‘BECERİKLİ’ lâkabını boşuna takmamışlar

Haberin Devamı

ABDULLAH TİVNİKLİ, 2 MİLYON $’A ORTAK OLDUĞU ARSADAKİ PAYINI 1’E 20 KAZANÇLA SATTI

İş dünyasında “Becerikli Abdullah” diye bilinen Abdullah Tivnikli, dünkü operasyonu ile iş hayatında gerçekten çok becerikli ve başarılı olduğunu ortaya koydu. 2004 yılında Ford Otosan’dan 28 milyon dolara alınan Koşuyolu’ndaki 187 dönümlük araziye 2 milyon dolar ödeyip yüzde 7.4 ortak olan Tivnikli, hisselerini 41 milyon 550 bin dolara Sinpaş’a devretti

İş dünyası onu “Becerikli Abdullah” olarak tanıyor. CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Kasım ayı başında yaptığı bir basın toplantısı ile adını gündeme getirmiş ve Tivnikli’yi “Türk Telekom’da çok önemli bir siyasi şahsiyetin hisselerinin emanetçisi” diye göstermişti. Tivnikli bu iddialara cevap verdi, Türk Telekom’daki ortaklık serüvenini bütün ayrıntıları ile anlattı. “Gönlüm rahat, saklayacak gizleyecek bir şey yok” diyerek Türk Telekom’un 14 Kasım’da yapılan genel kurulunda Hariri Ailesi’nin yoğun baskıları neticesinde yönetime girmeyi de kabul etti.

Tivnikli ile, Kılıçdaroğlu’nun iddialarını ortaya atmasının hemen sonrasında buluşmuştuk. Henüz Türk Telekom Genel Kurulu yapılmamıştı. Çok şey konuşmuştuk. Konuşmamızdan sonra benden tek bir şey rica etmişti. “İnşallah siz de bana ‘Becerikli’ sıfatını takmazsınız, haberinizde bunu kullanmazsınız” demişti.

Belli ki bu sıfattan pek hoşnut değildi. “Ben sadece işini yapan, Türkiye’ye yatırım çekmeye çalışan, Türkiye sevdalısı bir işadamıyım” demişti.

Umarım bana kızmaz. Zira dünkü operasyonun bilançosunu analiz ettiğimde kendisini çok “Becerikli” bulduğumu söylemek zorundayım.

Tarih 25 Şubat 2004. Ford Otosan’dan İMKB’ye gelen açıklamada Koşuyolu’nda 3 parselde yer alan 187 bin metrekarelik arsanın SAF Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Ticaret A.Ş’ye 28 milyon dolar bedelle satıldığı belirtildi.

O arsada, Ford Otosan’ın üretimden çıkmış, bayilere gönderilmeyi bekleyen araçları dururdu. Yani arsa, araç park yeriydi. Arsanın imar durumu konut alanıydı. İnşaat emsali 1’di. Yani bodrum katlar hariç 187 bin metrekare kapalı alan inşaat yapmaya izin vardı. SAF Gayrimenkul burayı aldıktan 2 yıl sonra arsanın imar planlarında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayı ile değişiklik yapıldı. Emsal 2’ye, inşaat yapılabilir kapalı alan toplamı 374 bin metrekareye çıktı. Konutun yanı sıra ticaret ve turizm amaçlı inşaat yapılmasına da izin verildi. Yani arsanın değeri kat kat arttı.

2006, Türkiye’de işlerin fevkalade iyi olduğu bir yıl. AVM çılgınlığı yaşanıyor. Akmerkez 450 milyon dolara yabancı ortak buluyor. Cevahir’e 1 milyar dolarlık fiyatlar çekiliyor filan...

SAF’ın ortakları imar değişikliğini de kaptıktan sonra büyük düşünmeye başlıyorlar. Buraya alışveriş merkezi, rezidanslar ve iş merkezinden oluşan görkemli bir şehir kurmayı planlıyorlar.

SAF’ın ortaklarına da bir gözatmakta fayda var. Abdullah Tivnikli’nin aile şirketi Eksim’in yüzde 7.49’luk hissesinin yanı sıra şirkette Sinpaş’ın yüzde 17.5, Ülker’e bağlı Yıldız Holding’in yüzde 25, Akmerkez’in sahibi Akkök Ailesi’nin yüzde 27.98, Doğu Batı Sanayii’nin yüzde 10, Akmerkez’in ortağı Hollandalı Corio’nun yüzde 7, yine Akmerkez ortaklarından Rıfat Hasan’ın yüzde 3, Mair Kasuto’nun yüzde 2 payı var.

