Gazete Vatan Logo

Emniyet Genel Müdürü Uzunkaya: Ankesör soruşturmasında 4 bin hat tespit edildi

FETÖ’ye yönelik ankesörlü telefon soruşturmasıyla ilgili konuşan Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya 81 ile yayılan operasyonlarda şu ana kadar 4 bin hat tespit ettiklerini, 12 bin şüphelinin gözaltına alındığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürü Uzunkaya: Ankesör soruşturmasında 4 bin hat tespit edildi

Türk Polis Teşkilatı’nın 174. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında üç radyodan ortak yayınlanan Ağır Masa programında konuşan Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya "Çekiçle kasa açan hırsızların yerini günümüzde masa başında çayını yudumlayarak haksız kazanç suçlular aldı"dedi. FETÖ soruşturmalarından uyuşturucuyla mücadeleye kadar birçok konuda önemli bilgiler veren Celal Uzunkaya’nın açıklamalarının satır başları şöyle:

47 yıldır içinde bulunduğum emniyet teşkilatımızda yüksek okul mezunu sayısı yüzde 2-3’tü. Bugün Emniyet Teşkilatımızın yüzde 100’e yakını üniversite ve yüksekokul mezunu. Lisansüstü ve doktora eğitimi yapmış yüzde 3-5’lik dilimlere varan personelimiz var. Emniyet Teşkilatımızın personel sayısı 309 bini buldu.

EN ÜST DÜZEYDE TEKNOLOJİ KULLANIYORUZ

Yıllarca suçluların arkasından koşturan bir yapıdan şu anda ön alan, suç alanlarını daraltan suçlularının muhtemel kabiliyetlerine göre önceden bir takım alternatifli tedbirler geliştiren çok daha profesyonel bir polis yapılanmasına gidildi. Böyle bir süreçte emniyet teşkilatının her yönü ile karşısına çıkabilecek ihtiyaçlarını, taleplerini de doğal olarak karşılamak durumundasınız. Teşkilatımızın özellikle bilgi teknolojileri, iletişim, bilişim konularında son yıllarında belki hemen hemen tüm kurumlarda iddialı olarak söyleye bilirim ki çok daha üst düzeyde teknolojiyi kullanan ve bunu görev alanına yansıtan bir teşkilatız.

Haberin Devamı

KASA HIRSIZLARININ YERİNİ SİBER SUÇLULAR ALDI

Siber suçlarından bilişim suçlarına sanal dünyada ki olan her türlü suç alanlarına artık bugün günümüzde yıllar öncesi eline balyozları çekiçleri alıp da hırsızlık yapan kasa açan insanların yerini günümüzde masa başında sanal alem çayını yudumlayarak haksız kazanç elde eden suçlular aldı. Dolayısıyla suçun vasfı ve işleniş şekilleri değişince siz de doğal olarak bu işleniş alanlarını ve irtibat kanallarını kesmek takip etmek ve ona göre tedbir almak durumundasınız. Bugün polisimiz özellikle bilişim suçlarıyla alakalı modern metotları en üst düzeyde kullanıyor. Bu yönü ile oldukça başarılı sonuçlar alınıyor.

Haberin Devamı

FETÖ’DE KENDİ İÇİNDE AYIKLAMAYI İLK BİZ YAPTIK

FETÖ’yle mücadele tüm hızıyla sürüyor. Emniyet Teşkilatı 15 Temmuz öncesinde, 17-25 Aralık sonrasındaki süreçte diğer kurumlara göre ilk defa kendi içerisinde bir ayıklama FETÖ yapılanması ile irtibatlı iltisaklı unsurlarını deşifre edip yargının önüne taşıma görevini uyguladı. Bu sayede bu teşkilatın kadrosu 15 Temmuz’da en dik ve net duran teşkilattı. Ve milletle birlikte milletin başında öncü rol oynayan Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte 15 Temmuz ve sonraki sürecin en belirleyici faktörlerinden birisi oldu.

ANKESÖRDE GÖZALTI SAYISI 12 BİN

FETÖ’ye yönelik ankesörlü telefonlar üzerinden kurulan iletişimlerle ilgili arkadaşlarımızın bu konu yapmış olduğu çalışmada, örgütün ‘ByLock’ ve ‘Eagle’ gibi iletişim kanallarının ötesinde bir de ankesörlü telefonlarla büyük bir iletişim ağını tespit ettik. Bu konuda şüphelilerin göz önün de olmayacak kamera kayıtları bulunmayacak yerleri seçtiklerini gördük. Konuşmalar sadece 40-45 saniye görüşüp buluşma yerleri veriliyor. Bu görüşmelerin başka bir özelliği ardışık olması. Ardışık olması şu, aynı kişiler ankesörlü telefon üzerinden irtibatlı olduğu bağlı 3-5 ayrı kişiye aynı telefonlardan peş-peşe telefon açıyor. Onların kayıtlarından bağlantılı olan kişilerin üzerinden de diğer dikey ya da yapay bağlantılı yapılanmalar tespit ettik. Örgütün hücresel yapısını iletişim haritasını ve arka planda gerçekleşen örgüt üyelerinin buluşmalarını kapsayan bir iletişim haritasıyla hücresel yapının şemasını çıkarttık. Bu kişilerle ilgili gözaltı ve adli işlemler başlatılıyor. 4 bin hat tespit ettik. Şu ana kadar bildiğim kadarıyla gözaltı sayısı 12 binin üzerinde. İllerde faaliyetlerimiz hala devam ediyor.

Haberin Devamı

İki temel sorunumuz var, buralarda her yıl binlerce insanımız rutin olarak hayatını kaybediyor ve maalesef toplum bunlarla alakalı bağışıklık kazanmış. Bunlardan bir tanesi trafik bir tanesi uyuşturucu.Türkiye uyuşturucuyla alakalı bir zamanlar geçiş güzergahı olan bir ülkeydi. Belli bir binlik yüzdelerle tanımlana bilecek uyuşturucu kullanıcısı vardı. Geçişten kaynaklı yıllarca başta PKK terör örgütü olmak üzere örgütler bu rant kapısını sonuna kadar kullandılar ve elde ettikleri bu suç gelirlerini ülkemize, devlerimize polisimize askerimize karşı top tüfek silah olarak kullandılar. Sadece uyuşturucudan PKK terör örgütünün yılda 3 milyar dolar civarında bir gelir elde ettiğini değerlendiriyoruz. Tabi bir işin tehdit boyutu bir haksız kazanç boyutu ve bir de insan kaybı boyutu var. Geçtiğimiz yıllarda binli rakamlara yaklaşan ölümler oldu bu da bilinen ve tespit edilen. Daha önceki yıllarda 400-5000 bandında yükselen bu trend en pik rakamını 2017’ de 941’le gerçekleştirdi. Bu küçümsenecek bir rakam değil. 2018’in ölüm rakamı da son Aralık ayı rakamları da hastanelerden 3 aylık gecikmeli alınıyor bilgiler sağlık bakanlığından adli tıptan 500’lü 550’li civarında ölüm raporu görünüyor. Bunun 600-500 gibi rakamı da tutulmasını biz başarılı olarak görüyoruz. Bu iniş trendini ortaya koyarsak ve düzenli olarak istikrarlı bir şekil de ülke olarak bunu sağlaya bilirsek inanıyoruz ki en azından uyuşturucuya bağlı insan kayıplarını ölümlerini büyük oranda engellemiş oluruz. Yani bunun bir başka konusu şudur, 950 kişinin bir yılda ölmüş olması ortalama her gün 3 kişinin uyuşturucu kurbanı olması demektir.

Haberin Devamı