Gazete Vatan Logo

En iyi seçildi

Aon Hewitt, Best Employers 2014 Araştırması ile Türkiye’nin “En İyi İş Yeri’ni” Seçti!

En iyi seçildi

Türkiye’de 9 yıldır yapılmakta olan “Best Employers” araştırmasının sonuçları açıklandı. Kriterleri her sene giderek daha da seçici olan bu araştırma, çalışanların bağımsız görüşlerine dayanıyor. Daha iyi iş sonuçları elde edebilen ve bunu sürdürülebilir kılan şirketlerin, yüksek çalışan bağlılığının yanında güçlü liderlik, saygınlık ve performans kültürü konularındaki başarılarının avantajını yaşadığı gözlenmekte. Dolayısıyla, araştırmada “Bağlı Kılan Liderler”, “Yüksek Performans Kültürü”, “Güçlü İşveren Markası” ve “Sürdürülebilirlik” alanlarındaki endekslerin skorları öne çıkmakta.

Bu koşulları sağlayarak üstün bir başarı gösteren “Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus” 2014 yılında, Türkiye’de araştırmaya katılan 82 şirket arasında tek başına “Best Employer” oldu. Ödülü, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus adına İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Pervizpour Dedeoğlu ve Genel Müdür Leonardo Baiocchi aldı. Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus, sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Merkez ve Doğu Avrupa Bölgesi’ndeki orta ölçekli şirketler kategorisinde, En İyi İş Yerleri sıralamasında 127 şirket arasında da üçüncü oldu.

Haberin Devamı

Şirketleri Best Employers Yapan Özellikler

Yüksek performans gösteren şirketlerde başarının temeli olarak gözlemlenen iki özellik: İş ve insan (yetenek) stratejilerinin birbirlerine yakından ilişkili olması ve güçlü liderlik ile sağlanan çalışan bağlılığıdır.

En iyi şirketler, CEO’larının öncülüğünde bir bağlılık kültürü oluşturmakta ve bu kültürün sürekliliğini sağlayabilmekte. CEO’lar çalışan bağlılığını, istenilen iş sonuçlarına ulaşabilmek için kritik bir unsur olarak görmekte. Bu kurumların liderleri çalışan bağlılığının öncelikle kendi sorumlulukları olduğunun bilincindeler.

Yüksek bağlılığa sahip bir iş gücünün finansal etkileri gözardı edilemeyecek kadar önemli. Aon Hewitt’in araştırmaları, finansal performans ile yüksek bağlılık arasında tutarlı ve istatistiki anlamda önemli bir ilişki olduğunu ortaya koymuş durumda. Aon Hewitt’in geçmiş çalışmaları; çalışan bağlılığındaki %5’lik bir artışın, takip eden yılda gelirlerdeki %3 artışla bağlantılı olduğunu göstermekte.

Haberin Devamı

Peki, sürdürülebilir bir performans sağlamak için çalışan bağlılığı tek başına yeterli mi?

Yapılan son araştırmalar, Best Employer olabilmek için gerekli olan güçlü liderlik, saygınlık ve performans odağı ek kültürel özelliklerinin, sadece bağlılıkta üst çeyrekte olan şirketlere kıyasla fark yaratan satış ve karlılık performansı sağlamakta.

Ortamın Bağlılığa Etkisi

Küresel eğilimler incelendiğinde; ekonomik koşullar ile moralin iyileşmesinin, takip eden yılda çalışan bağlılığında yükselmeye yol açtığı söylenebilir. Doğal olarak bunun tersi de geçerli.

2010 yılında Türkiye’deki bağlılığın Avrupa’dan daha yüksek olduğu görülüyor. Türkiye’nin 2008 krizinden Avrupa kadar etkilenmediği düşünüldüğünde bu durum son derece normal. Sonrasında Avrupa’daki ekonomik koşulların daha stabil hale gelmesiyle birlikte bu bölgede bağlılık hafif bir yükselme trendi sonrasında seviyesini koruyor. Türkiye’de ise toplumsal moralin eskisi kadar yüksek olmamasının etkileri 2011 ile 2013 yılları arasında eskiye oranla biraz daha düşük ama benzer seviyedeki trende neden olmakta. Son zamanlarda ekonomik beklentilerdeki karamsarlığın yanında toplumsal moralin de gittikçe azalması 2014 sonuçlarına, bağlılıkta düşüş olarak yansıyor

Haberin Devamı

İçinde bulundukları ortamdan etkilenmelerine rağmen, şirketler kendi yarattıkları farklılıklarla ortamın dışına çıkabilmekte; daha iyi veya daha kötü performans sergileyebilmekte. Best Employer şirketlerinde bunun her zaman olumlu tarafta olduğunu gözlemliyoruz.

