şöyle doldurdu:

TÜİK inandırıcı değil

“TÜİK verilerine bakınca tarımda istihdamın yarım milyon kişi arttığı görülüyor. Tarımsal üründe rekolteler düşerken ekili tarım alanları 2 milyon hektar azalmışken tarımda istihdam edilenlerin sayısı nasıl artıyor bunu bana biri izah etsin. Bize göre TÜİK rakamlarla oynuyor. Sadece patatese bakmak bile TÜİK’i tekzip ediyor. Patates üretimi 6 milyon tondan 4.5 milyon tona düşmüş. Geçenlerde Niğde’deydim. Tüm patates üreticileri hacizlerle uğraşıyor. Derinkuyu AKP ilçe başkanı dahil herkese haciz gelmiş. Pamukta diğerlerinde hepsinde düşüş var. Rakamlar inandırıcı gelmiyor.”

Bu arada söze Faik Öztrak girdi ve “Soru önergeleri ile defalarca bizi aydınlatmalarını istedik bu veri setlerini nasıl elde ettiklerini öğrenmeye çalıştık. Ancak şu ana kadar bizi tatmin eden bir yanıt alamadık” dedi.

(VATAN’ın notu: TÜİK’e göre geçen yıl tarım sektöründe çalışanların sayısı 460 bin kişi arttı. İstihdam edilenler içinde tarım sektörünün payı da yüzde 0.3 oranında artış gösterdi.)

Doktora tezi olacak ‘karşı oy’ yazısı

Türk ekonomisine yönelik her ay 2 periyodik yayın hazırlayan CHP, 2012 bütçe kanunu muhalefet şerhini yani karşı oy yazısını da bir kitaba dönüştürdü. Kemal Kılıçdaroğlu hazırlanan karşı oy yazısı kitabının, çok detaylı bir doktora tezi titizliğinde hazırlandığına dikkat çekti ve kitabı hazırlayan TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyelerine teşekkür etti. Kılıçdaroğlu kitabın sunuşunda ekonominin kötü rakamlarına dikkat çekip “AKP, döneminde iyi olan ne varsa kerametini kendinde görmekte ancak özetlediğimiz manzarayı ve olumsuz rekorları sahipsiz bırakmaktadır” dedi. CHP’nin karşı oy yazısının altında CHP İstanbul milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu, Aydın Ayaydın, Müslim Sarı, Ankara milletvekilleri Gökhan Günaydın, Bülent Kuşoğlu, İzmir milletvekilleri Rahmi Aşkın Türeli, Musa Çam, Eskişehir milletvekili Kazım Kurt ve

Balıkesir milletvekili Haluk Ahmet Gümüş’ün imzası bulunuyor.

Çocukların üzerinden 20 milyar $ vurgun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eğitimdeki 4+4+4 formülünün ardında da yine ekonomi olduğunu söyledi ve 2030’a kadar eğitimle ilgili hemen tüm alımların İhale Kanunu dışına çıkarıldığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu “Orada çocuklar üzerinden 18-20 milyar dolarlık vurgun yapılacak. Bu para ihale kanunu dışında istediklerine dağıtılacak” dedi.

Eğitimdeki istisnaların İhale Yasası’ndaki 23’üncü istisna olduğuna da işaret eden Kemal

Kılıçdaroğlu yolsuzluklara açık kapı bırakıldığını, AB ilerleme raporunda bu tür uygulamaların eleştirildiğini hatırlattı.

Merkez Bankası, Başçı ile bağımsızlığını kaybetti

Merkez Bankası’nın son yıllarda bağımsızlığını kaybettiğini, iktidara bağımlı hale geldiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, bunun ekonomi açısından çok ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Döviz açığının 356 milyar dolara çıktığını anımsatan Kılıçdaroğlu, geçen yıl temmuz ayında 56 milyar dolar olan Merkez Bankası net döviz pozisyonundaki paranın, 22 Mart 2012’de 38 milyar 400 milyon dolara indiğini anlattı. Kılıçdaroğlu, rezervlerin eridiğini, bu fedakarlığa karşın dövizin TL karşısında 1.60’lardan 1.80’lere çıktığını ifade etti.

“Merkez Bankası’nda bağımsızlığın ne zaman kaybedildiğini düşünüyorsunuz, Durmuş Yılmaz zamanı da dahil mi?” sorusuna ise Kılıçdaroğlu, “Hayır Sayın Durmuş Yılmaz dönemi hariç. O gerçek bir Merkez Bankalıydı. Yeni Başkan Erdem Başçı ile birlikte bağımsızlık kaybedildi” cevabını verdi.

Kıdem Tazminatı Fonu’na karşı dururuz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde, esnek yani part time çalışma ve Kıdem Tazminatı Fonu gibi düzenlemeleri içeren yeni yasayı TBMM yaz tatiline girmeden gündeme almak istediklerini söylemişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bu yasa teklifine karşı tavırlarının ne olacağını sorduk, şu yanıtı verdi:

“Ekonomik Sosyal Konsey kuruldu ancak 2009 yılından bu zamana kadar tek bir toplantı bile yapılmadı. Toplumsal uzlaşma sağlayacağız diyenler sendikaları işçiyi dinlemeden dayatmacı bir tavır sergiliyorlar. Bu yasa tasarısı önümüze gelince, işçi sendikaları karşı durmasa bile biz duracağız.”

DİĞER YENİ YAZILAR