Alışveriş merkezine turist gelmez müze lazım

Başaran Ulusoy, 200 milyon dolarlık bir bütçe verilse turist sayısını ikiye katlayacağını söylüyor

Haberin Devamı

Ulusoy, “Orhan Pamuk’un Nobel ödülü almasının etkisi uzun dönemde çıkar. Turisti asıl mahallesindeki tur operatörü etkiliyor, onlara iyi bakmak lazım” diyor

Başaran Ulusoy Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) 8 yıldır başında. Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıklamasına rağmen son anda bir karar değişikliğiyle yeniden başkanlığa adaylığını koydu.

“Aday olmayacağım, köyüme geri döneceğim” dedikten sonra kararından dönen Ulusoy, başkanlık için Rıza Ekipmen’i destekliyordu. Üyelerin baskısıyla fikir değiştirdiğini söyleyen Ulusoy’la buluştuk.

Yerinde duramayan bir adam Ulusoy. Bizimle sohbet ederken dosyaları karıştırıyor, bir eli sürekli telefonda, konudan konuya geçiyor, çok hızlı konuşuyor. Tez canlı olduğu her halinden belli.

AB kararı çok etkili oldu

2007 yılı turizm açısından nasıl geçiyor?
2007’den söz edebilmek için öncelikle önceki yıllara bir bakmak lazım. 2006 yılı kuş gribi telaşıyla başlamış ve bir dizi olumsuzluk gelmişti. 2005 yılına göre 2006’da düşüş vardı.

Ne kadarlık kayıp olmuştu?
2005 yılına oranla 2006 yılında yabancı turist sayısı yüzde 6.2 gerilemişti. Turizm gelirlerinde ise yüzde 9.8 gerileme olmuştu.

Kuş gribinden sonra en çok ne etkiledi turizmi?
AB’nin müzakereleri askıya alması. AB kamuoyu çok etkilendi bu karardan. 2006 böyle geçtikten sonra 2007 toparlanma yılı oluyor ister istemez. 2007 yılının Ocak-Eylül döneminde gelen yabancı sayısı yüzde 17.54 arttı. 2007 yılının 9 ayında turist sayısı 18 milyon 993 bine yükseldi. Eylül ayında gelen turist sayısı yüzde 23.51 arttı.

Turist çok kısa süre kalıyor

Turizm gelirlerinde ne kadarlık artış oldu?
2007’nin birinci 6 ayında geçen yıla göre yüzde 4.2 arttı. 4 milyar 607 milyona ulaştı.

Turist sayısı ile kıyaslarsak gelirlerin artışı çok düşük kalıyor. Bunun nedeni ne?
Turistler az kalıyor Türkiye’de. Kalış süresini artırmak lazım. Kısa süreli turizm beklenen geliri getirmiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web sitesine girdiğimizde inanç turizmine ağılık verildiği hissediliyor. Tanıtım, inanç turizmi ağırlıklı bir zemine mi oturacak?
Öyle olmalı. Yalnızca Efes’e giderek hacı olamıyorlar. 3’ü İstanbul’da, 2’si İznik, ikisi de Efes’te yapılmış kiliseleri ziyaret etmeleri lazım. Bunların dışında da çok önemli yerler var. Ani Harabeleri örneğin. Sümele Manastırı ve Trabzon’da çok sayıda kilise var. Bizim bunları iyi tanıtmamız lazım.

Var ama biraz önce söz ettik, kuş gribinden sonra yaşanan olumsuzluklardan biri de papaz cinayetiydi... Bunlar da Türkiye ile ilgili soru işaretleri doğuruyor.
Kültürler ayrı ayrıdır ama medeniyet tektir. Medeniyeti 1923 Anayasası’yla yakalamışız. Bizim bu özelliklerimizi öne çıkarmamız lazım. Amerika’da da bu tür cinayetler oluyor.

Türkiye’de yerli turistlerin durumu ne? Biz ne kadar ülkemizi tanıyor ve geziyoruz?
Çok ama çok az. Bu gelirle ilgili. Ama yine de son yıllarda sıçrama var. Bunun nedeni iç hatlarda uçuşların artması ve rekabetin fiyatları düşürmesi. 2005 yılında 18 milyon kişi, 2006’da 34 milyon kişi uçtu. Bu rakam 50 milyona çıkmalı.

Turizm Bakanı’ndan talebiniz var mı?
200 milyon dolar bize bütçe versin yeni bakanımız, biz o bütçe karşısında iki misli turist getirmezsek gelsin o parayı bizden alsın.

Türkiye’nin tanıtımını mı yapacaksınız?
Tur operatörlerini desteklemek lazım. Mahalledeki seyahat acentalarını desteklemek lazım. Türkiye’yi satanlara iyi bakmak lazım.

Geçtiğimiz yıl Orhan Pamuk’un Nobel alması Türkiye’ye gelen turisti etkiledi mi? Bunun Türkiye’nin tanıtımına katkısı oldu mu?
Orhan Pamuk ne kadar kazandırdı, ne kadar götürdü zaman gösterir. Üst sınıflara bakmamak lazım. Türkiye’ye gelen turist semtindeki tur operatöründen etkileniyor.

O turistler de ’her şey dahil’ sistemine geliyor...
Karşıyım. Her şey dahil sisteminden vazgeçmemiz lazım. Turizmde hizmet kalitesi yükselmeli. Anadolu da tanıtılmalı. Türkiye’yi gezmemek ayıptır, bilmemek kayıptır. Topkapı Sarayı’nı gezmiyorsanız kayıptır bu.

İstanbul için çok geç kaldık, gemileri bile yanaştıracak yer yok

2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi ve Girişim Gurubu hazırlanıyor. Siz de TÜRSAB olarak Girişim Gurubu’ndasınız. İstanbul’un otel eksiği kapanacak mı?
Yıllardır İstanbul’da otel ihtiyacı konuşuluyor. Geç kaldık İstanbul için. 25 milyon yabancı gelmeli İstanbul’a ama bizim gemileri yanaştıracak yerimiz yok. Limanda gemiler üst üste duruyor.

Geçen yıl 6 milyon turist geldi İstanbul’a...
İstanbul’da turizm 12 aya yayılırsa bu rakamlar katlanır. 25 otele ihtiyaç var. 30’a yakın müzeye ihtiyaç var, 200’e yakın da sinema salonu ve tiyatro salonuna ihtiyaç var.

İstanbul’da bir turistin ortalama kalış süresi ne kadar?
2.8 gün. Bu çok az. Bir gün müzeleri gezse, bir gün Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı’nı gezse, Boğaz’a gitse, bir gün eğlense... Yapılacak çok şey var.

İstanbul’da sürekli yeni alışveriş merkezleri açılıyor. Bu merkezler de turist çekmek istiyor. Yabancı turist gider mi bu alışveriş merkezlerine?
O markaların hepsi var Avrupa’da. Orada da hepsi yan yana. Ben Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nı tercih ederim.

2010’da kaç milyon turist gelir İstanbul’a?
15 milyon turist bekliyoruz. Öncelikle müze yapılmalı bunun için.. İş adamlarına da çağrı yapıyorum. İstanbul’daki kültür varlıkları hiçbir yerde yok. Eczacıbaşı, Sabancı ve Koç ailelerini, İnan Kıraç’ı da tebrik ediyorum. Turlara Rahmi Koç Müzesi, Sabancı Müzesi ve şimdi de Pera’yı koymaya başladık. Yeni müzeler açılsın onları da koyalım.

16 bayramdır tatil yapmadım

Siz sürekli hareket halindesiniz. Hiperaktif misiniz?
Galiba dur yok bende. Senede 100 bin kilometre yapıyorum. Türkiye’nin en çok gezen adamıyım.

Siz son ne zaman tatil yaptınız?
Son tatili dün Ankara’dan karayoluyla geldim , o zaman yaptım. 3 saat dinlendim. 16 bayramdır tatil yapmadım. Babamın mezarına gidemedim.

Üyeler çok bastırdı köyüme dönemedim

9-10 Kasım’da TÜRSAB’ın genel kurulu var. Siz aday olmayacaktınız. Sonra adayım dediniz. Neden kararınızı değiştirdiniz?
Bugüne kadar hep ben talep etmiştim görevleri, bu sefer üyeler istedi. Ben sözümden dönüş yapmadım, beni yücelten bu camia oldu.

Odanızı bile toplamışsınız...
4 aydır kararım kesindi, sonra üyeler çok bastırdı. “Köyüme döneceğim” demiştim ama şimdi yine TÜRSAB köyündeyim.

Kaz Dağları’ndan elinizi çekin altın olan yer mi yok?

Antalya’da çok lüks oteller yapıldı birbirine benzeyen. Bu yatırımlar gerçekten geri dönüş alabiliyor mu?
Dur denmeli bu yatırımlara. Artık yeter. Antalya bu otellere doydu. Kaz Dağları’ndan da elinizi çekin. Altın arayacak başka yer bulamadınız mı? Kaz Dağları oksijen çadırı Türkiye’nin, oraları korumamız lazım.

AB sağlıklı yaşlanmak için bizi tercih edecek

Yıllarca ’deniz, kum, güneş’ dedik şimdi inanç, sağlık turizmi diyoruz...
Hepsi var bunların Türkiye’de. AB sağlıklı yaşlanmak için bizi tercih edecek. 50 milyar dolarlık bir pazar sağlık turizmi, biz oradan pay almalıyız. Şu anda göz hastaları geliyor. Bizim hastanelerimiz ve doktorlarımız da çok iyi. Termal turizm de desteklenmeli. Kütahya ve Afyon bunun merkezleri. Denize, doğaya sahip çıkmalıyız. Kıyılarda tahribat istemiyoruz.

EN ZOR GÜNÜM

Öcalan krizini unutamam

HER gün zor. Ama çok zor günlerin yaşandığı dönemler oldu sektörde. Abdullah Öcalan krizi, 2001’de döviz fırladığında yaşanan kriz... Maraton bizde bitmez.

DİĞER YENİ YAZILAR