Four Seasons Istanbul at the Bosphorus’u Best Employers Kategorisine Taşıyan Uygulamaları

Four Seasons Hotel Bosphorus sadece bağlılıkta değil; güçlü liderlik, saygınlık ve performans odaklı olma konularında da yüksek başarı göstererek Türkiye’de 2014 yılında Best Employer seçildi. Best Employer şirketlerinde gördüğümüz bir başka özellik Four Seasons’da da öne çıkmakta. İş ve insan stratejileri birbirleriyle uyumlandırılmış.

Haberin Devamı

? Four Seasons Hotel Bosphorus’ta “Altın Kural”: "Bize nasıl davranılmasını istiyorsak, biz de herkese öyle davranmalıyız!". Bu da şirketin misafirlerine olan yaklaşımlarıyla çalışanlarına olan yaklaşımlarının aynı olmasını sağlıyor. “İç Müşteri” kavramı yazılı politikalarda kalmayıp, hayata geçiyor.

? Emek yoğun bir sektör olan otelcilikte; çalışanların memnuniyeti ve konforu, markanın başarısı ve geleceği için büyük önem taşımakta. Personel alanlarının hijyeni, bakımı ve yüksek standartlardaki ortamı da en az misafir alanları kadar önemli. Personel alanlarının fiziksel koşullarının geliştirilmesi için sürekli bakım ve yenilik yapılmakta. İşyerinde geçirilen uzun çalışma saatleri sonrasında fitness imkanı, otel kuaförü hizmetlerinden faydalanabilme, mesai aralarında dinlenme odalarında vakit geçirme olanağı bu alandaki çalışmalardan bazıları. İK departmanında evin salonunu andıran bekleme ve toplantı alanı bunlardan sadece bir örnek.

? İK projeleri planlanırken sadece çalışma ortamı ile sınırlı düşünülmüyor. Otel çalışanlarının aileleri de kendileri kadar değerli ve onlar da bu büyük ailenin birer parçası. Yapılan tüm etkinlikler ve projelerde, bu düşünce ile ilerleniyor. Çalışanların ailelerine dokunmak, onlara verilen değeri her platformda göstermek şirket için öncelikli. Böylelikle, Four Seasons Hotel Bosphorus, çalışanlarının sadece iş ortamlarında değil hayatlarının genelinde bir fark yaratabilmeyi hedefliyor.

? Otelde, ekibin her seviyesinde açık iletişim politikası izlenmekte. Görevi ne olursa olsun, her bireyin işyerine kattığı emek değerli ve çalışanlar bunun farkında. Hizmet sektörünün ve otelciliğin temel yapı taşlarından olan ekip ruhunu, her alanda görebilmek mümkün. Otelde bir yoğunluk olduğunda, farklı birimlerden müsait olan herkes yardıma koşabiliyor. Kimse, "bu benim görevim değil" demiyor. Bu da aileye aidiyet duygusunu pekiştirme konusundaki temeli oluşturuyor.

? Kafeteryada birlikte yemek yeniyor. Farklı birimlerin farklı besin değeri ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir beslenme listesi hazırlanıyor. Ev yemeği lezzetinde sağlıklı ürünlerle hazırlanmış yemekler 4 öğün servis ediliyor.

? Kariyer gelişimi için küresel transfer olanakları sunulmakta. Aranan özelliklere sahip her çalışan dünyanın herhangi bir yerindeki Four Seasons oteline başvurabiliyor ve talepleri değerlendirmeye alınıyor. Bunun yanında çalışanlar diğer Four Seasons otellerine, açılışlara veya yoğun sezon dönemlerine yardıma gidebiliyor ve böylelikle yeni deneyimler kazanıyorlar.

? Kurumsal vatandaşlık projeleri ile çalışanlara yaşadıkları topluma katma değer sağlamaları için çeşitli fırsatlar sunulmakta. Hayvan, insan, çevre ve eğitim olmak üzere dört ana başlıkta ele alınan projeler için gönüllü gruplar oluşturulmuş durumda. Sokak hayvanlarına barınak ve yiyecek tedarik etme, kardeş okulların eğitim ihtiyaçlarına destekte bulunma ve atık yönetimi ya da toplumsal bir takım konularda bilinci arttırma konusundaki çalışmalar aktif olarak hayata geçirilmiş durumda.

? Otel bünyesinde farklı vardiyalarda çalışan ya da farklı fiziksel engellere sahip tüm personeli kapsayacak çeşitli etkinlikler düzenlenmekte. Gece vardiyasındakiler için gece kuşu yemekleri, özel toplantı ve doğum günü kutlamaları; işitme engelli çalışanlar için ise tercüman desteği ile butik toplantılar veya onlara yönelik bir takım sosyal aktiviteler bunlara birkaç örnek.

? İK’nın her alt fonksiyonunda aynı prensiplerle hareket edilmekte. Aynı paralelde otel içinde yapılan tüm aktivitelere yönetim her kademede topluca katılmakta.

? Zamana ayak uydurmak yeni nesilleri de bünyeye katabilmek adına açık kapı politikası ve iki yönlü iletişim yaklaşımı, yönetim ve İK’ ya daima güncel kalabilmek konusunda çok yardımcı oluyor.