Gazete Vatan Logo

Emre'nin 'Metro Goldwyn Mayer'i olun!

ABD'deki genç Türk yönetmen 'sizi' arıyor

Amerika'da genç bir Türk yönetmen filmi için sponsorlar arıyor. Üstelik gayet yaratıcı ve sıradışı bir yöntemle... Zengin insanlar gibi 'sanatın hamisi' olmak ve "O yönetmeni ilk keşfedenlerden biri benim" deme zevkini yaşamak için 3 dolar bile yeterli.

Kickstarter (Motor Marşı) Amerika temelli bir internet sitesi. Her türlü yaratıcı proje sahiplerinin kendi kaynaklarını yaratabilmesi amacıyla kurulmuş dünyadaki en büyük platform. Her hafta binlerce insan müzik, film, sanat, teknoloji, tasarım, yemek, baskı ve diğer yaratıcı projelere milyonlarca dolar bağış yapıyor. Bağışların karşılığında, her projeye özgü deneyimleri ve ürünleri vaat ediyorlar.

DESTEK AMERİKALILARDAN GELİYOR

Emre Özdemir, Amerika'da yaşayan genç bir Türk yönetmen. Kickstarter'i "Rüzgar, Kum ve Yıldızlar" adlı filminin bütçesini tamamlayabilmek için kullanıyor.

25 yaşındaki sanatçı, İstanbul'da doğup büyüdü, üniversite eğitimini film yapımı üzerine ABD'de tamamladı. Urva adlı tez filmi New Jersey film festivalinde en iyi öğrenci filmi ödülünü aldı. Hem ABD'de hem Avrupa'da bir çok film festivalinde gösterilen belgesel, Kastamonu'nun Urva köyünde geçiyor.

Kısa metrajlı filminin başarısı üzerine uzun metrajlı bir film için kolları sıvayan Emre Özdemir, Kickstarter'da kendi bağışçılarını arıyor.

Hedefini yakalayabilmesi için 2 günden az bir süre kaldı.

Bu haberi dün yayına koyduğumuzda 6 bin doların yalnızca 2278 dolarını toplayabilmişti. Şimdi ise 5 bin dolara ulaştı. Rüzgar Kum ve Yıldızlar filminin çekilmesi için yalnızca bin dolar daha gerekli.

Destekleyenlerin büyük çoğunluğunun Amerikalılar olması Özdemir'i biraz üzmüş...

"Bağışların yüzde 95'i Amerikalı tanıdıklarımdan geldi, herhalde Türkiye'dekiler bütçeyi bu şekilde toplamamı yabancıladılar. Türkiye'de Amerikalıların empatiden uzak, soğuk ve bencil insanlar olduğuna dair genel bir görüş vardır. Türkiye diğer küçük kapitalist ülkelerde olduğu gibi kapitalizmin devleriyle hırsla yarışıyor. Bu sırada binlerce yıllık birikimi olan kültüründen, adetlerinden hızla sıyrılıyor, kendine yabancılaşıyor. Türkiye'deki arkadaşlarımdan, tanıdıklarımdan beklediğim yardımı alamayınca önce üzüldüm, sonra bu hırslı yarışın bazıları için ölüm kalım niteliğinde olduğunu hatırladım" diyor.


EMRE, FİLMİNE SPONSOR OLANLARA NELER VAAD EDİYOR?

3 dolara filmden orijinal bir fotoğraf,
10 dolara çerçevelenmeye hazır kendi seçeceğiniz orijinal bir fotoğraf, 20 dolara eski filmin DVD'si, 50 dolara hem eski filmin hem de desteğinizle yapılacak filmin DVD'si,
100 dolara Rüzgar, Kum ve Yıldızlar filminin sınırlı sayıda basılacak fotoğraf kitabı ve her iki filmin DVD'leri sizin olacak.

250 dolara filmin sponsorları arasında adınız geçecek ve özel bir hediye paketi alabileceksiniz,
500 dolara büyük destekçi olup, daha özel bir hediye paketi alarak yeni filme start verebilirsiniz.

TIKLAMANIZ GEREKEN ADRES ŞU:

http://www.kickstarter.com/projects/560768545/wind-sand-and-stars/backers

Kickstarter : Hepsi ya da hiç

Her Kickstarter projesi hedeflediği tutara, proje sahibinin belirlediği zaman dolana kadar erişmek zorunda. Bu yerine getirilmezse, toplanan para proje sahibine iletilmiyor. Nedeni ise, hem projeye bağis yapanları hem de proje sahibinin haklarını korumak. Böylelikle hedeflenen tutara erişilmediği için proje sahipleri gerekenden eksik bir tutarla projelerini tamamla zorunluluğundan kurtulmuş oluyor. Aynı zamanda projelerini riske girmeden test etmiş oluyorlar.

Eğer proje hedeflediği tutara erişirse, bu tutarın yüzde 5'ini kickstarter hizmet bedeli olarak alıyor. Yapılan her bağış miktarının yüzde 5'i de Amazon'a banka transfer hizmet bedeli olarak gidiyor.

Her proje bağımsız kişiler tarafından yaratılıyor. Bu sitede her türlü projeye rastlamak mümkün. Büyük, küçük, ciddi, mizahi, geleneksel ve deneysel. İlham verici, eğlendirici, inanılmaz bir çeşitlilik.

Kickstarter ve Indiegogo gibi benzeri siteler henüz Amerika dışında pek tanınmıyor. Hatta Amerika dışında tuhaf karşılanıyor da denebilir.. Amerikan kapitalist liberal düzenin politikaları sonucu Avrupa'nın aksine Amerikalı sanatçılar devlet desteği yerine özel sanat kurumları ve zenginlerin bağışları ile bu açığı kapatmaya alışkın. Kickstarter bu alışkanlığı halkın geneline yaymayı amaçlıyor.. Böylelikle sadece zenginlerin ya da özel sanat kurumlarının seçtikleri projeler hayat bulmuş olmuyor, üstten dayatılan bir estetik anlayışın aksine, halk kendi görmek istediği projeleri hayata geçiriyor. Örneğin, televizyonda görmek istediği filmleri kanalların sunduğu seçenekler arasından seçmek yerine, kendisi bir nevi sipariş vermiş oluyor ve bağımsız sanatçılar destekleniyor.

Haberin Devamı