Bugün bizi ilgilendiren hisseler Tivnikli Ailesi’ne ait olanlar.

Dün Sinpaş GYO bir açıklama yaptı ve SAF Gayrimenkul’de Tivnikli Ailesi’ne ait olan yüzde 7.49 oranındaki hisseyi 41 milyon 550 bin dolar bedelle satın aldığını açıkladı. Tivnikli Ailesi, SAF yatırımından çıkmış, Sinpaş ise ortaklık oranını yüzde 25’e yükseltmiş oldu. 25 Şubat 2004’te 28 milyon dolara alınan arsa için kendi payına 2 milyon 72 bin dolar ödeyen Abdullah Tivnikli, yaklaşık 57 ay sonra payını 41 milyon 550 bin dolara sattı.

Bir başka ifade ile 2004 Şubat’ında sözkonusu arsanın metrekaresine ortaklarıyla birlikte 150 dolar ödeyen Tivnikli, Sinpaş’a payını metrekaresi 3 bin dolardan vermiş oldu.

HSBC’ye bir değerleme yaptırılmış ve arsanın şu anki ederinin 694.5 milyon dolar olduğu ortaya çıkmış. Açıklamadan anlıyoruz ki Sinpaş, Tivnikli’nin hisselerini ise 554.7 milyon dolar toplam değer üzerinden hesap yapıp satın almış.

Yani böyle bakınca Sinpaş da Tivnikli’nin payını HSBC’nin değerleme tutarına göre yüzde 20 iskontolu almış görünüyor. Amerikalılar’ın dediği gibi “Win-win” bir satış da diyebiliriz.

Kağıt üzerindeki değer artışını, ortaklardan Abdullah Tivnikli, dünkü operasyonla realize etti ve cebine koydu.

Şimdi ben Abdullah Tivnikli’ye “Becerikli” demiyeyim de kim desin?

150 dolara al, 3 bine sat. 2 milyon dolar koy, 41.5 milyon dolar al. Yani 1’e 20 kazan.

(Yazıyı okuyunca umarım kusura bakmazsınız Abdullah Bey. Türk Telekom sohbetimizde hikayeyi sizden dinleyince bana makul gelmiş, ‘Becerikli’ konusundaki hassasiyetinizi de dikkate almıştım. Ancak bu alışverişte size gerçekten ‘becerikli’ diyor ve şapka çıkarıyorum.)

Yatırımlar durmuşken o hisselerini devretti

OlayIn bir de konjonktürden kaynaklanan ve Tivnikli’ye bu işlemde ikinci kez ’Becerikli’ dedirten kısmı var. Malum kriz ortamındayız. Varlık değerleri düştü. 450 milyon dolara satılan Akmerkez’in dün itibarıyla Borsa değeri 200 milyon dolar. Cevahir 2006 sonunda 850 milyon dolara satılmıştı. Perakendecilerin kan ağladığı, AVM’lerden kira indirimi istediği şu günlerde Cevahir’in değerinin aynı kaldığını kim iddia edebilir? Yeni projeler askıya alındı. Nitekim Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman Koşuyolu’ndaki projeyi kastederek, “Alışveriş merkezi yapımında erteleme olacak.” demişti. Yani Tivnikli zamanlamayı da iyi yaptı. Bu tespit de sanırım ’1’e al, 20’ye sat’ formülünü matematiksel olarak daha da değerli kılıyor.

PARİTEDEN DE KAZANÇLI ÇIKTI

Zenginin malı züğürdün çenesi misali. Bir başka ayrıntıya daha takıldım.

2004 yılının 25 Şubat’ında 1 dolar 1.3250 YTL ediyordu. Yani bu alım için Tivnikli, 2 milyon 745 bin YTL ödemişti. Bugün cebine koyduğu 41.55 milyon doların YTL karşılığı ise tam tamına 66 milyon 480 bin YTL. Yani hesabı bir de böyle yapınca Tivnikli 1 koymuş 24.2 almış gibi bir sonuç da çıkarılabilir. Neyse çok fazla zorlamayalım. Mevcut haliyle bile ‘Becerikli’ satış denmeyi hakediyor zaten..

DİĞER YENİ YAZILAR