Gazete Vatan Logo

Enerjimizi çaldılar!

Tarihi elektrik kesintisi ülke çapında ulaşım, haberleşme, sağlık, adalet ve eğitim hizmetleri ile üretimi olumsuz etkiledi. Ülkenin büyük kısmında elektrik kesintisinin 2 saatlik bedeli en az 200 milyon dolar olarak hesaplandı.

Enerjimizi çaldılar!

Türkiye dün daha önce benzeri yaşanmayan ülke çapındaki elektrik kesintisine tanık oldu. Saat 10.36’da Türkiye, TEİAŞ’tan (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) kaynaklanan bir arıza nedeniyle tamamen karanlığa gömüldü. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerde metro, tramvay, finiküler ile İstanbul Boğazı’nı birbirine bağlayan Marmaray’ın seferleri aniden durdu. Yolcular duraklardan yürüyerek tahliye edildi. Asansörlerde mahsur kalanları itfaiye ekipleri kurtardı. Bir çok şehirde elektrik verilememesi yüzünden su kesintisi yaşandı. Işıklar çalışmadığı için trafikte de sorunlar yaşandı. Bazı adliyelerde duruşmalar görülemedi. Havayolu ulaşımı aksadı.

Fabrikalar durdu

Bir çok fabrikada üretim durdurularak işçiler eve gönderildi. Soma, Zonguldak, Karabük ve Bartın’daki madenlerde çalışan işçiler tahliye edildi. Hastanelerde yığılma nedeniyle hizmetler aksadı. Acil servis ve yoğun bakımda yatan hastalar için jeneratörler devreye girdi. Yaklaşık 6 bin Aile Sağlığı Merkezi’nde ev tipi buzdolaplarında saklanan 1-5 yaş arası yapılan hepatit B, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği gibi milyonlarca doz aşı için aile hekimleri mazot bulmaya çalışarak jeneratör ömrünü uzattı.

Haberin Devamı

Kesinti telefon görüşmelerini ve internete girişi de etkiledi. Cep telefon aboneleri, “Kapsam içinde hiçbir ağ bulunamadı” veya “Aradığınız aboneye şu anda ulaşılamıyor” mesajları ile karşılaştı.

TEİAŞ’ın Ankara Gölbaşı’ndaki Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü’nde kriz merkezi kuruldu. Türkiye’nin 79 ilinde elektrik kesintisi yaşanırken enerjisi İran’dan temin edilen Van ve Hakkari’nin büyük bölümünde vatandaşlar elektrik kesintisinden etkilenmedi. Bir çok yerde vatandaşlar kesintileri protesto etti.

Terör ihtimali araştırılıyor

TEİAŞ’tan kaynaklanan kesintinin neden olduğuna dair akşam saatlerine kadar bir açıklama yapılmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Enerji Bakanlığı’nda kriz masası kuruldu. İletim hatlarında sorun olduğunu düşünüyoruz. Her türlü ihtimali araştırıyoruz. Terör saldırısı olabilir mi, onu da araştırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa bağlantısı koptu

Türkiye’yi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi, Avrupa ile olan elektrik iletim sistemini de kopardı. Türkiye-Avrupa arasında bağlantıya imkan veren ENTSO-E, sistem çökünce devre dışı kaldı. Bu durumda elektrik alışverişi kesiliyor.

Kesintinin ardından yaklaşık iki saat sonra, Trakya’daki iller önce olmak üzere ilk etapta Elazığ, Giresun, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Erzurum, Trabzon, Rize, Ankara ve İstanbul’un bazı ilçelerine elektrik verilmeye başlandı. Ankara’da elektrik ilk olarak TBMM’ye ardından metroya verildi. İstanbul’da saat 12.50 itibarıyla Marmaray, metro, tramvay ve finiküler hatları çalışmaya başladı.

2 saatlik fatura 200 milyon $

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ülkenin büyük kısmında iki saat süren elektrik kesintisinin bedelinin en az 200 milyon dolar olduğunu açıkladı: “Türkiye’nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Yani günlük üretim 2.2 milyar dolara denk geliyor. Bu şekilde hesapladığınızda elektrik kesintisi nedeniyle 2 saatte Türkiye’nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 200 milyon dolara ulaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Siber saldırı mıdır söyleyemem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Slovakya programına eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kesintinin neden kaynaklandığını inceleyip öğreneceklerini açıkladı. Yıldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı terör saldırısı ihtimali açıklamasına dair, “Bu az mi çok mu ihtimaldir ben bunu söyleyemem. Yani siber bir saldırı mıdır onu da söyleyemem. Bizim sistemin tamamının gözetildiği merkezlerimiz var. O kayıtların hepsi çıkarılacak” dedi.

Jeneratör satışları patladı

Türkiye genelinde dün sabah elektriklerin kesilmesiyle yayılan ‘Kesinti 3 gün sürecek’ söylentisi esnafın ve vatandaşların jeneratör satan bayilere akın etmesine neden oldu. Birçok bayide jeneratörler birkaç saatte tükendi. 1 KW ile 18 KW gücündeki jeneratörlerin fiyatı 275 TL’den başlıyor, 12 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Uşak OSB’deki fabrikaların büyük bölümünde üretim durdu, bazı tesislerde çalışanlar cep telefonu ışığında çalıştı.

Haberin Devamı

Metro ulaşımı durunca yolcular altenatif toplu taşıma araçlarına yönlendirildi. Duraklarda yoğunluk oluştu.

İstanbul’da saat 10.36’da metro seferlerinin aniden durması sonrası yolcular tahliye edildi. Asansörlerde kalanlar da itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Bayburt’ta hastalar ve sağlık personeli zor durumda kaldı.