Anadolu’ya ‘tek taş’ taktırdık hava taksiyle devrim yapacağız

Atasay ile mücevherde dünya markası olmak için kolları sıvayan Cihan Kamer, ’tek taş’ yüzük kampanyasıyla dikkat çekti

Haberin Devamı

Günde 1 YTL’ye tek taş sattıklarını söyleyen Kamer, en çok talebin de Anadolu’dan geldiğini söyledi. İnşaat ve enerjide büyük projeleri olan, yakında hava taksiyle yeni bir devrim yapacaklarını kaydeden Kamer, “Uçaklar Haziran’da geliyor. 4 kişilik jetleri 2 bin dolardan uçuracağız” dedi

ATASAY Kuyumculuk’un patronu Cihan Kamer hızlı koşan bir işadamı. Babasının kurduğu kuyumculuk şirketini büyüttü. Kuyum sektöründe kalmakla yetinmedi, gayrimenkul işine girdi, EMAAR’la ortaklık kurdu. İran’dan elektrik ithalatı lisansı aldı, hidroelektrik, termik ve rüzgar enerjisine girmeye hazırlanırken bir yandan da ’geleceğin işi’ olarak gördüğü hava taksi işine yatırım yaptı. Şimdilerde elektrik yatırım ihalelerine girmeyi planlıyor. Başbakan’ın yakın arkadaşı olduğu biliniyor. Genlerinde ticaret ve azim var. Güleryüzlü ve konuşkan biri...

İlk yaptığınız iş nedir?

