Gazete Vatan Logo

Emekliler 2017'de ne kadar zam alacak?

Her yıl olduğu gibi 2017'nin Ocak ayında emeklilerin ne kadar zam alacağı merak ediliyor. Emeklilerin alacağı zam statüye göre değişecek. İşte emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili güncel bilgiler...

Emekliler 2017'de ne kadar zam alacak?

Binlerce emekli maaşlarının yeni yıl ile birlikte ne kadar zamlanacağını merak ediyor. Emeklilere yapılan zam oranları TÜİK'in Ocak ayında yayınlayacağı enflasyon rakamlarıyla kesin olarak belli olacak. Emeklilere yapılacak zamlara ilişkin güncel bilgiler haberimizin devamında yer alıyor.

SSK ve Bağ Kur'dan emekli olanların maaşları yılda 2 kez zamlanırken (Ocak-Temmuz), emekli sandığına bağlı kişiler için ise 2 yılda bir toplu sözleşmeler ile belirleme yapılıyor. Emekli zamlarıyla ilgili detaylı bilgiler:

EMEKLİLERİN MAAŞ ZAMLARI NE ZAMAN VE NASIL BELİRLENİYOR?

Emeklilerin maaş zamları, hangi statüde emekli olduklarına göre belirleniyor. İşçi ve esnaf emeklilerinin, yani eski adıyla SSK'lı ve Bağ Kur'luların emekli aylıkları yılda iki kez ocak ve temmuz aylarında zamlanıyor. Bir önceki altı aylık enflasyon oranına göre belirlenen artış, emekli aylıklarının enflasyondan korunması amacıyla yapılıyor. Bu sayede, emeklinin aylığı enflasyon karşısında erimiyor.

Memur emeklilerinin, yani emekli sandığı mensuplarının aylıkları ise iki yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen oranda artıyor. Bunun yanında, toplu sözleşmede belirlenen enflasyon oranının üzerinde enflasyon gerçekleşirse memurlar enflasyon farkı da alabiliyor.İşçi emeklileri 2017'de ne kadar zam alacak?

Haberin Devamı

İŞÇİ EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

2017 yılı ocak ayında SSK ve Bağ Kur emeklileri 2016 yılının ikinci altı ayında, yani temmuz aralık ayında gerçekleşen altı aylık enflasyon oranına göre zam alacaklar. Bu oran aralık ayı enflasyonu TÜİK tarafından açıklanınca netleşecek. Ancak enflasyon tahminlerine göre işçi ve esnaf emeklilerinin 2017 yılı ocak ayındaki maaş zamları yüzde 3.73 oranında olacak. Yani, bugün itibarıyla 2 bin TL emekli aylığı olan bir işçinin maaşı ocakta 2 bin 74 TL olacak. Aynı şekilde, Bağ Kur emeklileri de altı aylık enflasyon oranında zam alacak. Artışlar sonrası en düşük SSK emeklisi maaşı 1383 TL'ye, en düşük Bağ Kur emeklisinin maaşı 1087 TL'ye yükselecek.

MEMUR EMEKLİLERİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Haberin Devamı

Memur emeklilerinin maaş zamları toplu sözleşmeye ile belirleniyor. 2015'te imzalanan toplu sözleşmede 2017 yılı ocak ayı için belirlenen artış oranı yüzde 3. Dolayısıyla, memur emeklisinin maaş zammı net. Memur emeklilerinin maaşı ocak ayında yüzde 3 zamlanacak. Diğer yandan, memur emeklilerinin enflasyon farkı almaları zor gözüküyor. Toplu sözleşmeye göre 2016 yılı temmuz aralık ayındaki enflasyon oranı eğer yüzde 5'in üzerinde olursa, memur emeklilerine enflasyon farkı ödenecek. Bugün itibarıyla 6 aylık enflasyonun yüzde 5'i geçmesi zor olduğu için 2017 yılında memur emeklileri enflasyon farkı alamayacak. Yüzde 3'lük artış sonrası en düşük memur emeklisi maaşı ise 1751 TL olacak.