Gazete Vatan Logo
Magazin En büyük tutkusu kariyeri oldu

En büyük tutkusu kariyeri oldu

Sağlıklı beslenmek onun için bir yaşam tarzı, tutku ve kariyeri. Aklınıza kısıtlamalarla dolu bir mutfak gelmesin. Pınar Sabancı’nın evinde ve iş yeri olan Misa mutfağında lezzetli, sağlıklı ve hatta “anti-aging” atıştırmalıklar çıkıyor. ELLE Dergisi kendisiyle evinde buluşup kişiye özel diyet yemek ve detoks üzerine olan yeni işini, baharı ve hayallerini konuştu.

En büyük tutkusu kariyeri oldu

Anne, eş ve iş kadını. Sıkı bir hayvansever. Doğa dostu. En büyük tutkusu, sağlıklı beslenme. Bu tutku kariyer çizgisini de belirledi. Misa’nın sahibi Pınar Sabancı, güne erken başlıyor, önce henüz çok küçük olan oğluyla ilgileniyor, dokuz gibi de evden çıkıyor. “Yeni işim (Misa) çok vakit aldığından genelde akşam yedi-sekizden önce evde olamıyorum” diyor.

Misa’nın tam olarak nasıl bir iş olduğunu bu sayfalarda okuyacaksınız. Özetle, Misa mutfağında kişiye özel diyet yemekler ve detoks üzerine sağlıklı menüler hazırlanıyor, hepsi adrese ulaştırılıyor. Nisan ayı itibarıyla www.misa.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde bilinçli olan herkesin yöneldiği ve hayatına dahil etmeye özen gösterdiği sağlıklı beslenmeyi, yani en büyük tutkusunu, Pınar Sabancı’yla Beylerbeyi’ndeki evinde, keyifli bir sofra ve davette konuştuk. Ve oradan birkaç kolay ve sağlıklı tarifle ayrıldık.

Sağlıklı beslenmek sizin için ne zaman bir tutkuya dönüştü?

18 yaşında Amerika’ya okumaya gittim. O dönem evimde hiç yemek pişmezdi, hep dışarıdan söylerdik.

Haberin Devamı

Henüz sağlıklı beslenme bilincini taşımıyordum. Oradaki son senemde beslenme üzerine okul dersleri almam sonucu bunu çok sevdiğime karar verdim. O dönemde bu işin bilimini, insan vücuduna etkilerini öğrendim. Evde değişik tarifler denemeye başladım.

Sizin için sağlıklı beslenmek nedir?

Benim için sağlıklı beslenme, bir hayat tarzı. Ama açıkçası yasaklara, yemek kısıtlamalarına çok inanmıyorum.

Genel olarak yeterli protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin içeren gıdaları tüketmek, dengeli beslenmek ve işlenmiş gıdalar, beyaz un, şeker, aşırı kafeinden uzak durmak yeterli. Tek tip beslenmek, proteine çok yüklenmek veya yağı tamamen kesmek, kaloriyi aşırı kısıtlamak, yapılan yanlışların bazıları. Hedef, ölçülü ve mevsiminde yemeyi hayat tarzı haline getirmek olmalı.

Küçükken de sık sık mutfağa girerdi

Küçükken bu alanda çalışacağınıza dair işaretler var mıydı?

Küçükken okuldan eve gelince kendi çapımda bazı malzemeleri birleştirip peynirleri eritir, baharatlar serper, kendime mini sandviçler hazırlardım. Yemek yemeyi her zaman sevdim ama bu alanda çalışacağımı gösteren belirgin bir işaret yoktu. Bizim evin kuralları vardı. Makarna yemek istiyorsan önce bir tabak ıspanak bitecek. Tatlı yenecekse, önden balık yenmeli gibi. O yüzden de her şeyi yerdim.

Haberin Devamı

Yemekle ilgili eğitim aldınız mı?

