Gazete Vatan Logo

Emniyet'ten şok açıklama!

Kamu kurumlarına ait internet sitelerinin veri tabanlarına girerek 70 milyonun kimlik bilgileri çalındı

Emniyet'ten şok açıklama!

Kamu kurumlarına ait internet sitelerinin veri tabanlarına girerek 70 milyon kişiye ait elde ettikleri kimlik, adres ve telefon bilgilerini icra avukatlarına ve tefecilere sattıkları ileri sürülen 15 kişi yakalandı, 600 avukata suç duyurusunda bulunuldu


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 70 milyon kişiye ait kimlik, telefon ve adres bilgilerini resmi kurum ve kuruluşların veri tabanlarına girerek yasa dışı yollardan elde eden 15 kişilik çete yakalandı. Çetenin elde ettiği bilgileri sorgulama programı adı altında icra avukatlarına ve tefecilere sttıkları ileri sürüldü.



Vatandaşlardan gelen ihbarı değerlendiren İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şubesi 8 ay önce soruşturma başlattı. Elebaşılığını E. K.’ın yaptığı çetenin Mersin ve İstanbul olmak üzere 7 ilde faaliyet gösterdiğini belirleyen polis yaptığı operasyonlarda 3’ü kadın 15 kişilik çeteyi çökertti. Çete üyelerinin kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda 16 harddisk, 11 laptop, 16 telefon, 20 Flash Bellek, 82 Cd-DVD ve 15 de hukuk bürolarına satışı yapılan adres programı ve telefon sorgu programına ait satış sözleşmesi ele geçirildi.


Nasıl çalışıyorlar

Polis yaptığı çalışmada çetenin çalışma yöntemini de ortaya çıkardı. Çetenin resmi kurumların internet sitelerini çökerterek ele geçirdiği bilgilerin yanı sıra, seçmen kütüklerinden ve araç plakalarının bulunduğu sistemden de vatandaşlara ait bilgileri kopyaladığı belirlendi. Bu bilgileri Mersin’de kurdukları danışmanlık ve bilgisayar programı şirketinde depoladıkları belirlenen çete, bu bilgileri daha sonra plaka, adres ve telefon sorgulama programlarına çevirdi. Şirketi büyütmeye karar veren çete üyeleri Tülin Umutsoylu isimli kadını da sekreter olarak işe aldı. Daha sonra da çete lideri Emrah K.n’ın kardeşi S.ve sevgilisi olduğu ileri sürülen E. T.’da şirkette çalışmaya başladı. Çete bu bilgileri ranta dönüştürmek için ise ilginç bir yola başvurdu.

Haberin Devamı



600 avukata inceleme

Adres ve kimlik kayıtlarının bulunduğu arama programları, icra işlerini yürüten avukatlara satıldı. Haklarında icra davaları olan ve kayıplara karışan davalı kişilere ulaşmakta güçlük çeken avukatlar satın aldıkları bu yasa dışı bilgilerle davalılara kolaylıkla ulaşıyordu.

Polis bu bilgiler ışığında yaptığı çalışmalarda, çeteden sorgulama programı satın alan 600 avukatı belirledi. Çeteden programı satın alan avukatların listesini çıkaran polis, avukatlar hakkında Adalet Bakanlığı’na suç duyurusnda bulundu. Çetenin sorgulama programlarını avukatların yanı sıra tefecilere de sattığı polis tarafından tespit edildi. 3 milyon haksız kazanç elde eden çete üyeleri, polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Haberin Devamı