Sona doğru -2-

“Her şeyden önce plan.. Nuh Peygamber gemisini yapmaya başladığı zaman daha yağmur başlamamıştı!”

General Features Corporation

Türkiye’nin, Afrin’de PYD/YPG varlığını yakın bir tehdit olarak gördüğü, koşullar ve konjonktürün uygunluk taşıyacağı bir dönemde, siyasi açıdan çözüm üretilememesi halinde askeri seçeneklere başvuracağı en yetkili ağızlarca defalarca ve ısrarla açıklandığı üzere bir sır değil...

Askeri bir operasyonun hazırlıkları aylardır bir caydırıcılık sağlanmasına yardımcı ve ilgili taraflara uyarıcı bir mesaj olur düşüncesi ile göstere göstere yapıldığına göre, mevcut durumun değişmemesi halinde Türkiye’ye yönelik olası eleştiriler haklılık gerekçe ve zeminini daha şimdiden kaybetmiş durumda.

Afrin’de konuşlu PYD/YPG olasıdır ki Amerika’nın desteğine, geçmişte kimleri hangi koşullarda ortada bıraktığını hatırlamadan güvendiği için Türkiye’nin askeri bir harekatına ihtimal vermemekle birlikte yine de bir hazırlık yaptığından ne tür olanaklara sahip olduklarına bakmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

PYD’nin elinde ABD yapımı TOW-2, Javelin, -Amerika’nın Türkiye’ye satmayı kabul etmediği- Milan, Rus yapımı ve rejimden elde ettiği Metis, SPG-9 antitank güdümlü füzeleri, ABD yapımı makineli tüfek monte edilmiş Hummer araçları, az sayıda Zırhlı Personel Taşıyıcı, (ZPT) rejimden elde ettiği Fransız yapımı 30’luk top taşıyan AMX-30 zırhlı/paletli küçük tank ile Rakka’da DEAŞ’tan ele geçirdiği sanılan

Rus yapımı T-55 , T-58 eski model birkaç tank bulunuyor.

Bunlara ek olarak YPG, Kandil’den gelen ve bir Avrupa ülkesine mensup mühendislerin yardımı ile Afrin’in kuzeyinde uzunluğu 20 kilometreyi bulan ve beton kulelerle takviye ettiği bir tahkimat hattı oluşturmuş durumda. İçinde motorsiklet ve triporterlerle dolaştıkları bu tahkimat hattını yıldız biçiminde inşa ettikleri koruganlarla destekleyen bir savunma hattı inşa eden YPG’nin, Kandil’den gelen çatışma deneyimli militan sayısı 500. ABD 5’nci gruba mensup askerlerce özellikle tanksavar eğitimi verilen 1000 civarında bir militan kadrosuna da sahip olan YPG’nin Afrin’de daha çok iç güvenlik gücü olarak kullandığı eğitimsiz ve deneyimsiz ancak silahlı oldukça kalabalık bir milis grubu da bulunuyor.

Haberin Devamı

PYD/YPG, TSK’nın sahip olduğu gelişmiş silah sistemleri, güçlü ateş desteği, eğitim, deneyim ve harbe hazırlık düzeyi son derece yüksek profesyonel birlikleri, bölge coğrafyasını çok iyi bilen dost muhalif gruplarla Rusya’nın yeşil ışık yakması halinde Türk Hava Kuvvetlerinin desteğine karşı koyabileceğini düşünüyorsa bunun son hatalarına eşlik ettiğini görebilecek zamana herhalde sahip olamayacaklardır.

“Son pişmanlığın fayda vermediği” sözünü yaşamlarının son bilgisi olarak öğrenmek için Amok koşusuna gerek var mı?

DİĞER YENİ YAZILAR