İstanbul Güvenlik Konferansı

“İleri bak, yoksa kendini arkada bulursun.”

Benjamin Franklin

Köşemizin okurları bugünkü yazımızı okudukları sırada İstanbul’un ev sahipliği yaptığı çok uluslu önemli bir konferans sonlanıyor olacak.

“İstanbul Güvenlik Konferansı”

2007 yılında “Türk-Alman Güvenlik Diyalogu” adı altında Ankara’da başlatılan, 2017 yılında 6 ülkenin katılımı ile uluslararası alana taşınan konferans, Başkent Üniversitesi ve Konrad Adenauer Stiftung işbirliği ile gerçekleştirilen tümüyle bir sivil toplum girişimi...

Bölgesel ve küresel güvenlik sorunlarının masaya yatırılarak konusunda uzman ve uluslararası arenada saygın isimlerin konuşmacı/tartışmacı olarak tespitlerini paylaştıkları ve çözüm önerileri geliştirdikleri konferansa bu yıl, yabancı misyon mensupları ile birlikte katılan ülkelerin 18’e, konuşmacı ve tartışmacıların 100’e ulaşmış olması Türkiye ve iki kıt’aya ev sahipliği yapan eşsiz konumu ile İstanbul için kayda değer bir kazanım olmalı.

Almanya, (Münih Konferansı) İspanya, (Madrit Konferansı) İtalya, (Roma Konferansı) Çin Halk Cumhuriyeti, (Pekin Konferansı) İsviçre, (Davos Konferansı) vb. gibi ülkeler ve gerçekleştirildikleri kentlerin adları ile anılan “Güvenlik” ağırlıklı konferanslar dizisine Türkiye ve İstanbul’un da dahil olması yalnızca bir eksikliğin giderilmesi değil aynı zamanda bölgesinde ciddi güvenlik sorunları yaşanan Türkiye’nin görüş ve tezlerinin uluslararası alanda siyaset, diplomasi, akademik çevrelerle karar alıcılara doğrudan iletilmesi açısından da önemli bir fırsata eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi (Türkiye) ve Konrad Adenauer Stiftung’un (Almanya) ev sahipliğinde 6 Mayıs’ta başlayan ve kapanış bildirgesi ile bugün sonlanacak olan uluslararası konferansın bu yıl yabancı misyon mensupları dışında katılımcı ülkeleri ABD, İngiltere, Japonya, Rusya Federasyonu, Hindistan, Avusturya, İsviçre, İsrail, Norveç, Romanya ve KKTC.

Terörizmle mücadele, göç sorunu, Suriye/Irak ve Ortadoğu’nun geleceği, İsrail/Suudi Arabistan/Mısır yakınlaşmasının bölgeye etkileşimleri, Hibrit ve Vekaleten Savaşların Ortadoğu ve Küresel planda geleceği, Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları, AB’nin Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de Güvenlik Sorunlarına Yaklaşımı, Siber Güvenlik gibi güncel sorunların ele alındığı konferansın onur konuşmacıları AK Parti Milletvekili, eski Gençlik ve Spor Bakanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye Delegasyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Federal Almanya İçişleri Bakanlığı Parlamenter Müsteşarı CSU Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Stephan Mayer ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Almanya Delegasyonu Başkanı CDU Milletvekili Dr. Andreas Nick.

Haberin Devamı

Gelecek yazılarımızda Chatham House kuralları doğrultusunda gerçekleştirilen konferansta varılan sonuçları ayrıca paylaşmak üzere...

DİĞER YENİ YAZILAR