Gazete Vatan Logo

Eleştirdiği kurumun başkanı oldu

AK Parti’nin kapatma davasında AYM’yi eleştiren Zühtü Arslan seçimde kurumun yeni başkanı oldu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın emekliliği nedeniyle başkanlık makamı için Anayasa Mahkemesi’nde dün seçim yapıldı. 17 üyenin oy kullandığı seçimde Anayasa Mahkemesi üyesi Zühtü Arslan, 11’inin oyunu alarak, ilk turda başkan seçildi. Gizli oylamada iki aday yarıştı. Gül’ün 2012’de AYM’ye seçtiği Zühtü Arslan 11 oy, Sezer’in 2005’te atadığı Serruh Kaleli ise 6 oy aldı. Arslan’ın görev süresi 4 yıl. 51 yaşındaki Arslan tekrar aday olabilecek. Haşim Kılıç, dört yıl önceki seçimlerde 60. turda seçilmişti.

2009 - 2012 yılları arası Polis Akademisi Başkanı olan Arslan, akademisyenliği döneminde Anayasa Mahkemesi’nin ‘367 kararına’ tepki gösteren isimlerden biriydi. Arslan, AK Parti’nin ‘sivil Anayasa’ taslağı çalışmalarında da yer aldı.

‘AYM için imkansız bir şey yok’

Arslan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeliği sırasında AK Parti’nin kapatılmasıyla ilgili davayı kabul eden Anayasa Mahkemesi’ni “Bu karar yargı darbesi niteliğindedir” diye eleştirmişti. Arslan şunları söylemişti: “Anayasa Mahkemesi için imkansız bir şey yok. Kendisini her türlü kararı vermeye muktedir bir organ olarak görüyor ve bunu yaparken Anayasa’nın 11. maddesini görmezlikten geliyor, ihlal ediyor. Madde der ki: Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Herkesi bağladığı gibi yargı organlarını da bağlar. AYM de bu anlamda Anayasa’ya bağlı hareket etmek zorunda olan bir organdır.”

Haberin Devamı

Mülkiyeli ve AİHM’den tecrübeli
1 Ocak 1964’te Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğan Arslan, Sorgun İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ‘İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler’ alanında, doktorasını da aynı fakültede anayasa hukuku alanında yaptı. 2007’de profesör unvanını aldı. Bir süre AİHM’de çalıştı. 2009’da başkanlığına atandığı Polis Akademisi’nde ‘Anayasa Hukuku’, ‘İnsan Hakları’, ‘Devlet Kuramları’ gibi dersler verdi.

Haberin Devamı