Kapalıçarşı’da dükkanımız vardı. Plastik kutular vardır takı koymak için. Ben Kapalıçarşı’da dükkanları gezer, o kutulardan satardım. İyi harçlık çıkardı. Uzun süre yaptım bu işi. Yaşım biraz ilerleyince ışıldak sattım.
* Işıldak satmak nasıl aklınıza geldi?
O yıllarda elektrik kesintisi çok olurdu. Bizim de bir ışıldak fabrikamız vardı. Oradan malları alır kapı kapı gezerdim. İyi para kazanırdım.
9 yaşından beri çalışıyorum
* Kaç yaşında başladınız çalışmaya?
9 yaşından itibaren çalıştım. Tatil nedir bilmezdik.
* Babanız Atasay Kamer arabasının arkasında yatıp Anadolu’yu gezerek büyütmüş işi. İyi bir iş, siz büyürken kurulmuş. Şanslı buluyor musunuz kendinizi?
Bayrağı yukarıda teslim aldım. Sıfırdan bir noktaya getirmişti babam işleri. Evet bu anlamda şanslıyım.
* Bu size nasıl bir sorumluluk yükledi?
Sağolsun babam bayrağı yukarıda teslim etti. İhtacat başlamış, atölyeler kurulmuştu. Babam da dedemden gördüklerini geliştirmiş. Babam bana sermaye vererek iş yaptırmadı. Kendimizi ispatlamamızı bekledi.
* Siz de daha çok gençken kendinizi ticarete atmışsınız...
Evet. Lise 2’den sonra okumadım.
* Pişman mısınız?
Çok... Aceleci davranmışım. Bu yüzden de oğlumun okumasına çok önem verdim. Babamdan ayrı Türkiye’de ilk döviz ofisini kuran kişiyim.
* Deha Menkul...
Evet. 8 yaşından beri ticareti yakından izliyordum. Para kazanmanın keyfini almıştım. Al-sat’ı yaşıyordum. Çok küçük yaşlarda kafama girdi ticaret yapmak.
* İşi kurarken babanızdan destek gürdünüz mü?
Babamdan 5 kilo altın kadar para almıştım. Borç aldım. Küçücük bir dükkandı. Her sabah kendim açardım. Babamla aramızda 21 yaş fark var. Çok yakın ilişkimiz vardır. İşi kurduğumda bir iki ay koltukta yattım. Ve işleri büyütüp babamdan Atasay Kuyumculuk’un yüzde 50 hissesini satın aldım. 1989’da babam kurmuştu. Asgold da vardı. Birlikte daha da büyüttük.
* Altın üretiminde öncüsünüz. Üretiminizin ne kadarını, hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz?
Türkiye’deki altın ihracatının yüzde 13’ünü yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 85’i ihraç ediliyor. Amerika ve daha sonra Dubai en çok altın sattığımız ülkeler. 60’ın üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz.
* Marka olma hedefiniz var. Altında marka olmak için ne yapıyorsunuz?
Üreticilikten ziyade marka olmak istiyoruz. Dünya markası olmak istiyoruz. Türkiye’de biliniyoruz. Mağazalaşmaya bu yüzden önem verdik. Ne yazık ki mücevherde marka zor görülüyor. Biz tasarım ekibi kuran ilk şirketiz alanımızda.
* Bu işi bilenler bir takıya baktıklarında bu İtalyan diyebiliyor. Nasıl anlaşılır bir takının nerede yapıldığı?
Türkiye son 6 yıldır kendi tasarılarını yapıyor. Çok uzun süre biz İtalyanları takip ettik, bir de birbirimizi taklit ettik. Üretim teknolojisi 3-4 tane. Benzer ürünler oluyordu. İtalyanlar yenilikçi ve tasarıma dayalı ürünler yapıyorlar. Teknikleri ve makineleri bilenler kolay ayırır.
* Dünyanın ünlü mücevher markaları var. Siz nasıl bir yer hedefliyorsunuz?
Bvlgari, Cartier mücevher markaları. Biz ise altın ve mücevheriz. Farklıyız. Ama zor olacak biliyoruz.
* Trendleri nasıl takip ediyorsunuz?
Özlem Süer’le birlikte çalışıyoruz. Onun yönlendirmeleri bizi farklı noktaya getirdi. Biz daha önce fuarlara gider, inceler sonra yapardık. Şimdi fuarlara katılıyoruz ve diğer markalara bakıyoruz trendleri yakalamışız. Yaşayan Anadolu Takıları serilerini çıkarıyoruz. Geçmişle ilgili hikayeler içeriyor. Bir nazar boncuğu bile bunlar sayesinde talep patlaması yaşadı. Ülkemizin birden fazla dünya markası olmalı umarım bunlardan biri Atasay olacak.
* Sizi birçok kişi tek taş kampanyasıyla fark etti...
Tek taş kampanyası da bir ilkti. Tek taşın kadınlara verdiği duygu bambaşka. Duygusal bir tatmin var. Bizim mücevhere başlamamızın 4 yıl kadar geçmişi var. Altın kökenliyiz, mücevhere geçerken bir proje yapmalıydık. Ben tek taşı önerdim. Herkes yapıyor ve satıyor ama markası yok. Bir firmayla özdeşleşmiyor. Biz bunu yaptıktan sonra her yerden teşekkür aldık. İran’dan bile teşekkür geldi. Tek taş satışları patladı. Yalnızca bizde değil herkeste patladı.
* Günde 1 YTL’ye tek taş sattınız. 3 yıl ödeyenler var. Tek taşın taksitleri bitmeden ayrılanlar olur...
Bizim tek taşlarımız bağlayıcı. Günde 1 YTL’ye tek taş satıldı. İlk defa mücevher alanlar oldu. Biz Türkiye’de bunu başardık.
* Evli olmayanlar da takmalı mı tek taş?
Genç kızların tek taş takmasına ben karşıyım. Onların almasını istemiyorum. Bazı şeylerin bir geleneği var. Bunlara sahip çıkmak lazım. Tek taşı olan bayanın evli olduğunu algılıyoruz. Yaptığımız ticarette maddiyat esaslı değiliz.
120 tane uçak gelecek
* Elinizde rakamlar vardır. Ne kadar sattınız? En çok nerede sattınız?
En çok Anadolu’da sattık. İstanbul’da değil. Tek taşla hayatı boyunca tanışmamış insanlar tek taş sahibi oldu. İlk defa hayatlarında mücevher alanların oranı yüzde 60’ı buldu.
* Yeni kampanyanız var mı?
Olacak ama rakipler var onları uyandırmayalım.
* verdiniz?
Uçmayı çok severim. Uçmayı çok sevdiğim için cazip geldi. Hava taksi projemizi çok önemsiyorum. Dünyada ilk defa bu boyutta jet üretiliyor. 4 kişilik jet. AB sertifikasyonunu bekliyoruz. Amerika’da uçmaya başladılar. Cep telefonu gibi bir devrim olacağını düşünüyorum. Hava taksinin de devrim olacağını sanıyorum. Pilot ve hostes ihtiyacı doğacak. 120 Eclipse uçak getireceğiz. 500 pilot ve daha fazla hostes ihtiyacı doğar. Honda da üretime başladı. Türkiye’de doğru bir yatırım yapılır ve pilot yetiştirilirse dünyaya pilot göndeririz.
* Ne kadara yolcu taşıyacaksınız?
Amerika’da saatte 3 bin 500 dolar alıyorlar. Biz 2 bin dolardan başlatacağız. Hollandalı bir şirketle ortağız.

Toskana’da ilk villayı bir İngiliz aldı

* Siz yeni alanlara girdiniz. Gayrimenkul devi EMAAR’la ortaklık, Toskana Vadisi Evleri... Bu alanda neler yapacaksınız?
Türkiye’deki en büyük sorun arazi bulmak. Biz İstanbul’da dev işler yapalım istiyoruz. EMAAR’ın dünyadaki müşteri portföyü geniş. Bunu değerlendirmeyi de planlıyoruz. Toskana villalarını ilk almaya gelen bir İngiliz oldu. Çantayla geldi, villayı alıp gitti. Bodrum, Fethiye, Antalya’da da proje yapabiliriz. Biliyorsunuz EMAAR dev projeler yapıyor, küçük şehirler oluşturuyor.


Altıncı gün indirim günü

Cihan Kamer, sabah 06.00’da güne başladığını söylüyor. Kamer, “08.30’da muhakkak işte olurum. 19.00 gibi çıkarım. Geç saatlere kadar işte kalmayı sevmem” diyor. Kamer, her ayın altıncı gününde ’altıncı gün’ esprisiyle indirim yaptıklarına da değinerek, “Belirli günlerde para kazanmıyoruz. Kârdan ve işçilikten vazgeçiyoruz. Amaç müşteriyle mağazayı buluşturmak” bilgisini veriyor.

İran’dan elektrik alıp Türkiye’ye satacağız

* Enerji alanında yatırımlara soyundunuz. Elektrik dağıtım ihalelerine gireceksiniz...
Enerji parlayan sektör. Dünya Bankası’nın yayınladığı son raporda da bu söylendi. Yıldızı parlıyor. 2009’dan sonra Türkiye’de enerji açığı olacak. Rüzgar santrali için başvurularımız var. Hidroelektrik ve termik santrali başvurusu da yaptık. İran’dan elektrik ithalatı lisansımız var. İran’dan alıp satacağız. Türkiye’nin enerji ihtiyacı varken ilk önce Türkiye’ye satarız.

EN ZOR GÜNÜM

Tek taş için günlerce uykusuz kaldım

* Şu gün benim için zor diye hiç düşünmedim. Her gün ayrı bir sorun var. sorunlar çözülmek için. Sabaha kadar düşündüğüm, uykusuz kaldığım geceler oldu. Tek taşla ilgili uzun süre uyuyamadım. ‘Nasıl çıkmalıyız, nasıl başarırız?’ diye düşündüm. 36 ay vadeyle mücevher satmak çok önemli. Banka genel müdürleriyle bizzat görüştüm.

DİĞER YENİ YAZILAR