Barcelona ile oynayıp sürekli kazanan takım

Beko, kolda olan adını Barcelona’nın antrenman formalarının göğsüne de yazdırdı. Ali Koç, “Bilinir olunca farkındalık arttı. Farkındalıkla ekstra pazar payı ve fiyatlamada daha yüksek seviye geldi. Verdiğimizi misliyle aldık” dedi

Geçen hafta içinde Barcelona şehrine gidip, Barcelona F.C ile Beko arasındaki sponsorluk işbirliğini genişleten anlaşmanın imza törenine katıldık. Atılan imzaların daha mürekkebi kurumadan Ali Koç’un Başkan Josep Maria Bartomeu Floreta ve futbolcu Gerard Pique ile fotoğrafları internet haberlerinde baş köşeye kurulmuştu bile. Ardından sosyal medyada kazan kaynamaya başladı.

Malum Ali Koç, Mayıs ayında yapılacak seçimde Fenerbahçe Kulübü’nün başkanlığına aday. Aziz Yıldırım’ın ise koltuğu bırakmaya niyeti yok. Fenerbahçe uzun süre göğüs reklamı bulamamışken ve daha çok yeni Acıbadem ile anlaşabilmişken, bazı Fenerbahçeli taraftarlar Koç’a sitem ediyordu. “Bu kadar parayı (19 milyon euro) Barcelona’ya vereceğine Fenerbahçe’ye verseydin ya” diyorlardı özetle...

Maalesef bizdeki mantık böyle işliyor. Sponsoru bir kulübe sevdalı olup, sponsorluk bedelini adeta bir bağış yaparcasına veren ve karşılık beklemeyen bir enayi gibi görüyoruz. Bunu taraftarlar da böyle görüyon kulüpler de... Oysa sponsorluk bir iş modeli. İş hedeflerine hizmet eden, seni bir pazara kabul ettiren yol haritası.

Haberin Devamı

El üstünde tutuluyoruz

Bu yorumlardan habersiz Koç, imza töreni sonrası sohbetimizde tam da bu eleştirilere cevap niteliği olacak noktalara değindi. Sponsorluk anlaşmasının çarpan etkisinin müthiş olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Bizim iş hedeflerimizle Barcelona Kulübü’nün sponsorluk politikası çok örtüştü. Bu kulüp sponsorlarını adeta el üstünde tutuyor. Kral gibi hissettiriyorlar. Pek çok takımda sponsorun adı billboard gibi durur ama hiç yatırım yapılmaz. Doğal olarak geri dönüş de olmaz. Biz Barcelona kulübü ile yaptığımız anlaşma sayesinde çok iyi kazandık. Barcelona’nın bir İspanyol kulübü değil bir dünya kulübü olduğunu biliyoruz. Biz de kendi sektörümüzde global bir oyuncu olmaya çalışıyoruz. Barcelona Kulübü ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde sadece İspanya’da değil, Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar tüm olmak istediğimiz pazarlarda adımızı duyurup bilinirliğimizi artırıyoruz. Bilinirlik artınca farkındalık artıyor. Farkındalıkla birlikte pazar payımız artıyor. Beko markası üst segmente çıkıyor ve daha yüksek fiyatla ürün satabiliyoruz. Dolayısıyla kâr marjımız artıyor. Yani biz bu iş modelinde kazananız.”

Haberin Devamı

Ali Koç, Çin’den bir örnek verdi. Barcelona ile olan iş birliği sonrası Beko ürünlerinin Çin piyasasında baş köşeye çıktığını, mağazalarda Barcelona formalarının eşliğinde en önde sergilendiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde de özellikle son yıllarda futbola inanılmaz bir ilginin olduğunu kaydeden Ali Koç, benzer bir etkinin bu pazarda da görülmeye başladığını ifade etti.

Yüzde 20 büyüme hedefi

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, projenin nasıl bir etki oluşturacağının ayrılan kaynaktan daha önemli olduğunu ifade etti. Arçelik AŞ CEO’su Hakan Bulgurlu da “Bizim büyüme alanlarımız sadece Avrupa değil, Asya, Yakın Asya, Pakistan, Çin ve ABD. ABD’ye Beko markasıyla girdik. İspanya bu sponsorluğun küçük bir parçası. Çin’de İspanya’daki Barcelona hayran kitlesinin kat kat fazlası var. Çin’de bir mağazanın en iyi köşesinde, fiyat olarak en yukarıya konumlanmış marka Beko ve ilk gözünüze çarpacak olan Barcelona iş birliği. Bizim hedefimiz dünya. Yüzde 20 büyüme öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Beko en büyük global marka adayı

Ali Koç, Barcelona ile olan anlaşmayı, “Ufuk açıcı bir birliktelik” diye tanımlıyor. Sadece İspanya pazarında 25’inci oyuncuyken, bugün 3’üncü oyuncu haline geldiklerinin altını çiziyor. Koç, pek çok Avrupa ülkesinde pazar payında ya birinci ya da ikinci olduklarına işaret ediyor. Bu başarıda sponsorlukların çok önemli payı olduğunu kaydeden Koç, “İngiltere’de futbola yatırım yaptık. Avrupa ve dünya basketbol turnuvalarının sponsoru olduk. Litvanya’da, Slovenya’da adımızı duyurduk. Almanya ve İtalya basketbol liglerine yatırım yaptık. Bütün bunlar pazar payımızı etkiledi. Şimdi Pakistan yatırımımız var. Pakistan ve Hindistan’a önem veriyoruz. Pakistan için kriket sporuna sponsor olacağız. Bu anlaşmaların uluslararası büyümemizde büyük etkisini gördük. Bugün Arçelik Grubu’nun yaptığı cironun yüzde 60’ı yurt dışından geliyor. Bu oran giderek artacak. Beko ile tam anlamıyla global oyuncuyuz” diye konuştu. Koç’a “Beko için Türkiye’nin en büyük global markası” diyebilir miyiz diye soruldu. Koç, “Başka markalar da var. Mesela Mavi Jeans var. Ancak Beko’nun en büyük aday olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR