Ýstanbul’un jet sosyetesini cezbetti, gecesi 400 euro olan Kuum Otel’i doldurdu

Türkbükü’ndeki Kuum Otel, açýldýðý ilk yýlda 400 eurodan baþlayan fiyatlarýyla hemen hemen tamamý Ýstanbul’dan gelen müþterilerle yüzde 80 doluluða ulaþtý. Toplam 48 milyon euroya mal olan Kuum Otel ve rezidanslar ile Türkbükü’nün en büyük projesini gerçekleþtiren iþadamý Uður Tunçel, Bodrum’un ilk kapalý alýþveriþ merkezini yapmak için de kollarý sývadý

Haberin Devamı

Bodrum’da Temmuz ayýnda açýlan Kuum Otel, Uður Tunçel’in yatýrýmý. Bugüne kadar farklý konut projelerine imza atan iþadamý Türkbükü’nün en büyük projesini gerçekleþtirdi. 35 milyon euro yatýrýmla kurulan 66 odalý otelin yaný sýra Kuum’da, 13 milyon euro yatýrýmla 37 rezidans, SPA, Türk hamamý, kongre turizmine hizmet verebilecek toplantý salonlarý ile sosyal tesisler de var.

Trabzonlusunuz, Trabzon’da mý büyüdünüz?

Evet. Ýlk, orta, lise ve üniversiteyi Trabzon’da okudum.

Ýnþaatçýlýk genlerinizde mi var?

Yok hayýr, babam memurdu. Üniversitede okuduktan sonra iþe girdim. Askerlik dönüþü þantiye þefliðiyle iþe baþladým.

Nasýl kurdunuz þirketinizi?

Üç arkadaþ bir þirket kurduk, daha sonra da ayrý þirketler halinde devam ettik. 1980’lerde kuruldu. O dönemde Suudi Arabistan ve Libya modasý vardý.

Libya baþlamadan bitti

Hemen yurtdýþýna açýlabildiniz mi?

Hayýr ama gözümüzü yurtdýþýna dikmiþtik. Ne yazýk ki kötü zamana denk geldik. Amerikan ambargosu vardý Libya’da ve Libya’da bir anda tüm yatýrýmlar durduruldu. Libya macerasý bizim için baþlamadan bitti. Suudi Arabistan’ý da denedik. Gençtik, gözü karaydýk ama altyapýmýz yoktu. Teminat mektubu olmadan iþ yapýlmaz, o dönemlerde Türkiye’nin dýþa açýlýmý da yoktu.

Yoklarla baþlamýþsýnýz iþ hayatýnýza...

Yurtdýþýna döviz çýkarmak zordu, iþadamý olarak Maliye Bakanlýðý’ndan özel izinle yurtdýþýna çýkabiliyorduk. Elimiz kolumuz baðlýydý, o yýllarda istediklerimizi hayata geçiremiyorduk.

Þimdi 5 þirketiniz var...

Evet. Bunlardan biri inþaat üzerine, Birmaþ. Devlet taahhütleri yapan inþaat þirketimiz. 2003’ten beri taahhüt iþi yapmýyoruz. Birtur, otel yatýrýmlarý yapan þirketimiz, Orin, inþaat malzemeleri ve mobilya ithalatý yapan þirketimiz, Huto ise elektrik malzemeleri ithalatý yapan þirketimiz... Bodrum’da konut projeleri yapýyoruz.

Kuriþ þeytana uydurdu

Bodrum’a odaklanmýþ durumdasýnýz... Neden Bodrum?

Bodrum’da sahilde aldýðýmýz arazilerimiz vardý. Bu yüzden de Bodrum’a odaklandým. 2002’de ilk projemi yaptým. Yalýköy evleri. Sunset 1 ve Sunset 2 geldi ardýndan. Sonra Gökçebey evlerini yaptým.

Kuum Otel ilk oteliniz. Otel yatýrýmý yapmaya nasýl karar verdiniz?

Ýrfan Kuriþ beni þeytana uydurdu. Ýþin þakasý bir yana Kuum Otel’in yeri çok güzel. Hem eðlencenin içindesiniz hem de dýþýnda. Výcýk výcýk bir yer deðil. Ýrfan Kuriþ bana ’otel yapalým’ teklifini getirdi, benim de aklýma yattý.

Türkbükü’nde böyle bir otele ihtiyaç var mýydý?

Vardý. Biz o Türkbükü’nün curcunasýndan da uzak bir yerdeyiz.

Altyapý eksikliði konusunda ne yapýyorsunuz?

Yalnýzca bu proje için deðil, bugüne kadar yaptýðým her projede bu gerçekten yola çýkýyorum. Bodrum’da altyapý yok, bu yüzden de biz yapmak zorundayýz. Neredeyse bir aylýk susuzluða dayanabilecek bir sistem kuruyorum. Bu yatýrýmýmýzda deniz suyu arýtma tesisi de kurduk. Trafomuz da var.

Sizin projelerinizin bir özelliði de yaptýðýnýz her evin deniz görmesi...

Müþterilerim çok para vererek bu evlere sahip oluyor, bu yüzden de yaptýðým hemen hemen her evden denize girilir. Adam zaten Ýstanbul’da da evinden denizi görüyor, evden çýkýnca denize ayaðýný sokmak ister.

A artý artý müþteri

Müþterileriniz kim?

A artý artý. Türkiye’de böyle müþteri çok az, bunu biliyorum.

Kuum Otel de böyle bir otel

Evet. A artý artýya hitap ediyor.

Dolu mu oteliniz?

Temmuz ayýnda açýldýk. Yüzde 80 doluyuz. Ýlk aylarda bu oran iyi.

