Gazete Vatan Logo

Endüstri 4.0 için 5 model fabrika

Sanayi Bakanı Varank, üretimde teknolojik dönüşüme hazırlandıklarını belirterek, “Ankara ve Bursa’da model fabrikalar Kasım’da açılıyor. İzmir, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri için de projeler tamam” dedi

Endüstri 4.0 için 5 model fabrika

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan sanayicilere Dijital Dönüşüm Merkezleri müjdesi geldi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri’ etkinliğinde konuşan Varank, sanayinin dijital dönüşümü için ‘insan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim’ bileşenlerinden oluşan ‘Dijital Türkiye Yol Haritası’nı 3 ay önce kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.

Bu yol haritası kapsamında sanayiciler için ‘Dijital Dönüşüm Merkezleri’ kurduklarını aktaran Varank, şunları kaydetti: “Bu merkezlerde sanayicilerimiz, deneyimsel eğitim ve danışmanlık hizmetleri alacak. Dijital dönüşümün, teori ve uygulamasını gerçek bir üretim ortamında deneyerek öğrenecekler. Bu kapsamda, Ankara ve Bursa’da Model Fabrikalarımızı Kasım’da hizmete açıyoruz. Bunun yanı sıra, İzmir, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri ‘Model Fabrika’ projelerinin de planlaması yapıldı ve fon kaynakları bulundu. Model fabrikalar, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 100 Günlük İcraat Programı’nda da yer alıyordu. Model fabrikaların içinde, sanayi ile ilgili doktora ve master programlarının uygulama aşamaları da gerçekleştirilecek. Böylece, kamu-sanayi-üniversite işbirliği de hayat bulacak.”

Haberin Devamı

Teknolojide dönüşüm

Teknolojik değişim ve dönüşümün çok hızlı bir biçimde insan hayatına dahil olduğunu aktaran Bakan Varank, “Yeni teknolojiler, üretimin artık her alanına, çok daha yoğun bir şekilde nüfuz ediyor. Nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut bilişim ve robotik sistemler gibi uygulamalar, üretimde daha fazla kullanılıyor. Konuyla hiç ilgisi olmayanlar için bu saydıklarım, bir ‘kavram enflasyonu’ olarak algılanabilir. Ancak daha adını duymadığımız pek çok uygulama, ekonomileri ve toplumları çok ciddi bir biçimde dönüştürecek” dedi.