Gazete Vatan Logo

En büyüğün temelini Başbakan atıyor!

En büyüğün temelini Başbakan atıyor!

150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyüklerinden olacak 3. havalimanının temelini Başbakan Erdoğan bugün atıyor. 10 milyar dolarlık proje 2016 yılında hizmete açılıyor.

Karadeniz’in Avrupa yakasında Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında yapılacak İstanbul’un 3’üncü havalimanının temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılıyor. 42 ayda tamamlanacak ve 2016 yılında açılacak havalimanı tam faaliyete geçtiğinde ise yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak. Bütün yatırımlar bittiğinde ise projenin 10,2 milyar dolara mal olması hesaplanıyor.

Dünyanın 5. büyüğü olacak

Havalimanının ticari uçuşlara 2017 yılında başlaması planlanıyor. Yapılan planlama çerçevesinde ise havalimanı 4 aşamadan oluşacak. İlk aşama 42 ay içinde tamamlanacak. 4. aşama da tamamlandığında 6 piste sahip olacak. Her pistin bir saatlik iniş kalkış kapasitesi ise 19 olacak. Pistlerin uzunluğu ise 3 bin 500 ile 4 bin 100 metre arasında değişecek. Apronun kapasitesi 500 uçak ile dünya standartlarının üstünde olacak. Bütün bu özellikleri ile dünyanın en büyüğü olarak bilinen Airbus A380’e de ev sahipliği yapabilecek. Yaklaşık 77 kilometre karelik alanı ile Dammam Kral Fahd Havalimanı ve üç ABD havalimanından sonra dünyanın beşinci büyük havalimanı olacak.

İhale süreci


Üçüncü havalimanı projesi için düğmeye 13 Ağustos 2012 tarihinde basıldı. Bakanlar Kurulu’nda Atatürk Havalimanı’nın yetersizliği üzerine yeni havalimanına karar verildi. Yer tespit edildikten sonra proje tamamlandı ve ihale süreci de 24 Ocak 2013’te başladı. Son ihale turu ise 3 Mayıs 2013’te tamamlandı. Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ihaleyi, 96 tur sonunda 22 milyar 152 milyon Avro ile Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa Ortak Girişim Grubu kazandı. 20 Mayıs 2013 tarihinde ise sözleşme imzalandı.

Rakamlarla havalimanı

165 yolcu köprüsü, 8 kontrol kulesi, 6 pist, 500 uçaklık apron, 70 bin araç kapasiteli otoparkı olacak. 350 bin ton çelik, 10 bin ton alüminyum, 415 bin metrekare cam kullanılacak. 2.5 milyar metreküp alan doldurulacak. Orman alanındaki 657 bin ağaç kesilecek, 1.8 milyonu ise taşınacak. Proje bittiğinde ise hem 3. Köprü hem de Kanal İstanbul ile entegre olacak.

Göller boşaltılıyor

3’ÜNCÜ havalimanı inşaat sahası içinde kalan irili ufaklı onlarca göl ve gölet kanallar açılarak Karadeniz’e boşaltılıyor. Arnavutköy Tayakadın ve Akpınar köyü arazisinde bulunan göller, havalimanı arazi çalışmaları kapsamında kurutuluyor. Göl suları açılan kanallarla Karadeniz’e boşaltılıyor. Yarın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen temel atma töreni öncesi arazideki çalışmalar son hızıyla sürüyor. İşçiler arazideki suların boşaltılacağını, ardından düzlenecek arazinin deniz seviyesinden 80 metre yükseklikte doldurulacağını söyledi.

Haberin Devamı