Oda fiyatlarý?

Temmuz’da 300 eurodan baþlýyordu, Aðustos’ta 400 eurodan.

Bodrum-Türkbükü’nde bu fiyata baþka oteller de var...

Var. Bence karþýlaþtýrýldýðýnda biz daha pahalý olmalýyýz ama Türkiye’nin de gerçekleri ortada.

Hep Türk müþteriden bahsediyorsunuz. Türkbükü Ýstanbullular’ýn en fazla iki ay gittikleri, ömrü 2 ayla kýsa bir yer. Yatýrým için bu ne kadar anlamlý?

Biz Türk müþteri çekiyoruz. Sizin dediðiniz gibi Ýstanbullular geliyor. Yabancý misafirlerimiz oldu ama az. 2 ay çok kýsa. Oysa biz farklýyýz, 12 ay açýk olacaðýz.

Nasýl dayanacaksýnýz?

SPA’mýz ve toplantý mekanlarýmýzla iddialýyýz. Anantara’nýn sahibi M-SPA ile anlaþtýk. 2200 metrekarelik SPA’mýzý M-SPA iþletecek. Ýstanbul’dan bir uçakla, iki saatte spayal müþteri gelebilir. Bunu yapacaðýz. Ayrýca birçok þirket Bodrum’da toplantý yapacak, VIP konuk aðýrlayacak yer arýyor. Kýþýn onlara hizmet vereceðiz.

Bodrum’da bir de alýþveriþ merkezi projeniz var diye duydum...

Bodrum’da yatýrýma devam ediyoruz. Arazi problemlerini henüz halledemedik. Bir kapalý alýþveriþ merkezi yapacaðýz.

Bodrum’un bir alýþveriþ merkezine ihtiyacý var mý?

Þiddetle ihtiyacý var. Gündüz çok sýcak Bodrum. Akþam 19.00’dan sonra çýkýyor insanlar alýþveriþe. Marina’da da akþamlarý alýþveriþ yapýlýyor. Ýnsanlarýn rahatça alýþveriþ yapacaklarý bir yer olmalý. Bir veya iki alýþveriþ merkezi açýlmalý, çok da deðil. Bodrum’un 2015’te 1 milyon nüfus olacak deniliyor. Kýþýn 150 bin kadar. Aðaoðlu 10 bin konut yapýyor. Bodrumlularýn eve ihtiyacý var. Kýþýn Bodrum’u tercih edenler artýyor. Yazlýk evlerde oturmak istemiyorlar.

Otelle ilgili heyecaným bitti

“Otelciliði sevdim. Ambiyansý güzel, yeni insanlarla tanýþýyorsunuz. Ama otelle ilgili þimdilik benim heyecaným bitti, inþaat bitince rahatladým. Þimdi

yeni projeler beni heyecanlandýrýyor. Bir emeklilik hayalim ise yok. Þimdiye kadar emekliliði hiç düþünmedim... Emeklilik öbür dünyada benim için.

Mezeler Ayvalýk’tan gelen kadýnlarýn elinden çýkýyor

Mutfaðýnýz Ýrfan Kuriþ’e emanet deðil mi?

Bu konularda birikimi çok kuvvetli Ýrfan Kuriþ’in. Balýkçý lokantamýz Bodrum’un en iyilerine girdi bile. Bodrum’da aþaðý yukarý her yerde benzer mezeler vardýr. Ýrfan Bey Ayvalýk’tan iþin ustasý kadýnlar getirdi. Mezeleri onlar yapýyor. Harika iþler çýkýyor.

Yurtdýþýnda þansýzlýk oldu

“Kazakistan’da bir çimento fabrikamýz vardý. 1996’da aldýk. 2004’te de sattýk. Gidip gelmekten yorulmuþtuk. Çok enteresan, biz sattýk 450 bin ton kapasiteli çimento fabrikasýný, bizden sonra iþ patladý. Keþke býrakmasaymýþýz. Çimento Olimpiyatlar öncesinde karaborsaya düþtü.

Enerji sektörüne gireceðiz

Þimdi inþaat sektörü dýþýnda yeni bir alana girme arifesindeyiz. Enerji sektörü için fizibilite çalýþmalarý yaptýrýyoruz. Doðru yatýrýmý yakaladýðýmýzda gireceðiz.”

37 ’uçuk ev’ yaptýk

Kuum Otel’in yaný sýra henüz tamamlanmayan rezidanslar var. Satýþlar baþladý. Onlar nasýl gidiyor?

Oteli yetiþtirmek için rezidanslar için örnek bile yapamadýk. 37 rezidans var. 140 metrekareden, 330 metrekareye kadar farklý büyüklüklerde. 2+1, 5+1 odalý. Tamamý akýllý ev. Evler satýlýyor. O evlere her türlü hizmet veriliyor. Hatta ev sahibi isterse evini kiraya verebiliyoruz. Uçuk ev yaptýk, Bodrum’da olmayan oteli yaptýk, evi de yapacaðýz, dedik. Abartýyorum gibi gelebilir ama abartmýyorum.

EN ZOR GÜNÜM

Hiç dört ayak üstüne düþmedim

Benim babam memurdu, babamýn zoruyla su, ciklet, maçlarda çörek sattým çocukluðumda. Ben hiç dört ayak üzerine düþmedim. Hep en zor tarafýyla mücedele ettim iþlerin. Ýþ hayatýnda bazýlarýna þans yardým eder bende öyle deðil. Çimentoya girdim en talihsiz dönemler yaþadýk, çýktýk iþ patladý. Hep zoluk çektim.

DİĞER YENİ YAZILAR