Gazete Vatan Logo

En ‘Kibar’ babayiğit

Tofaş ve Oyak Renault’dan sonra yerli oto projesine Hyundai Assan da talip oldu

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Sayın Başbakanımıza projeye talip olduğumuzu aktardım. Yatırım için de milyar dolarlara gerek yok. 400 milyon dolara bu işi hallederiz. Hükümet destek verirse, yerli aracı üretiriz” dedi.

Yerli otomobilde ‘babayiğit’ler çoğalıyor. Koç Holding ve ortağı Fiat ile Oyak Renault’nun ‘Türk markası’na talip olmaları, rakiplerini harekete geçirdi. Tofaş ve Oyak Renault’dan sonra Türkiye’deki üretim kapasitesini 120 bin adetten 200 bin adede çıkarmaya hazırlanan Hyundai Assan da ‘Ben de babayiğidim’ dedi. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sanayicilere yönelik ‘Yerli marka yaratın. Yok mu bu işe girecek babayiğit’ çağrısıyla birlikte Güney Koreli ortaklarına projeyi götürdüklerini belirterek, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün’e projeyle ilgilendiğimizi aktardım. Sayın Başbakanımıza yerli otomobili üretmeye aday olduğumuzu aktardım. Hyundai Assan olarak böyle bir projeden uzak olamayız” açıklamasını yaptı.

400 milyon dolar yeter

Kibar, yerli otomobilin dile getirildiği gibi milyar dolarlar harcanmadan yaratabileceğini, bunun için de mevcut platformların kullanılmasının mantıklı olacağını savundu. Ali Kibar, şöyle devam etti:

“Projede yatırım tutarıyla ilgili milyar dolarlar havada uçuşuyor. Paralar öyle kolay kazanılmıyor. Yerli otoda ürettiğimiz bir aracın platformunu kullanabiliriz. Motor ve şanzıman üretmek de çok zor değil. 300 milyon dolarlık bir yatırım gerekir. Sıfırdan yaratılmayacağı için araç için 100 milyon dolar harcanır, toplam 400 milyon dolarlık yatırım eder. Yerli otomobilin tek versiyonu iç pazarda 40-50 bin adet satar. Yurtdışına 50 ile 70 bin adet arasında ihraç yapılabilir. Bu da 100-120 bin adetlik üretim anlamına geliyor. Eğer hükümet yerli otomobilde önemli teşvikler verirse, Hyundai Assan olarak biz bu işe gireriz. Konsorsiyum işine ise sıcak bakmayız.”

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı, teşviklerin içeriğiyle ilgili olarak “Örneğin 100 liralık yatırım yaptıysam bunun 60 lirasını devletin karşılaması lazım. Bunun yanı sıra üçüncü dünya ülkelerinden getireceğim yedek parçalarda gümrük vergisi alınmasın. Yerli otomobil dünyaya pazarlanacak, isim yaratılacak bunun için marka tanıtım çalışması gerekiyor. Özetle yerli oto üretmenin cazip hale getirilmesi şart” şeklinde konuştu.

Küçük ve az yakan olmalı

Peki yerli otomobil hangi segmentte olmalı? Ali Kibar, bu sorunun cevabını şöyle verdi: “Dünyada enerji yani yakıt tüketimi ve çevre ön planda. Yerli otomobilin bu normları karşılaması gerekiyor. A segmentinde yani küçük otoda Türkiye’de büyük bir boşluk var. Hyundai Assan olarak düşük motor hacimli, az yakıt tüketen, karbondioksit salınımı düşük bir araç üzerinde duruyoruz. Bu tip bir otomobil, ülkemiz için büyük bir fırsat yaratabilir.”

i20 sedanı yerli marka yaparız

Hyundai Assan CEO‘su Won Shin Chang, yerli otomobil konusunda devletin teşvik vermesi halinde B segmentinde bir sedan üretebileceklerini açıkladı. Chang, Güney Kore merkezle i20’nin sedan versiyonunu üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Yerli markaya sağlanacak destekler olumlu bir ortam yaratırsa, Kore’deki merkezimizden i20 platformu üzerine bir sedan otomobil geliştirilmesi için talepte bulunabiliriz. Elbette ki bu araca da Türkçe bir isim veririz” dedi.

i30 ile satış hedefini 50 bin’e yükseltti

HyundaI Assan, yeni i30 modeliyle 2012 yılı satış hedeflerini yukarı çekti. Ümit Karaarslan, yılbaşında 45 bin adet olarak belirledikleri bütçelerini pazardaki daralmaya karşın 50 bin adede çıkardıklarını söyledi. Karaarslan, “Bayilerimiz i30’u çok beğendi. Araca inanılmaz bir talep geldi. 3 bin adetlik satış hedefimizi 6 bine çıkardık. Geçen yıl eski jenerasyon i30’dan 2 bin 200 adet satmıştık. i20’ye de büyük rağbet var. Bu ilgiyi görünce satış öngörümüzü 50 bine yükselttik. 2011’de 49 bin adetlik araç satışına ulaşmıştık” diye konuştu.

Yenilenen i30’un fiyatı 43 bin liradan başlıyor

HyundaI’nin C hatchback segmentindeki modeli yeni i30, Türkiye’de satışa sunuldu. Sportif çizgileriyle dikkat çeken otomobil, 4.300 mm ile önceki jenerasyona göre 20 mm daha uzun, 5 mm daha geniş (1780 mm) ve ve 10 mm daha alçak (1470 mm).

Araçta, Style ve Elite olmak üzere 2 farklı donanım seçeneği var. Başlangıç paketi olan Style paketinde ABS, EBD (Elektronik Fren Dağıtımı), TCS (Çekiş Kontrol Sistemi), ESP (Elektronik Stabilite Programı), VSM (Araç Stabilite Yönetimi), HAC (Yokuş Kalkış Desteği), LED gündüz farları, aktif ön koltuk başlıkları, ön, yan ve perde hava yastıkları standart olarak sunuluyor. Elite donanım seviyesinde ise tüm bu güvenlik ekipmanlarına ek olarak diz hava yastığı ve elektrikli park freni bulunuyor.

Style donanım paketinde sunulan diğer özellikler arasında hareketli ön kol dayama, çeşitli sürüş modlarına göre direksiyon tepkilerinde değişiklik sağlayarak keyifli bir sürüş sunan Flex Steer, cruise control, bilgi ekranı, deri direksiyon ve vites topuzu, direksiyondan kontrollü ve iPod uyumlu müzik sistemi, hava kalitesi kontrol sistemi, Bluetooth ve ses tanıma sistemi, otomatik kararan iç dikiz aynası, viraj içini aydınlatan statik dönüş farları, far ile yağmur sensörü, ön cam buz çözücü, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve alarm sunuluyor.

Yeni i30, ikisi de 1.6 litre hacime sahip olan benzinli ve dizel motor seçenekleri ile satışa sunuldu. Yeni i30’un dizel motoru 128 beygir güç ve 260 Nm tork üretiyor. Otomobil 100 kilometrede 4.3 litre yakıt harcıyor. Benzinli yeni i30 GDI 135 beygir gücünde. Araç, 100 km’de 6 litre harcarken, maksimum 192 km hıza ulaşabiliyor. Otomobilin tüm motor seçeneklerinde manuel ve otomatik şanzıman mevcut. Yeni i30 GDI’ın fiyatı 43 bin liradan başlıyor. Dizel i30 da 50 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla showroomlardaki yerini aldı.

YÜZDE 10

Ümit Kararslan, 2013 yılında ‘müşteri memnuniyetinde’ bir numara olmak istediklerini söyledi. Karaarslan, 2015’te ise yeni model atağıyla pazardan yüzde 10 pay almayı hedeflediklerini kaydetti.

Başbakan’dan Hyundai’ye ‘Motor üret, arsa bizden’ teklifi

Güney Kore ziyaretinde yıllık 500 milyar dolar ciroya sahip sekiz CEO’yla biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şirketleri Türkiye’ye yatırıma çağırdı. Erdoğan, Güney Koreli Hyundai’ye yerli otonun motorunu üretme teklifinde bulundu. Hyundai de teşvik paketini beklediğini söyleyince, Erdoğan, “Paketi görünce fazla dayanamayacaksınız” şeklinde yanıt verdi. Hyundai teklifi kabul ederse bedava arsa verilecek, sosyal güvenlik giderlerinin büyük bölümü karşılanacak ve düşük vergi ödemesi sağlanacak.

CEO’larla görüşmede söz alan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Hyundai’nin uzun süredir beklediği müjdeyi verdi. Çağlayan, 26 Mart’ta Başbakan Erdoğan tarafından Türkiye ile Güney Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanacağını açıkladı. Çağlayan, yeni teşvik sistemini hayata geçirme konusunda son noktaya gelindiğini ekledi.

Haberin Devamı