Gazete Vatan Logo

En değerli marka Türk Telekom

“Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesi yayınlandı

Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance, 6’ncı kez “Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesini yayınladı. 2010 yılı verilerine göre hazırlanan listede 2 milyar 389 milyon dolar ile Türkiye’nin en değerli markası Türk Telekom oldu.

ULUSLARARASI marka değerlendirme şirketi Brand Finance, Capital dergisinin işbirliği ile hazırladığı “Türkiye’nin En Değerli Markaları” listenin 6’ncısını yayınladı. 2010 yılı verilerine göre hazırlanan listede 2 milyar 389 milyon dolarla Türkiye‘nin en değerli markasına sahip olan şirket Türk Telekomünikasyon (Türk Telekom) olarak belirlendi. Türk Telekom’u, 2 milyar 280 milyon dolarla T.İş Bankası, 1 milyan 898 milyon lira marka değeriyle Turkcell izledi.
Brand Finance’ın çalışmasınde şirketlere ait finansal veriler, Kamu Aydınlatma Platformu’na gönderdikleri ve sahip oldukları tüm markaları kapsayan konsolide mali tablolardan elde ediliyor.



100 marka/marka portföyünün oluşturduğu değerlerin toplamı ise geçen yıla göre yüzde 10 artışla 33 milyar dolara ulaşıyor.

Ancak Türkiye’nin ilk 100 markasının toplam değeri, Brand Finance tarafından hazırlanan dünyanın en değerli markaları listesinin 4’üncü sırasında 36 milyar dolarla yer alan IBM’in değerinden daha az olması dikkati çekiyor.

İletişim üst sıralarda

Brand Finance’ın listesinde telekomünikasyon şirketleri sahip oldukları markaların değeri ile üst sıralarda yer alıyor. Toplam değerin yaklaşık üçte birini ise bankalar oluşturuyor. Banka marka değerlerinde bir önceki yıla göre belirlenen artış ise yüzde 40.

Türkiye dahil 20 ülkede faaliyet gösteren Brand Finance, küresel ya da ülke çapında yayınladığı sıralama tabloları ile marka sahiplerinin marka değerinin şirket faaliyetine olan etkisini gözlemlemesini amaçlıyor. Uyguladığı değerlendirme yöntemi ISO tarafından akredite edilen Brand Finance, ABD Gelir İdaresi, İngiltere Gelir İdaresi başta olmak üzere dünyanın önde gelen mesleki kuruluşları tarafından saygın kabul ediliyor.

Kalite Kongresi Kasım’da

KALİTE Kongresi’nin 20’ncisi, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ev sahipliğinde 29-30 Kasım’da düzenlenecek. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek kongrede ‘Fark Yaratmak’ teması ele alınacak. Bu yılki kongreye konuşmacı olarak Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın katılması öngörülüyor. KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, kongreye 3 bine yakın kişinin katılacağını belirtti.

Petkim: Yerli üretim olmazsa bazı sektörler riske girer

PETKİM Genel Müdürü Hayati Öztürk, her yıl 8-10 milyar dolar petrokimya ürünleri ithalatı yapan Türkiye’de yerli üretim olmazsa petrokimyaya bağlı sektörlerin uzun vadede varlıklarını sürdürmesinin riske gireceğini söyledi. Öztürk, Socar&Turcas Grubu’nun 2020 yatırım projeksiyonu içinde yer alan rafineri yatırımının temelinin ekim ayında atılacağını, rafineri, petrokimya, lojistik ve enerji yatırımlarıyla üretimde yerli girdi oranını artıran, pazar payını yükselten bir konuma ulaşmayı öngördüklerini belirtti. Petkim’in halen yüzde 20’ler seviyesinde olan pazar payını yapacağı yatırımlarla 2020’de yüzde 40’a çıkarmayı öngördüğünü dile getiren Öztürk, bunun da bir Petkim daha kurulması anlamına geldiğini ifade etti.Cari açığın bir risk oluşturduğu bu dönemde ithalatın artık eskisi kadar kolay olmayacağını ifade eden Öztürk, dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle kur riskinin arttığını söyledi. Öztürk, “Kur riskinin yükselmesi ve ortaya çıkan fiyat riski nedeniyle Petkim avantaj sağlayabilir” dedi.

Haberin Devamı