Gazete Vatan Logo

En ucuz gaz TANAP’la ‘Gardaş’tan gelecek

TANAP üzerinden ilk gazın 30 Haziran’da BOTAŞ sistemine verileceğini söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı Aliyev, “BOTAŞ’ın TANAP ile alacağı su gaz, en ucuz gaz olacak” dedi.

En ucuz gaz TANAP’la ‘Gardaş’tan gelecek

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, BOTAŞ’ın TANAP ile alacağı gazın ithal ettiği diğer gazlar arasında en ucuz gaz olacağını söyledi.

Güney Gaz Koridoru’nun açılan ilk etabının Şahdeniz-2 sahasındaki off-shore (deniz) üretimi olduğunu belirten Aliyev, burada bulunan Sangaçal Terminali’nden Bakü-Türkiye sınırına kadar gelen boru hattıyla getirilen doğalgazın Gürcistan-Türkiye sınırında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na (TANAP) bağlandığını anlattı.

İlk gaz 30 Haziran’da

Güney Gaz Koridoru projesine ilişkin yatırım kararının 2013’ün sonunda alındığını ve 2014 Eylül’de temel atıldığını aktaran Vagif Aliyev, 3 yıl 8 aylık bir sürede Azerbaycan-Gürcistan arasındaki 820 kilometrelik boru hattı ile 1.850 kilometrelik TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan 1.300 kilometrelik kısmının tamamlandığını kaydetti. Aliyev, TANAP üzerinden ilk ticari gazın 30 Haziran’da BOTAŞ sistemine verileceğini ve ilk yıl için 2 milyar metreküp olan gaz hacminin 2020 itibarıyla 6 milyar metreküpe yükseleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

11.7 milyar $’lık maliyet 8’e indi

TANAP’ın yurt dışındaki en büyük projeleri olduğuna dikkati çeken Aliyev, projenin 2013 sonunda yatırım kararı verildiğinde ortaklarının SOCAR, BOTAŞ ve BP olduğunu hatırlattı. Projenin yatırım kararının 11.7 milyar dolarlık bir maliyet öngörüsüyle alındığını belirten Aliyev, TANAP’ın şu anda yatırım bedelinin 8 milyar dolara kadar düştüğünü söyledi.
Maliyet düşüşünün çeşitli nedenleri olduğunu belirten Aliyev, bunları şöyle sıraladı: “Birincisi projenin iyi yönetilmesi. 2011-2012’lerde petrol fiyatları düşmüştü ve onunla ilgili çelik boru üretimi ve iş değerleri daha düşük fiyatlardaydı. Makina ekipman fiyatları da düşmüştü. Burada da daha iyi fiyatlar alabildik. İkincisi Türkiye’ye satılmış olan gazın, önceden mutlaka ticari anlaşmaları bitmiş oluyor.”
STAR Rafineri’de sona yaklaşıldı
Bu yılın SOCAR Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizen Vagif Aliyev, 3-4 yıl önce aldıkları yatırım kararlarının şu anda başarıyla hayata geçtiğini dile getirdi. Aliyev, TANAP’ın yanı sıra İzmir Aliağa Yarımadası’nda inşa edilen STAR Rafineri’nin de devreye alınması için sona yaklaştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı