Gazete Vatan Logo

Emeklilik Hesaplama İle Ne Zaman Emekli Olacağını Öğrenin

Sigortası olan kişiler, sigorta bilgilerini kullanarak internet üzerinden emeklilik hesaplamalarını yapabilmektedir. İnternet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bu hesaplama sayfası üzerinden emeklilik tarihinizi ortalama olarak öğrenerek, bu tarihten sonra emeklilik için işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Emekli olmak için kişilerin ilk olarak prim ve yaş kriterlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Prim olarak, kişinin belirli bir süre sigortalı olarak bir işte çalışması gerekmektedir. Bu sayede gerekli gün sayısına ulaşmak mümkündür. Bu gün sayısının yanında kişilerin emekli olmak için belli bir yaşa ulaşması gerekmektedir. Bu yaşa ya da prime sahip olmayan kişilerin emekli olabilmesi mümkün değildir. Bu tür durumlarda askerlik ve doğum borçlanması yollarına gidilebilir. Bu şartlar emeklilik için yeterli primi sağlıyorsa kişiler bu sayede emekli olabilmektedir. Aksi halde gerekli yaşın gelmesi için kişilerin beklemesi ya da prim için çalışması gerekebilmektedir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM - EMEKLİLİK HESAPLAMA - SSK SORGULAMA

Emeklilik Hesaplama Emeklilik hesaplama işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Diğer siteler yerine, kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu internet sitesi üzerinden işlemlerini yapması gerekmektedir. Bu hesaplama formunda ilk olarak kişinin cinsiyetini, doğum yılını ve işe başlama tarihini girmesi gerekmektedir. Bunun ardından kişilerin özel durumları ile ilgili bilgiler girilmelidir. Maluliyeti olan ve erken yaşlanması bulunan kişilerin bu durumların kesinlikle hesaplama alanına girmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin yanında SSK prim ödeme gün sayısı, varsa diğer sandıklarda bulunan gün sayısı, yurtdışında çalışmış sigorta sahipleri için yurtdışında çalışılan toplam gün sayısı, kişilerin fiili gün sayısı ve askerlik, sanatçı gün sayısı gibi bilgiler girilmelidir. Bu bilgileri bilmeyen kişilerin SSK hizmet dökümü alarak bu bilgilere ulaşabilir. Tüm bunların dışında son olarak 3600 günün ne zaman doldurulduğu gün, ay ve yıl olarak girilmelidir. Tüm bu bilgilerin girilmesi ile birlikte kişinin emekli olabileceği tarih sistem tarafından hesaplanarak belirtilmektedir.

Emeklilik Hesaplamada Dikkat Edilecekler

Emeklilik hesaplama yaparken kişilerin sigorta bilgilerinin doğruluğundan emin olması ve güncel sigorta bilgilerini girmesi gerekmektedir. Aksi halde sistem tarafından yapılacak hesaplama sonucunda yanlış bir tarih verileceği için kişinin emeklilik konusunda doğru bilgi alması mümkün olmayacaktır. Bunun yanında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bu hizmet sadece bilgi vermek amaçlıdır. Buradan alınacak sonuçlarla kuruma itirazda bulunmak, bir hak iddia etmek söz konusu değildir. Bu nedenle kişilerin emeklilik hesaplamaları yaparken bu durumlara da dikkat etmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı