Gazete Vatan Logo

Elbistan’ı yatağa düşüren norovirüs

Elbistan’da, 32 bin kişinin zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurma nedeninin Ceyhan Nehri’nden içme suyu şebekesinin keson kuyularına norovirüs bulaşmasından kaynaklandığı açıklandı.

Elbistan’ı yatağa düşüren norovirüs

Kahramanmaraş’ın Elbistan’da iki günden bu yana baş dönmesi, yüksek ateş ve kusma şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı 32 bini buldu. İlçedeki hastanelerde serum ve ilaç tedavisi uygulandıktan sonra taburcu edilen vatandaşların rahatsızlanmasına yol açan sorunun saptanması için hasta ve sudan alınan örnekler Ankara Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’na gönderilerek incelendi.

‘Şebeke suyunu kullanmayın’

Tahlillerin sonucunda ilçeden geçen Ceyhan Nehri’nden, yağışların azalmasından dolayı debisi düşen içme suyu şebekesinin keson kuyularına sızan sudan norovirüs bulaştığı belirlendi. Paniğe yol açan ancak durumu ağır hasta olmadığı açıklanan ilçedeki hastanelere 3 günde 32 bin hastanın başvurduğu, halen 69 kişinin yatarak tedavi edildiği açıklandı. İlçede şebeke suyu kullanılmaması yönünde uyarılar yapılırken, belediye tarafından da vatandaşlara kapalı su dağıtımı yapılıyor. Hastanelerde yoğunluğun sürdüğü görülen ilçedeki içme suyu şebekesindeki sızmaların kapatılarak yüksek klorla dezenfekte edileceği ve bu süreçte suyun kullanılamayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Kuyulardan sızmış!

Toplantıda konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, yapılan tahliller sonucunda karın ağrısı, kusma ve yüksek ateşe yol açan virüsün norovirüs olduğunu saptadıklarını belirledi. Prof. Dr. Şencan, şöyle dedi: “Bu virüsün genel karakteri klinik tablosu tipik karın ağrısı, bulantı, kusma, yetişkinlerde daha düşük ama çocuklarda biraz daha yüksek seviyelere varan ateş ve ishal yapabilen bir virüs türü. Bu virüs çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Çok fazla kişiyi etkiliyor. Virüsün doğrudan içme suyuyla alınabildiği gibi, mikrobu almış birisinin yemekte bulaştırması, veya diğer ilişkiden, tokalaşmadan, yemek hazırlarken, öpüşmeden, el yıkamadan yapılacak en yakın temasta bile bulaşmanın devam edebileceğini vurgulamak isterim. Sularda herhangi bir kimyasal sıkıntı yok. Ancak bir bakteriyel mikrobik bir kirlenme var. Dolayısıyla kirlenmenin noktasının da su kuyuları olduğu tespit edildi. Kirlenme su kuyularında olduğu için şehrin tamamı neredeyse etkilenmiş durumda. Klinik tablo da bununla ilişkili. ”

Haberin Devamı