Üniversitedeyken dışarıdan dersler aldım, sertifika kurslarını tamamladım. Mezun olduktan sonra da beslenme üzerine dersler almaya devam ettim. Şu an American Association of Nutritional Consultants (Amerikan Beslenme Danışmanlığı Kurumu) üyesiyim ve beslenme danışmanı olabilmek için yakın zamanlarda yapılacak sınava hazırlanıyorum.

Mutfaklar bahar gelince güzel

Bahar deyince aklınıza hangi yemekler geliyor?

Bahar gelince, kışın kasvetinden sıyrılıp neşeli, taze, renkli yiyecekler tüketmek istiyorum. Benim için bahar, enginar demek, bol rokalı, maydanozlu, havuçlu salata, çağla, erik ve çileğin yolunu heyecanla beklemek demek.

Piknik yapmayı sever misiniz?

Doğayla iç içe olmayı her zaman çok severim. Ama İstanbul’da bu tarz mekanlar bulmak artık imkansız, o yüzden maalesef yapamıyoruz.

Haberin Devamı

Sağlıklı öğünler her gün adrese teslim

Misa’da tam olarak neler yapıyorsunuz?

Sekiz kişilik ekibimizle, gıda mühendisimiz ve diyetisyenimizin gözetiminde, benim tariflerimin üzerinden temiz, sağlıklı ve lezzetli öğünler hazırlıyoruz. Kişinin boy, kilo, yaş, cinsiyet, hareket oranına bağlı olarak hazırlanan menülerimiz, her sabah beş öğün olmak üzere evlere teslim ediliyor. Tariflerimi, yemek üzerine gezilerimi, keşiflerimi blog’umda paylaşıyorum.

Sizin ideal kahvaltınız, öğle ve akşam yemekleriniz nedir?

İdeal kahvaltım avokadolu, cevizli, lor peynirli güzel bir omlet. Öğle yemeğim genelde koşuşturma içinde ya da ofiste geçiyor. Sebzeli, ızgara hindili bir tam buğday dürüm, yanına ayran benim için ideal. Akşam yemeklerini abartmıyorum, ızgara somon ve sıcak bir çorba en sevdiğim seçenektir. Dışarıdan yiyeceksem, suşi favorim.

Aileniz, çevreniz sağlıklı beslenmeyi önemsemenizle ilgili neler söylüyor?

Haberin Devamı

Bizim evde her türlü yemek pişer. Katı kurallarımız yok. Herkes sevdiğini yemekte özgür. Kendime yasakladığım, yemediğim yiyecek yok. Canım çekince çikolata da yerim, makarna, pizza da... Ancak hayat tarzı olarak, dolabımda her zaman sağlıklı, şekersiz, katkı maddesiz alternatifler bulunduruyorum. Ailenin kadınları bu durumdan memnun. Biz Çerkez’iz, kendimize özgü bir yemek kültürümüzün olmasının yanı sıra tüm ailem yeme içmeye çok düşkündür. Hazırladığım sağlıklı, değişik atıştırmalıkları severek yiyorlar. Kayınvalidem çay saatinde mutlaka kurabiyesini yer. Sağlıklı atıştırmalıkları çok sever, benden tarifler alır.

Nasıl alışveriş yaparsınız?

Güvendiğim mahalle manavımızdan organik veya doğal ürünler almaya gayret ederim. Yıllardır alışveriş yaptığımız balıkçıdan taze balık alırım. Mevsimine göre alışveriş yapmaya gayret ederim. Bu ürünleri günlük taze alsak da haftanın bir günü toptan market gezimiz oluyor. Evin yiyeceklerini kendim almaya gayret ediyorum.

Evinizde en sevdiğiniz, en çok vakit geçirdiğiniz oda hangisi?

Çatıda kendime ait, çok vakit geçirdiğim bir alanım vardı. Oğlum Yalçın doğduğundan beri giriş kattaki oturma odasına taşındım. Oyun alanı burada olduğu için, evde olduğum zaman burada geçiriyorum zamanımı. Akşamları da tekrar çatıya çıkıp film izlerim.