Gazete Vatan Logo

En kötü geride kaldı

TÜFE’de hedefler şaştı ve yılı çift haneyle bitirdi. Ancak ekonomistlere göre, enflasyon düşüş trendine girecek. Uzmanlar 2018’de yeniden tek hanelerin görüleceğini öngördü

En kötü geride kaldı

Enflasyon 2017 yılı hedeflerini aştı ancak Aralık’ta zirveden döndü. Tüketici fiyatları enflasyonu Aralık’ta gıda ve ulaştırma kalemlerinin öncülüğünde beklentilerin hafif üzerinde yüzde 0.69 arttı. Yıllık enflasyon, baz etkisinin desteğiyle 14 yılın zirvesi olan yüzde 12.98’den yüzde 11.92’ye geriledi. TÜFE’nin Aralık’ta yüzde 0.50 artış göstermesi bekleniyordu.

Düzeltme ilk çeyrekte

En kötünün geride kaldığını savunan ekonomistler, bu yıl yeniden tek hanelerin görülebileceğini kaydetti.

Uzmanlar enflasyonun Aralık 2017’de yıllık bazda yüzde 11.92’ye gerilemesinin ardından yeni yılda da baz etkisinin desteğiyle düşmeye devam etmesini bekliyor. Ekonomistler yıllık enflasyondaki düşüşün lehte baz etkisiyle 2018’in ilk yarısında devam etmesi öngörüsünde bulundu. Tek haneli seviyeleri görmek için yılın ikinci yarısının beklenebileceğiç kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de Aralık ayı ile birlikte yıllık enflasyonun düşüş trendine girdiğini ancak gerçek düzeltmenin yaklaşık 200 baz puan ile yılın ilk çeyreğinde yakalanacağını söyledi.

Haberin Devamı

242 maddede artış var

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Yİ-ÜFE Aralık’ta yüzde 1.37 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 15.47’ye geriledi. Aralık ayı detaylarına bakıldığında TÜFE’ye en büyük katkı 0.34 puan ile gıdadan, 0.28 puan ile ulaştırmadan geldi.

Yılın son ayında endekste kapsanan 414 maddeden 48 maddenin ortalama fiyatlarında değişim görülmedi. 242 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 124 maddede düşüş gerçekleşti.

Ulaştırma fiyatları zirvede

Tüketici fiyatlarında Aralık ayında en yüksek artış yüzde 1.69 ile ulaştırma grubunda görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.52, ev eşyasında yüzde 1.18, konutta yüzde 0.77, lokanta ve otellerde yüzde 0.47 artış oldu. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2.39 ile giyim ve ayakkabı olarak kayıtlara geçti.

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda en fazla artış yüzde 18.24 ile ulaştırma grubunda yaşandı. Ulaştırmayı yüzde 13.79 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

Haberin Devamı

Orta Vadeli Program’a (OVP) göre TÜFE’nin yıl sonunda yüzde 9.5 olacağı öngörülüyordu. Bir önceki OVP’de yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.5 seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi de yüzde 5 düzeyinde.

2018 tahmini tek hane

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, 2018 sonuna dair yüzde 8.7’lik tahminlerini koruduklarını ve enflasyonun bu yılın ilk yarısında yüzde 10’lu seviyelere kadar inebileceğini ifade etti.

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı bundan sonraki süreçte baz etkileri kaynaklı olmak üzere yıllık enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekleyebileceklerini kaydetti.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi de TÜFE’de birçok faktörün etkileyici olacağının altını çizerek, şunları kaydetti: “Gıda fiyatlarının belirsizliği ve oynaklığı dışında, ham petrol ile diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru, kamu fiyat/vergi ayarlamaları enflasyon üzerindeki risklerin yönünü belirleyecek. Enflasyonun seyri açısından döviz kurları daha önemli, belirleyici olmaya devam edecek.”
Üst üste 5’inci mektup
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 5 olarak hedeflenen 2017 enflasyonunun yüzde 11.92 gerçekleşmesi nedeniyle hükümete açık mektup gönderecek. Banka, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e iletilecek açık mektupta enflasyon hedefinden sapmanın nedenleri ve tekrar hedefe ulaşması için alınan tedbirleri açıklayacak. Böylece TCMB hükümete üst üste 5’nci mektubunu göndermiş olacak. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve geldikten sonra ikinci mektubunu iletmiş olacak.

Haberin Devamı