‘Sattı’ sözü antipatik hisse ihraç ediyorum

Sadece 2017 yılında yabancı gruplara 1.2 milyar dolarlık hisse devri gerçekleştiren Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Ben hisse satışı yapmıyorum, ‘hisse ihracı’ yapıyorum. ‘Hisse satışı’ denilince buna alınıyorum. Jargon değişmeli” dedi

Yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı ihracat işlemi olup olmadığı ile ilgili tartışma devam ederken, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın yeni bir tartışmanın kıvılcımını çaktı.

Son 7 yıl içinde her yıl ortalama 400 milyon dolarlık hisse devri gerçekleştirerek Türkiye’ye çok önemli yabancı kaynak girişi sağlayan Hamdi Akın, bunun en kıymetli ihracat kalemlerinden biri olduğunu belirtti.

Son olarak Mersin Limanı’ndaki yüzde 40’lık hissesini Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors’a devrederek dikkatleri üzerine çeken Hamdi Akın, “Sadece 2017 yılında yabancıya yaptığımız hisse ihracının toplamı 1.2 milyar doları geçti. Bunların tamamını yurt dışı şirketlere yaptık. Aslında ihraç yoluyla hisse satışı yaptık” dedi.

“Hissesini sattı gitti” şeklinde çıkan haberlere ve yorumlara üzüldüğünü belirten Hamdi Akın, aslında kendisinin en önemli ihracatçılardan biri olduğunu, kağıt ihraç ettiğini belirtti. Önceki gün Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ankara’da buluştuğunu ve bu terminoloji değişikliğini bakana da ilettiğini kaydeden Akın, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Şirket satma sözünü antipatik buluyorum. Biz şirket satmıyoruz, hisse senedi ihracı gerçekleştiriyoruz. Akfen Holding olarak son 7 yılda da 2.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdim. Ancak bu bizim lügatımıza girmediği için bunu bir türlü böyle anlatamadık. Ben kendi şirketimde ‘hisse satışı’ ifadesini yasakladım. Biz artık ‘hisse ihracı’ diyoruz. Bunun Türkiye’de böyle anlaşılması lazım. Otomotiv satışı olduğunda, Amerika’ya televizyon gittiğinde ‘İhraç ettik’ diyoruz. Bu daha sempatik oluyor. Oysa ben yabancıya hisse sattığımda hiç ‘Hisse ihraç etti’ denmiyor. Ben buna alınıyorum. Bu ihracatın da çok kıymetli olduğunu anlamamız lazım.”

Haberin Devamı

Yabancıya satışı teşvik de eder

Böyle bir terminoloji değişikliğinin yabancılara hisse devrini de teşvik edeceğini öngören Hamdi Akın, “Sakın yanlış anlaşılmasın. Bu işlem döviz kazandırıcı işlem olsun da ihracat teşviklerinden yararlanalım, TİM ihracat ödülü versin gibi bir talebim yok. Sadece jargonun değişmesi gerektiğini iddia ediyorum. Ben yerli birine satarsam buna hisse satışı denebilir. Ama gidiyorum Avustralyalılara, Türkiye’nin yerini haritada bilmeyen insanları ikna edip, burada yatırıma getiriyorum. Sonuçta getirdiğimiz doğrudan yabancı yatırım ve çok kıymetli bir para. Yabancı yatırım ve cari açığın finansmanında kullanılıyor”dedi.
Akın, “İhracat’ denildiği zaman insanlara sempatik gelecek ve doğru bir iş olarak algılanacak. Hisse satışı ihracattan sayılırsa insanlar da daha kolay satarlar. Ülke olarak her yıl 15-20 milyar dolarlık hisse ihraç edebiliriz” yorumunu yaptı.
Gelen para 6.9 milyar liralık yatırıma gidecek
2017 yılında Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yüzde 33’ünü EBRD ve IFC’ye satan Akın, TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 8.1’lik hissesini de Fransa merkezli Aéroports de Paris şirketine devretmişti. Mersin Uluslararası Limanı’ndaki yüzde 50 hissesinin yüzde 40’lık kısmı ise 869 milyon dolara Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors’un oldu. Hamdi Akın bu hisse ihraçlarından elde edilen gelirin, toplamı 6.9 milyar lirayı bulan yeni yatırım projelerinde kullanılacağını açıklamıştı.
Melek olamayız
Akfen Holding olarak kendilerine gelen yabancı gruplara ‘Nasıl bir sektöre ihtiyacın var?’ diye sorduklarını anlatan Hamdi Akın, “Maden, enerji, inşaat. Ne arıyorlarsa o sektörle ilgili geliştirdiğimiz bir şirket var. Ancak dünya artık bizim için olan bir dünya değil. Bu Elon Musk’ların, Apple’ların Google’ların dünyası. Onlar geliyorlar. Bunlar bizde yok. Ancak artık buraya ağırlık vereceğiz” dedi.
Yatırım ekibi olacak
Akın, “Bizim artık elde ettiğimiz parayla melek yatırımcının bir üzerine kendimizi konumlandırmamız lazım. Venture ile Angel arasında bir yere oturmamız lazım. Bizim en doğru pozisyonumuz o. Tek başıma yapamam bunu, tabii ki bir ekibim olacak. Bununla ilgili bir kadro kurulacak. Ve bu kadro bunun araştırmasını yapacak. Yeni trend bu. Melek yatırımcı artık çok var zaten. Ama melek yatırımcı 1 milyon dolarsa bu 10 milyon dolarlık yatırım yapacak. Genç nesil bu işleri çok çabuk kavrıyor ve geliştiriyor. Gençlerin buna bakışı çok önemli. Öte yandan bundan sonraki yatırımların konvansiyonel olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bizim panik olmamıza gerek yok. Ama bunların farkına varıp ona göre adım atmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR