Gazete Vatan Logo

Elektrik borçlularına iyi haber

BALIKESİR, Bursa Çanakkale ve Yalova’da elektrik dağıtım işini 26 yıllığına, Özelleştirme İdaresi’nden devralan Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (UEDAŞ) Genel Müdürü Kemal Akın, dağıtım yaptıkları 4 ilde borç yapılandırılmasına gidileceğini, abonelerle aralarında beyaz bir sayfa açmak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin 4’üncü büyük elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ’ın Genel Müdürü Kemal Akın, 52 Evler Et Lokantası’nda, UEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Erden Köybaşı, Balıkesir UEDAŞ Müdürü Taşkın Yıldız, Balıkesir Dağıtım İşleri Yönetmeni Filiz Akın, Pazarlama Müdürü Musa Yılmaz, İnsan Kaynakları Müdürü Tuğba Kuzaltı ile birlikte yaptığı toplantıda şirket yapısı, şirketin yatırımları ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Geçen şubat ayında yapılan özelleştirmede, UEDAŞ’ın Özelleştirme İdaresi’ne 940 milyon dolar vererek 26 yıllığına, Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova’da elektrik dağıtım işini aldığını, 1 Eylül 2010’da fiili devirin gerçekleştiğini, TEDAŞ bünyesindeki UEDAŞ’ın kendi tüzel kişiliğine kavuştuğunu hatırlatan Kemal Akın, elektrik borcu olan abonelere müjde verdi. Akın, borçlular için beyaz sayfa açacaklarını, borçların yapılandırılacağını söyledi. Kemal Akın, özelleştirmenin getirdiği değişimleri müşterilerin yakında görmeye başlayacaklarını, şehirlerin en hareketli bölgelerine modern tahsilat büroları açacaklarını söyledi.

ABONE YOK, MÜŞTERİ VAR
Akın, 1 Eylül’deki devirden sonra yaşanan süreçte 1350 kişilik kadronun 450’ye düştüğünü, pek çok personelin emekli olduğunu, bazı personelin de havuz denilen sisteme alındığını belirtti. 450 kişilik kadro ile 1300 kişinin yaptığı işi üstlendiklerini, yakında kadroyu 750 kişiye çıkaracaklarını kaydeden Kemal Akın, geçiş sürecinde bir takım eksikliklerinin olabileceğini anlatırken, "Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) açıkladığı bilgilerle UEDAŞ kapsadığı bölge itibariyle Türkiye’de en düşük kayıp kaçak oranına sahiptir. Türkiye genelinde kayıp-kaçak oranı yüzde 17.7, bizim bölgemizdeki oran yüzde 5-6’dır. Bize hizmetin kalitesi ve arzın güvenilirliği konusunda bazı yükümlülükler geldi. Özel sektörde mantalite değişikliği olmalıdır ve biz bunu öncelik edindik. İlk olarak abone kelimesini defterimizden sileceğiz. Bundan sonra abone yok, müşteriler olacak. Müşteri memnuniyetini sağlayacak her türlü önlemi de almak bizim görevimiz olacak. Bu uzun soluklu bir koşu. Sürecini 2011-2016 yıllarını kapsayacak dönemde 521 milyon liralık yatırım yaparak, müşteriye verilen hizmet kalitesini arttırmaya çalışacağız. Geriye kalan 20 yıllık süreçte, çok daha verimli, çok daha müşteri memnuniyetine yönelik hizmetler sağlayacağız. Vatandaşlarımız UEDAŞ’ın ilgili birimlerini ulaşmak istediklerinde karşılarında kibar ve nazik sorunları dinleyerek yönlendirme ve yönetmeyi amaçlayan kişiler tarafından karşılanacaktır" diye konuştu.
UEDAŞ Genel Müdür Kemal Akın, hükümetin bazı girişimleri ile SGK primleri, vergiler ve bazı kamu alacakları ile cezalarının yapılandırıldığını söyledi. Borçların yapılandırılacağını, peşin ödemelerde gecikme faizlerinin tamamının silineceğini açıklayan Akın, şunları kaydetti:
"Hükümetin kanun taslağında, çok açık ve net olarak borçların gecikme faizlerinin TEFE ve TÜFE oranlarında aşağıya çekilmesi ve yapılandırılması öngörülüyor. Biz bu kanunun çıkmasını beklemeden bir adım atıp, biraz daha zaman kazanarak müşterilerimizle daha sıcak ilişkiler yaratabilmek adına bu yapılandırmayı öne çekiyoruz. 15 Ocak ile 16 Şubat günleri arasında bize başvuran ve taksitlendirme isteyen her müşterimizin önce gecikme cezasını yada gecikme zammını TEFE ve TÜFE oranında indireceğiz. Yani 100 TL ana para borcu olan ve bunun da 100 TL gecikme zammı olan bir abone bize 200 TL borçlu iken TEFE, TÜFE uygulaması ile bu borç yaklaşık 135 TL’ye düşecek. Bununla da yetinmiyoruz. Müşterilerimiz, 15 Ocak-16 Şubat arasında ana para borçlarını peşin öderlerse o müşterimizle ilişkilerimizi beyaz sayfaya çevireceğiz, gecikme faizleri silinecek. İkinci adım olarak, 16 Şubat’tan 16 Mart’a kadar bize müracaat eden ve ana parayı bir defada ödeyen müşterilerimiz için gecikme cezalarının yüzde 20’sini talep edeceğiz. Bu arada bize taksit talebinde bulunan abonelerle ilgili olarak da bir yapılandırma uygun gördük. Ancak onlarda TEFE ve TÜFE oranında yapılacak iyileştirmeden sonra meskenler için talep edilen taksitlendirme olursa yüzde 25’i peşin geri kalanı 4 taksit, diğer müşteri grubunda ise 9 taksit üzerinden bir yapılandırmaya gideceğiz."

Haberin Devamı